Valsts Pol***ja tagad piedalīsies centralizētajos eksāmenos – kāpēc?

Valsts Pol***ja (VP) sadarbībā ar Valsts izglītības satura centra (VISC) pārstāvjiem izlases kārtībā skolēnu centralizēto eksāmenu dienu rītos apmeklēs dažādas Latvijas izglītības iestādes, lai novērstu centralizēto eksāmenu iespējamās noplūdes, informē VP.

Pirmie centralizētie eksāmeni noritēs laikā no 15.marta līdz 18.martam, kad tiks pārbaudītas skolēnu svešvalodu zināšanas. VISC ir nodrošinājis, ka centralizēto eksāmenu uzdevumos ir iestrādātas īpašas zīmes, kas gadījumos, ja tiek konstatēta šo eksāmenu fotogrāfiju vai kopiju izplatīšana, ļaus ātrāk noskaidrot šo darbu izcelsmes avotus.

Savukārt, lai jau savlaicīgi novērstu šo eksāmenu prettiesisku izplatīšanu, VP kopā ar VISC pārstāvjiem izlases kārtībā eksāmenu dienu rītos apmeklēs dažādas Latvijas izglītības iestādes, lai pārbaudītu, kā tiek ievērotas prasības par eksāmenu darbu drošu uzglabāšanu un kā tiek ievērots aizliegums eksāmenu darbu aploksnes atvērt pirms noteiktā laika.

Pirms ierašanās izglītības iestādēs to pārstāvji netiks brīdināti. Jāuzsver, ka komunikācija tiks veikta ar izglītības iestāžu vadību, un eksāmenu norise un skolēnu darbs nekādā veidā netiks traucēts. Tāpat tiks veikts arī interneta resursu monitorings, lai nekavējoties reaģētu uz iespējamo eksāmenu darbu prettiesisku izplatīšanu.

Nepieciešamības gadījumā tiks lemts par eksāmenu darbu rezerves variantu izplatīšanu un kriminālprocesa sākšanu.

Valsts Pol***ja atgādina, ka par centralizēto eksāmenu darbu satura izpaušanu pirms to norises laika Krimināllikumā ir paredzēta kriminālatbildība, raksta nra.lv

Lasi vēl: Pļavniekos, aptuveni pulksten 15, nošauts cilvēks: “Tikko manu acu priekšā nošāva cilvēku!”

Iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka pat gadījumos, kad eksāmenu darbu satura izplatīšanai tiek izmantotas modernās komunikācijas tehnoloģijas, piemēram, dažādas ziņapmaiņas lietotnes, noziedzīgā nodarījuma izdarītājus ir iespējams identificēt un saukt pie kriminālatbildības.

2017.gadā par šādu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret konkrētām personām tika nodoti divi kriminālprocesi; 2018.gadā – viens kriminālprocess; 2019.gadā – četri kriminālprocesi. 2020.gadā eksāmenu darbu satura prettiesiska izpaušana netika konstatēta.

Savukārt 2021.gadā eksāmenu norises laikā tika konstatēts, ka “Telegram” lietotnē tiek izplatītas kāda eksāmena satura fotogrāfijas, par ko Pol***ja nekavējoties uzsāka kriminālprocesu. Kriminālprocesa ietvaros tika noskaidrots, ka fotogrāfijas uzņēmuši un ar tām “Telegram” lietotnē dalījušies vairāki skolēni eksāmenu norises laikā.

COMMENTS

Leave a Comment