Veidojam nākamā gada ražu: steidzamie darbi zemeņu dobē

“Tagad sāk veidoties nākamā gada zemeņu raža, tādēļ kopšana vajadzīga īpaši laba,” skaidro zemeņu audzētājs Dzintars Silgals no Talsu novada Lubezeres.

Lasi arī: Kā pavadīt atvaļinājumu, ņemot vērā Zodiaka zīmi

Svarīgākais ir laistīšana un mēslošana. Vispirms augus bagātīgi salaista, tad mēslo. Tagad piemērots ir tā sauktais rudens mēslojums, kurā ir mazāk slāpekļa, bet vairāk fosfora, kālija, kas veicina augu nobriešanu, labāku salizturību. Var lietot arī nezāļu vircu vājā koncentrācijā.

!!! Ja karstums saglabājas, laista un mēslo agri no rīta vai vēlu vakarā.

Šovasar nedrīkst nogriezt zemeņu lapas, kā to citkārt dara pēc ražas novākšanas. Citos gados lapu nogriešana ir laba, jo tā sekmē slimību un kaitēkļu profilaksi. Taču šovasar augiem jātaupa arī tie spēki, ko glabā vecās lapas. Tās arī nedaudz noēno saknes un augšanas centru.

Ravēšana jāaizmirst. Maza nezālīte dobē tagad nāk pat par labu. Lai neiesētos pārāk lielas balandas, ar sēklām klāto daļu nogriež. Viss, kas met ēnu, ir vērtīgs.

!!! Audzētājs pat neappļauj zemeņu rindstarpas, lai augsnē saglabātos pēc iespējas vairāk mitruma.

Lasi arī: 7 veidi kā piesaistīt naudu

Patlaban svarīgi nogriezt visas stīgas, kas veidojas, lai augs velti netērē spēku. Ja mazdārziņā plānots ieaudzēt kādu šķirni, katram augam atstāj tikai vienu stīgu un uz tās – vienu stādu.

Jaunus stādījumus neveido, kamēr nav sācies stabils lietus periods. Labāk atdalīt un iestādīt dēstus augusta beigās, septembra sākumā, kad tie pie mātesauga būs saauguši kupli un spēcīgi. No tādiem augiem ogas varēs gaidīt jau nākamgad.

!!! Labs laiks jaunu zemeņu stādīšanai ir tad, kad temperatūra nav augstāka par 20–25 grādiem.

Avots:

Leave a Comment