Valdība iespējams lems par atbalstu piešķiršanu šādā apmērā, Latvijas iedzīvotājiem, augsto cenu dēļ

Valdība šodien plāno skatīt Labklājības ministrijas sagatavoto ziņojumu par atbalstu iedzīvotājiem, lai kompensētu strauji augošo inflāciju un energoresursu cenas.

Kā pirmdien pēc koalīcijas partiju sanāksmes žurnālistus informēja Saeimas deputāts Arvils Ašeradens (JV), ziņojumā piedāvāti divi atbalsta virzieni, klāstīja politiķis. Pirmais ir vērsts uz sociālo palīdzību, uzlabojot mājokļa pabalstu sistēmu, kur galvenā atbildība plānota pašvaldībām. Īpašs atbalsts paredzēts pensionāriem, personām ar invaliditāti un ģimenēm, kurās ir bērni ar invaliditāti.

Otrais atbalsta virziens paredz energoresursu cenu pieauguma kompensāciju iedzīvotājiem, fokusējoties uz apkures izmaksu samazināšanu. Kā piemēru deputāts minēja granulu cenu pieaugumu – ja granulu cena pārsniegs 300 eiro par tonnu, valsts segs pusi no cenas pieauguma. Valdības sēdē tiks apskatīti arī risinājumi jautājumā par siltumsūkņiem, kam ir liela ietekme uz apkuri, piebilda Ašeradens.
Prognozēts, ka atbalsta īstenošana valstij varētu izmaksāt 340 miljonus eiro, taču par finansējumu vēl ir plānotas diskusijas, informēja politiķis.

Labklājības ministrs Gatis Eglītis preses konferencē sacīja, ka no kopējā plānotā atbalsta apjoma 342 miljonu eiro apmērā 150 miljoni eiro būtu centrālapkures cenu kāpuma kompensēšanai, 35 miljoni eiro – atbalsts gāzes apkures cenu kāpuma kompensēšanai, 15 miljoni eiro – atbalsts elektroenerģijas cenu sadārdzinājuma kompensēšanai, 20 miljoni eiro – mājokļu pabalstiem.

Eglītis sacīja, ka šie līdzekļi tiks piešķirti no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Labklājības ministrs uzsvēra, ka atbalsts plānots visiem apkures veidiem, valsts atbalsta plāns ir tapis laicīgi, tomēr cilvēkiem ir jārēķinās ar neizbēgamu cenu kāpumu. Tā mazināšanai Eglītis aicināja arī cilvēkus pašus mainīt savu elektrības lietošanas, apkures un citus paradumus.

“Attīstībai/Par” pārstāvis, Vese***as ministrs Daniels Pavļuts pauda nostāju, ka vajadzētu domāt par atbalsta sniegšanu iedzīvotājiem pēc iespējas ātrāk – jau no 1.augusta.

Lasi vēl: Diemžēl mūžībā devies atpazīstams reperis: ”Uz brīdi likās, ka viss beigsies labi, taču tomēr..”

Pavļuta skatījumā, politiķiem šobrīd ir svarīgi komunicēt skaidru nākotnes redzējumu par nepieciešamajām izmaiņām enerģētikas politikā. Turpmākajās sezonās būs nepieciešams ievērojami pielāgoties enerģētikas sfēras izmaiņām, turklāt ir sagaidāma ilgstoša nestabilitāte, pauda Pavļuts, raksta nra.lv.

Koalīcijas partneri bijuši vienisprātis, ka turpmāk jāatsakās no centralizētas gāzes apkures, pārejot uz vietējiem energoresursiem, tādējādi veicinot valsts drošību, neatkarību un paredzamākas izmaksas, piebilda politiķis.

Turpini lasīt tālāk

COMMENTS

Leave a Comment