Velobraukšanas kultūra svarīga satiksmes dalībnieku drošībai

Velosipēdistu Valmierā kļūst arvien vairāk. Līdz šim Valmieras veloinfrastruktūra ir veidota, veidojot galvenokārt apvienotos gājēju un velosipēdistu ceļus. Uz ielām, kur ir mazāka autosatiksmes intensitāte vai kur gājēju ietves nav izveidotas, velobraucēji pārvietojas arī pa automašīnu brauktuvi. Ceļu satiksmes noteikumu (CSN) ievērošana un augsta, savstarpēji cienoša velobraukšanas kultūra ir izšķiroša gan pašu velobraucēju, gan gājēju, gan autovadītāju drošībai. Lai uzlabotu velosipēdu vadītāju braukšanas kultūru, Valmieras pilsētas pašvaldība atgādina ar drošību saistītos satiksmes noteikumus, kas jāievēro velosipēdu vadītājiem.

• Velosipēda vadītājam, pārvietojoties pa gājēju ietvi, jāievēro ātrums, kas neapdraud gājēju drošību. Gājējiem, pārvietojoties pa ietvi un apvienotajiem gājēju–velobraucēju ceļiem, ir priekšroka.

• Nereti veidojas situācijas, kad velosipēda vadītājs savus manevrus spēj kontrolēt, taču neparedz situācijas, ka gājējs velosipēdista lielā ātruma dēļ nobīstas un strauji maina savu pārvietošanās trajektoriju. Tā rezultātā iespējama sadursme. Ātruma samazināšana, tuvojoties gājējiem, ir ļoti svarīga arī, ja velobraucējs šķietami pilnībā situāciju kontrolē.

• Pirms ielas brauktuves šķērsošanas, velosipēda vadītājam laikus jāsamazina braukšanas ātrums. Šķērsojot brauktuvi, jāpārvietojas ar ātrumu, kas nepārsniedz gājēju pārvietošanās ātrumu. Pretējā gadījumā automašīnas vadītājs var nespēt nobremzēt un notikt negadījums.

• Velosipēdists ir pilnvērtīgs satiksmes dalībnieks, uz kuru attiecas CSN.

• Ar velosipēdu pārvietoties pa brauktuvi, nomali vai ietvi drīkst personas, kuras sasniegušas 12 gadu vecumu. Velosipēdisti, kuri jaunāki par 12 gadiem, drīkst pārvietoties pa brauktuvi, nomali vai ietvi tikai pilngadīgo uzraudzībā.

• Velosipēda vadītājam pa ceļu atļauts braukt vienā rindā, esot pēc iespējas tuvāk brauktuves labajai malai. Netraucējot gājējus, atļauts braukt pa ceļa nomali vai ietvi.

Leave a Comment