Vēdera pūšanās jeb meteorisms: iemesli un kā sev ātri palīdzēt

 

10 veidi, kā sev palīdzēt, kad vēdera pūšanās kļūst traucējoša

1. Atteikties no produktiem, kā arī saldinātiem un gāzētiem dzērieniem, kuri veicina pastiprinātu gāzu veidošanos, vai vismaz ierobežot to uzņemšanu.

2. Iespējami vairāk kustēties un neieturēt vakariņas vēlāk kā 2–3 stundas pirms gulētiešanas.

3. Lai mazinātu gaisa norīšanu, ēst lēni, rūpīgi sakošļājot katru kumosu, nelietot ilgstoši košļājamo gumiju un atmest smēķēšanu.

4. Ja pie vainas ir kāposti vai citi svaigi dārzeņi, kas, protams, ir veselīgi, bet var pastiprināt gāzu veidošanos, ieteicams tos iekļaut uzturā termiski apstrādātus (tvaicētus, vārītus, sutinātus), jo tad neradīsies tik lielas problēmas.

5. Tie, kas nepanes pienu, var izvēlēties produktus ar marķējumu “nesatur laktozi” vai arī pievienot attiecīgajiem produktiem laktozi šķeļošu fermentu kapsulas, kuras var iegādāties aptiekās pēc ārsta konsultācijas.

6. Lietot preparātus, kuru sastāvā ir ķimeņu, anīsa vai diļļu augļi, piparmētras lapu un fenheļa lakstu pagatavojumi, jo tie satur ēteriskās eļļas, kas atslābina zarnu muskulatūru, saista gāzes un veicina to izvadīšanu. Var lietot arī šo augu uzlējumus. Gada laikā ieteicami pāris tādi kursi, piemēram, pavasarī, kad uzturā sāk lietot redīsus un sīpolus, un laikā ap Ziemassvētkiem, kad ceļam galdā sutinātus skābus kāpostus un taukšķētus zirņus.

7. Kad vēders ļoti sapūties, palīdzēs aktivētā ogle, kas uzsūks gāzu toksīnus un citas vielas, taču pastāvīgi gan to nevajadzētu izmantot.

Lasi arī: Pēc ēšanas vēders kā piepūsts balons. Kāpēc un ko darīt?

8. Labi palīgi var būt tā sauktie putu dzēsēji, kas saplacina un izvada gāzu pūslīšus. Šie simetikonu saturošie preparāti nekaitēs arī grūtniecēm un zīdaiņiem, jo organismā neuzsūcas.

9. Sievietēm, kurām vēders uzpūšas pirms mēnešreizēm, izvairīties no sāļiem produktiem un saldumiem.

10. Zarnu mikrofloras līdzsvara atjaunošanai ikdienas ēdienkartē iekļaut skābpiena produktus, kuriem pievienotas baktēriju kultūras.

 

KONSULTĒJUSI GREMOŠANAS SLIMĪBU CENTRA “GASTRO” GASTROENTEROLOĢE ILZE KIKUSTE

 

Iesakām izlasīt arī šo rakstu: Seši labākie produkti, kurus jāēd, kad uzpūties vēders!  Mēs jums pastāstīsim, kādu produktus jāēd, kad vēders ir nejauki sapūties. SPIED ŠEIT, lai lasītu! 

COMMENTS

Leave a Comment