Kāju svīšana – triki un metodes, ko darīt kad pastiprināti svīst kājas

Kāju svīšana

Kāju svīšana karstā laikā ir problēma, tomēr bieži cilvēki ar to saskaras arī ziemā un aukstā laikā. Īpaši apgrūtinoši, ja tās sāk nelabi ost, raksta portāls la.lv. 

“Ja sviedru dziedzeri darbojas pastiprināti, mitrumā un siltumā savairojas baktērijas un sēnītes, kas rada nepatīkamu aromātu. Ja tiek ievērota higiēna, taču problēma neatkāpjas, vajadzētu noskaidrot un censties novērst tās iemeslu.

Būtu jāapmeklē ģimenes ārsts un dažkārt arī endokrinologs, lai atklātu, vai tā nav cukura diabēta vai vairogdziedzera pastiprinātas funkcijas blakusparādība,” iesaka P. Stradiņa klīniskās universitātes Slim**cas Ambulatoro pakalpojumu centra un skaistuma kl**ikas “4. dimensija” dermatoloģe Lauma Valeine.

 

Kāju svīšana: Kur slēpjas vaina?

Pēdu izteikta svīšana nav tikai estētiska vai psiholoģiska problēma. Sviedri, kas pastāvīgi kairina pēdas, var veicināt iekaisuma un izsutuma rašanos.

Vispirms jāpievērš uzmanība higiēnai. Svarīgi kājas pēc mazgāšanas rūpīgi noslaucīt, neaizmirstot izsusināt pirkstu starpas, jo mitrā vidē āda atmiekšķējas, radot ideālu augsni baktēriju attīstībai.

Būtiski ir valkāt dabiska materiāla laika apstākļiem piemērotus apavus un zeķes, lai notiktu gaisa apmaiņa un pēdas varētu elpot.

Bieži vien problēmas iemesls ir plakanā pēda. Tad nepieciešama podologa konsultācija – viņš veiks īpašu izmeklējumu podometriju, nosakot, vai ir mainīta pēdas anatomija.

Bieži pēdu svīšanas pro­blēma piemeklē augstpapēžu kurpju valkātājas, jo šie apavi nospiež sviedru dziedzerus, kā arī sporta apavu nēsātājus, jo lielākā daļa apavu ir gatavoti no neelpojoša materiāla.

Pastiprinātu svīšanu veicina veģetatīvās nervu sistēmas nestabilitāte – bieži uztraukumi un stress.

Sviedru aromātu var padarīt izteiktāku pikantu un sāļu ēdienu, alkohola, kafijas un šokolādes lietošana.

Daudzi neiedomājas, ka nejaukā aromāta cēlonis ir nepietiekama pēdu kopšana. Nepietiek ar to, ka kājas divreiz dienā nomazgājam. Svarīgi rūpīgi apgriezt nagus un novīlēt raupjo, sabiezējušo ādu.

Lai arī: Pastiprināta ķermeņa svīšana: kā ar to cīnīties un novērst

Arī pārlieku cītīga mazgāšanās ar ziepēm biežāk nekā divreiz dienā var veicināt baktēriju vairošanos, jo, iznīcinot aizsargkārtiņu, āda kļūst uzņēmīgāka pret sēnītēm un citiem nevēlamiem mikroorganismiem.

Tāda problēma var rasties, lietojot medikamentus pret paaugstinātu As**sspiedienu un depresiju, kā arī dažas citas zāles.

 

Šķir otru lapu, lai uzzinātu kā cīnīties ar šo problēmu

Leave a Comment