Valsts apmaksātu pretgripas vakcīnu trūkums izraisa satraukumu mediķu vidū. SPKC pieļauj cilvēku skaita pieaugumu.

Kopumā interese par vakcināciju šogad ir lielāka nekā pērn, atzīmēja SPKC. Līdz ar aukstāku un sausāku laiku Latvijā gripa parasti sāk izplatīties aktīvāk. Sākoties novembrim, valsts finansētos poti bija saņēmuši 63 tūkstoši cilvēku. Šogad oktobrī un novembrī sapucējas daudz vairāk cilvēku nekā pērn. Pērn sasmērējās vairāk nekā 67 tūkstoši cilvēku, bet šogad to skaits ir krietni lielāks. Gandrīz katrs Latvijas Radio aptaujātais Rīgas ielās uzskata, ka cilvēkiem ar vīrusiem jācīnās dažādi, un viena no efektīvākajām ir vakcīna.

Cilvēki, ar kuriem mēs runājām, teica, ka šogad diemžēl nav vakcinējušies, bet viņi to vēlētos. Es priecājos saņemt gripas vakcīnu. Es to daru jau divus gadus, bet šogad kaut kā nesanāca. Valsts paplašinājusi to personu sarakstu, kuri var saņemt vakcīnu bez maksas, lai nodrošinātu plašāku vakcinēto skaitu. No pirmdienas šis noteikums attiecas uz bērniem vecumā no 17 gadiem, kā arī cilvēkiem vecumā no 50 gadiem. Pastāv bažas, ka var nepietikt naudas, lai apmierinātu visu to cilvēku vajadzības, kuri to vēlas. Ģimenes Vese***as centrs Liepājā saskaras ar pamatīgu iztrūkumu, ledusskapjos palikuši vairs tikai četri podi ar medikamentiem.

Tomēr pieprasījums pēc medikamentiem ir daudz lielāks. Jaunus papildus pasūtīt vairs nav iespējams. Ģimenes ārste Linda Reihle sacīja: “Manuprāt, tā ir absurda situācija. Mums joprojām ir jāsaprot mūsu iedzīvotāju skaits un aktivitāte, jāskatās uz iepriekšējiem pāris gadiem un jāaprēķina, cik daudz vakcīnu būs nepieciešamas un izdalītas Co**d Pand***jas laikā. Savukārt SPKC pārstāve Larisa Savrasova atzina, ka septembra pasūtījums, iespējams, nav bijis pareizi izplānots, un viņi nav paredzējuši, cik cilvēku esošajās riska grupās vēlēsies vakcinēties.

Valdība šogad nodrošinājusi 119 000 vakcīnu sadalei starp dažādām vakcinācijas iestādēm. Un tas nozīmē, ka noliktavā nav palicis neviens katls. Skaits izvēlēts, ņemot vērā iepriekšējo gadu pieprasījumu, kad, piemēram, pērn bija palikušas vakcīnas. Pēc Savrasovas domām, prioritāte vakcinācijai būtu jāpiešķir tām pašām riska grupām, kuras vakcinējās oktobrī. Ja nepietiek krājumu augsta riska grupām, tad ārstniecības iestādes var novirzīt šos pacientus uz vakcinācijas kabinetiem, kur ir pieejama vakcīna. Lai gan valsts apmaksāto vakcīnu skaits var pieaugt, Nacionālais Vese***as dienests lēmumu šajā jautājumā vēl nav pieņēmis.

Leave a Comment