Vai tev ir izveidojusies atkarība no lūpu balzama? Tas ir jānoskaidro tūlīt pat!

“Tas pavisam noteikti var kļūt par ieradumu,” saka dermatoloģiste Melisa Pilianga, “Lūpu balzama uzklāšana nomierina tavas lūpas un vienkārši liek tev justies labāk. Tomēr tas var kļūt arī par neapzinātu ieradumu, kas palīdz tev pārvarēt stresu un nemieru, līdzīgi kā nagu graušana.”

Ironiski, bet tomēr daži lūpu balzami sausās lūpas var padarīt vēl sausākas. Labs padoms- pārbaudi sava mīļākā lūpu balzama sastāvdaļas un padomā līdzi pie tā, cik bieži tu to lieto.

Atkarības pazīmes!!

Dermatoloģiste Pilianga iesaka atbildēt tev uz dažiem vienkāršiem jautājumiem, lai tu pati spētu novērtēt, vai tev nav sākusies atkarība no lūpu balzama.

Vai tu to uzklāj bieži?

Vai tu to vienmēr nēsā sev līdzi?

Vai lūpu balzams visu laiku atrodas tev pieejamās vietās? (Somiņā, mašīnā, guļamistabā, vannas istabā?)

Vai tu tam tērē daudz naudas?

Vai tavi draugi vai ģimene ir komentējusi to, cik bieži tu to lieto vai arī cik daudz naudas tu tam tērē?

Vai tu velti īpašas pūles, vai arī vilcinies, lai iegūtu vairāk?

Vai tev ir problēmas koncentrēties vai izbaudīt dzīvi, jo nespēj novērst domas no tā, ka tev ir jāuzklāj vēl nedaudz lūpu balzama?

Daži padomi, lai iegādātos labu lūpu balzamu

Izvairies no tādām sastāvdaļām kā fenols, mentols un silicilskābe. Dermatoloģiste bieži ir dzirdējusi cilvēkus sakām, ka viņi lieto lūpu balzamu, lai lūpām apkārt beigtu veidoties dabīgais mitrums. Tas ir tikai mīts, bet tomēr patiesība ir tā, ka daži lūpu balzami, it īpaši tie, kas satur fenolu, mentolu vai silicilskābi, lūpas padara vēl sausākas. 

“Tu to uzklāsi arvien vairāk, un tas kļūs par apburto loku,” saka dermatoloģe. “Dažkārt lūpu balzama uzklāšana izraisa tirpšanas sajūtu. Lūpu balzams tādā gadījumā izraisa vai nu kairinājumu,vai arī noņem virsējās ādas slāņus. Ja tavs lūpu balzams izraisa šādu efektu, tavām lūpām ir mazāk aizsardzības- tās kļūst uzņēmīgākas pret ārējās vides faktoriem, tādēļ tev gribas uzklāt vēl un vēl.” 

Ierobežo to lūpu balzamu skaitu, kas satur smaržas un garšas. Ķīmiskās smaržas un pievienotās garšas var kairināt tavas lūpas un izraisīt alerģijas. Lūpu balzami padarīs lūpas sausākas un sasprēgājušākas.

Meklē vienkāršus uz naftas bāzes ražotus želatīna produktus. Tādi lūpu balzami mitrina lūpas un aizsargā tās no turpmākas sprēgāšanas, tā vietā lai to izraisītu.

Izvēlies lūpu balzamu, kura saules aizsardzības faktors ir vismaz 30. Ikdienā ieteicams lietot šādu lūpu balzamu, bet, kad atrodies pludmalē, uz lūpām uzklāj saules aizsargkrēmu. Lai arī ir dzirdēti daudz mītu,ka lūpās var rasties ādas vēzis, tas tomēr ir tikai mīts. Nekas, kas atrodas lūpu balzamos, nevar izraisīt vēzi, bet tas nenozīmē, ka ir veselīgi turpināt lūpu balzamu uzklāt ik pēc 5 minūtēm!

Avots: www.health.clevelandclinic.org

 

 

Leave a Comment