Vese***as ministrija, kardiologi un ģimenes ārsti aicina iedzīvotājus pārbaudīt savu sirds veselību

Lai pēc iespējas ātrāk konstatētu sirds un As**svadu saslimšanas risku, iedzīvotājiem no 40 līdz 65 gadu vecumam ir iespēja pie ģimenes ārsta bez maksas pārbaudīt sirds veselību pēc SCORE* metodes, tādējādi nepieciešamības gadījumā uzsākot ātrāku un efektīvāku ārstēšanu, kas ļauj uzlabot dzīves kvalitāti un dzīvildzi.

Ar mērķi uzlabot sirds un As**svadu slimību (SAS) profilaksi un agrīnu slimību atklāšanu, Vese***as ministrija uzsāk informatīvu kampaņu, aicinot iedzīvotājus savlaicīgi rūpēties par savu sirds veselību.

“Programma izstrādāta sadarbojoties ar kardiologiem un ģimenes ārstiem, ņemot vērā sabiedrības Vese***as rādītājus. Sirds un As**svadu Sli**bas ir galvenais Nā*es cēlonis Latvijā, tāpēc īpaša loma ir jāvelta šo slimību profilaksei. Aicinu ikvienu iedzīvotāju rūpēties par savu veselību ikdienā un atsaukties Vese***as pārbaudēm, kuras apmaksā valsts,” uzsvēra Vese***as ministre Anda Čakša.

Papildus ikgadējai profilaktiskajai apskatei pie ģimenes ārsta pacientam 40, 45, 50, 55, 60 un 65 gadu vecumā vienu reizi tiks novērtēts sirds un As**svadu saslimšanu risks atbilstoši SCORE* metodei, pirms tam veicot sirds un As**svadu un smēķēšanas anamnēzes izvērtēšanu, As**sspiediena noteikšanu, ķermeņa masas indeksa, kopējā holesterīna un glikozes līmeņa asinīs noteikšanu, kā arī sirds un miega artēriju auskultāciju. Ģimenes ārsts aprēķina sirds un As**svadu slimību risku ar SCORE* metodi, ņemot vērā pacienta:

• dzimumu;

• vecumu;

• smēķēšanas paradumus;

• As**sspiedienu;

• kopējo holesterīna līmeni.

Vadoties no iegūtā sirds un As**svadu saslimšanu riska novērtējuma, ģimenes ārsts organizēs pacientam papildu nepieciešamos izmeklējumus – elektrokardiogrammu, ehokardiogrāfiju, miega artēriju ultrasonoskopiju un veloergometriju. Papildu ir izstrādātas arī detalizētas rekomendācijas jeb algoritmi pacientu aprūpei un terapijai, ņemot vērā noteiktos riskus – pacienta dzīvesveida paradumu maiņai, nepieciešamajiem laboratoriskajiem izmeklējumiem, medikamentozajai terapijai, kardiologa konsultācijai un turpmākajai uzraudzībai pie ģimenes ārsta. “Šis sava veida “zaļais koridors” ir ļoti pozitīvs darbs, jo cieši sadarbojoties ģimenes ārstam ar citiem speciālistiem, pēc saslimšanas riska noteikšanas ģimenes ārstiem šobrīd ir izstrādātas detalizētas vadlīnijas, kā rīkoties tālāk un kurp nosūtīt pacientu, lai tiktu uzsākta maksimāli ātra ārstēšana,” norāda ģimenes ārste Līga Kozlovska.

“Šobrīd ir sperti būtiski soļi, lai savlaicīgi konstatētu iespējamos riskus un uzlabotu pacienta Vese***as stāvokli, tomēr svarīgi, ka arī pats pacients ir apzinīgs un apmeklē savu ārstu, neskaties uz to, ka pašsajūta konkrētajā brīdī ir laba,” mudinot iedzīvotājus veikt sirds un As**svadu saslimšanas risku pārbaudes savlaicīgi, min kardiologs Gustavs Latkovskis.

Savukārt, kardiologs Andrejs Ērglis norāda, ka jau šobrīd Latvijas iedzīvotāju mūža garums pieaug, tādēļ ļoti svarīgi ir jau laikus, sākot no 40 gadu vecuma pastiprināti pievērst uzmanību un rūpēties par veselību, tādēļ šāda Vese***as aprūpes iniciēta un valsts apmaksāta programma sirds un As**svadu slimību risku novērtēšanai un novēršanai ir vērtējama tikai ar pozitīvu zīmi.

Jau šobrīd iedzīvotāju ir izrādījuši interesi veikt šādu Vese***as pārbaudi. Kā liecina Nacionālā Vese***as dienesta dati, no augusta sirds un As**svadu slimību riska noteikšana ar SCORE* metodi ir veikta jau 1024 pacientiem 176 ārstu praksēs.

*SCORE – fatālu kardiovaskulāru notikumu riska tuvāko 10 gadu laikā noteikšanas metode

Leave a Comment