Vecāķu biedrība ielūdz uz Vecāķu svētkiem – 2018.gada 26. maijā

Vecāķu svētki 2018 – tās ir īpaši svētki, veltīti komponistei Lūcijai Garūtai, Latvijas kultūras kanona daļas, dziesmas “Dievs, Tava Zeme deg!” autorei. Lielākas dzīves daļu viņa dzīvoja un strādāja Vecāķos, savā mājā Puikules ielā. Tādēļ mūsu koncertā mēs iekļaujam kora dziesmas (Stradiņa universitātes koris “Rīga”), klavieru koncertu (pianiste Dzintra Erliha), Lūcijas Garūtas mājas apmeklējumu ekskursijas ietvaros (vajag reģistrēties), dokumentālās filmas demonstrēšanu un izstādi, kas ir veltīti komponistei. Ceram, ka šī kopējā ar Lūcijas Garūtas fondu darbība veicinās komponistes radošā mantojuma popularizēšanu.
Svētku apmeklētājiem tiek piedāvāts īpašs dresskods – vainagi, kas nodrošinās svinēšanai dabisku gaisotni. Vainags – tautastērpa elements, kas veidots ar savām rokām, palīdzēs apvienot un iepriecināt svētku viesus. Mūsu vainagu konkursa uzvarētāju gaida balvas!
Mēs arī turpinām ģimenes svētku tradīciju pieaugušiem un bērniem. Tādēļ programma paredz bērnu kolektīvu un solistu uzstāšanas, ka arī pazīstamu profesionāļu dalība. Mūsu viesi – Vjačeslavs Mitrohins un Aivārs Hermanis ar programmu “Latvijas blūzi”.
Tradicionālā arī ir svētku vieta – dzelzceļa stacijas “Vecāķi” skvērs. Vietēji iedzīvotāji zina, ka mums nav sabiedriskās telpas, kurus varētu izmantot kultūras pasākumiem, bet stacijas telpai vajadzīgs nopietns remonts. Mēs gribam pievērst uzmanību tieši šai problēmai.
Šogad Vecāķu biedrība jau piekto reizi rīko kūrorta svētkus. Mēs esam priecīgi, ka šis pasākums turpina Zaļumballes tradīciju, kas iepriecināja Vecāķu iedzīvotājus un viesus XX. gadsimta 20.- 30. gados.
Projekts tiek līdzfinansēts Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Sabiedrības integrācijas programmas ietvaros.
Paldies par līdzfinansējumu Live Riga!
Informācija par Vecāķu biedrību:
Mēs uzsākam savu darbību ar novadpētnieciskās, vēsturiskās informācijas vākšanu un grāmatas izdošanu (izdevniecība “Neputns”, 2013.g.) “Rīgas kūrorts Vecāķi”.
Kā arī uzsākam mūsu apkaimes Svētku tradīciju maija mēneša pēdējā sestdienā. Svētki simbolizē pludmales sezonas atklāšanu un nozīmē aktīvāku vietējo uzņēmēju, pilsētas transporta, glābšanas dienestu un teritorijas uzkopšanas dienestu darbību.
Pateicoties kaimiņu iniciatīvai un mecenātu palīdzībai, mūsu organizācija izveidoja un novietoja Vecāķos skulptūru “Jūrā” tēlnieka Igora Vasiļjeva piemiņai (ivasiljev.lv).
Turklāt, vairākas reizes organizējām grāmatas “Rīgas kūrorts Vecāķi ” un grāmatas par Igoru Vasiļjevu prezentācijas pasākumus dažādās Latvijas pilsētās un ārzemēs.
Divreiz gadā – pirms kūrorta sezonas uzsākšanas un pēc kūrorta sezonas slēgšanas mēs organizējam Lielo Talku piejūras zonā – kāpās un mežā. Savācam atkritumus ar brīvprātīgajiem kaimiņiem.
2017. gadā ar mūsu organizācijas palīdzību izdevniecība “Jumava” izdeva ceļvedi “Rīgas piejūra”, kurš bija prezentēts “Vecāķu svētku 2017” programmas ietvaros.
Šobrīd mūsu organizācija ar visiem spēkiem cenšās integrēt iedzīvotājus mūsu apkaimē.
Vecāķu sabiedriskā dzīve tiek bremzēta telpu trūkuma dēļ. Tāpēc mēs strādājam pie “Vecāķu muzeja” telpas izveides – vietas, kas varētu kļūst par Vecāķu kultūras, sociālo, kā arī apkaimes sabiedrisko centru.
Vecāķu muzejā mēs varētu rīkot forumus un sapulces, labdarības un mūzikālus vakarus, kā arī nodrošināt balsošanas iespējas pašvaldības un Saeimas vēlēšanās. Mēs noslēdzām līgumu ar LDz par telpu izmantošanu. Mūsu brīvprātīgie iztīrīja telpu no atkritumiem un paveica telpas stāvokļa profesionālu ekspertīzi. Pašlaik mēs meklējam sponsoru līdzekļus telpas restaurācijai.

Leave a Comment