Vairāk kā pusei Latvijas iedzīvotāju ir nepietiekama izpratne par ādas pasargāšanu no saules apdegumiem – lūk kas ir jāzina

Vairums jeb 87% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka šajā vasarā piedomā un veic noteiktas darbības, lai izvairītos no saules izraisītajiem apdegumiem, liecina aptieku tīkla “Euroaptieka” veiktā aptauja.

Vienlaikus šīs aptaujas rezultāti uzrāda satraucošu tendenci – lielākā daļa no biežāk izmantotajām metodēm nemaz nepasargā cilvēka lielāko orgānu – ādu, no saules apdegumu iegūšanas, bet ir saistītas ar izvairīšanos no pārkaršanas.

 

Apdegumi un pārkaršana – tas nav viens un tas pats

Lai arī aptaujas rezultāti uzrāda, ka lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju cenšas izmantot dažādas metodes, lai pasargātu savas ādas veselību vasarā, tie arī liecina, ka cilvēkiem ir nepietiekama izpratne par šo metožu iedarbību.

Visbiežāk iedzīvotāji min, ka no saules radītajiem ādas apdegumiem izvairās, ierobežojot tiešajos saules staros pavadīto laiku (54%), izvairoties no sauļošanās tad, kad saule ir stiprāka (36%), kā arī valkājot saulesbrilles (35%). Tāpat vasarā 32% iedzīvotāju izvēlas izmantot galvassegu, kā arī 32% mēģina uzturēties ēnā.

Saules aizsargkrēma regulāra lietošana un atjaunošana, kas ir viens no galvenajiem priekšnoteikumiem, lai pasargātu ādu no saules apdegumiem, ierindojas tikai sestajā vietā – vien 28% iedzīvotāju ikdienā izmanto šādu taktiku, kas ir satraucošs signāls. Savukārt gandrīz katrs ceturtais iedzīvotājs atzina, ka saulainākās dienās valkā ķermeni sedzošu apģērbu.

“Galvenais priekšnoteikums, lai mēs varētu pilnvērtīgi izvairīties no saules apdegumiem, ir pareiza un regulāra saules aizsarglīdzekļu lietošana, neatkarīgi no saules intensitātes vai mākoņu daudzuma debesīs.

Arī īslaicīga atrašanās saulē, ravējot dārzu, vai pārvietošanās ar velosipēdu var rezultēties ar nopietniem apdegumiem, kurus vēlāk var nākties ilgi ārstēt. Tāpat neapdomīga rīcība var veicināt dažādu ādas slimību, piemēram, melanomas attīstīšanos,” stāsta “Euroaptieka” farmaceite Zane Melberga.

“Vasarā ir būtiski lietot SPF krēmu, kura rādītājs ir sākot no 30 un uz augšu. Par ādas tipam piemērotākā un efektīvākā līdzekļa izvēli un lietošanu ieteicams konsultēties ar farmaceitu vai dermatologu. Tāpat nav ieteicams atrasties tiešos saules staros to aktīvajā laikā, kad ultravioletais starojums sasniedz tā augstāko atzīmi, kas parasti ir laika posmā no plkst. 11.00 līdz 16.00.”

Jaunieši un sievietes par ādas veselību vasarā rūpējas labāk

Aptaujas dati liecina, ka cilvēki vecumā no 60 līdz 74 gadiem ir tie, kuri visbiežāk sevi no saules apdegumiem pasargā, neuzturoties ilgstoši saulē (58%), nēsājot cepuri (37%), kā arī valkājot ķermeni sedzošu apģērbu (27%).

Savukārt jaunieši vecumā no 18 līdz 29 gadiem par labāko metodi uzskata regulāru saules aizsargkrēmu atjaunošanu uz ādas (42%) un mēģināšanu uzturēties ēnā. Tas var būt saistīts ar to, ka mūsdienās jaunieši pastiprinātāk interesējas par ādas veselību un aizsardzību no saules, savukārt gados vecāki cilvēki to neuzskata kā galveno prioritāti un saules aizsarglīdzekļiem nepievērš pietiekamu uzmanību.

Cilvēkiem vecumā no 40 līdz 49 gadiem iecienītākā metode, lai izvairītos no saules apdegumiem, ir nesauļošanās tad, kad ir stiprāka saule (42%).

Cepures lietošana karstā laikā ir tipiskāka vīriešiem (38%) nekā sievietēm (27%). To var skaidrot ar to, ka vīriešiem parasti ir īsāki mati kā sievietēm vai arī to nav, tāpēc ir nepieciešamas īpašākas rūpes par galvas ādas pasargāšanu no apdegumiem. Sievietes mēdz pastiprinātāk rūpēties par savu sejas ādu un uztraukties par priekšlaicīgu novecošanu, ko galvenokārt var izraisīt ādas nepasargāšana no saules.

To arī uzrāda aptaujas rezultāti – sievietes (37%) saulainā laikā biežāk atjauno saules aizsargkrēmu, kamēr vīrieši to dara retāk – tikai gandrīz katrs piektais vīrietis Latvijā izmanto šo metodi. Katra ceturtā sieviete Latvijā lieto speciālos pēc-sauļošanās līdzekļus, kamēr vīrieši – tikai gandrīz katrs piektais.

Rīdziniekiem (39%) un citu Latvijas lielāko pilsētu iedzīvotājiem (41%) vasarā raksturīgāka ir cepuru nēsāšana. Savukārt iedzīvotājiem reģionos iecienītākā metode, lai izvairītos no saules apdegumiem, ir saulē pavadītā laika samazināšana.

Lai noskaidrotu, vai un kā Latvijas iedzīvotāji rīkojas, lai izvairītos no saules apdegumiem, aptieku tīkls “Euroaptieka” veica aptauju sadarbībā ar “OMG Latvia” šī gada jūnijā, aptaujājot 1011 interneta lietotājus no visas Latvijas.

Leave a Comment