“Supervaroņi internetā”: iestādes turpina kopīgo misiju bērnu drošībai

Šorīt, 27.septembrī, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā norisinājās medijpratības un bērnu drošības internetā kampaņas “Supervaroņi internetā” atklāšanas pasākums, kurā bērniem iemīļotie un vecākiem labi zināmi tēli SuperToms un SuperAnna kopā ar kampaņas draugiem aicināja bērnus iegūt jaunas superspējas un kļūt par pārliecinātiem un gudriem interneta lietotājiem. Tāpat kampaņas atklāšanā klātesošie tika iepazīstināti ar īpaši izstrādātiem metodiskajiem materiāliem un citām iespējām, kā interaktīvi un radoši veicināt bērnu zināšanas un interneta lietošanas prasmes.

2017.gadā aizsāktās Valsts Pol***jas kampaņas “Supervaronim nepazust” laikā desmitiem tūkstošu bērnu kļuva par supervaroņiem un iemācījās, kā rīkoties, ja gadās nokļūt ķezā. Diemžēl ķibeles var gadīties ne tikai uz ielas vai mājās, bet arī internetā. Tāpēc šogad, rūpēs par bērnu medijpratību un drošību internetā, vairāki partneri – Valsts Pol***ja, Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Latvijas Drošāka interneta centrs (drossinternets.lv), “Balta”, “Rimi” un “Deep White” – apvienoja spēkus kampaņas turpinājumā “Supervaroņi internetā”, tādējādi piesakot jaunu misiju un piecas jaunas superspējas, ko apgūt katram Latvijas bērnam.

“Supervaroņi internetā” ir sociālā kampaņa, kuras mērķis ir veicināt bērnu medijpratību un drošību internetā, informējot gan bērnus, gan pieaugušos par riskiem un iespējām interneta vidē. Kampaņas ietvaros ir izveidoti pieci video, kas 5–8 gadus veciem bērniem māca izprast dažādas situācijas, ar kurām viņi varētu saskarties internetā. Kampaņas tēli – SuperAnna un SuperToms kampaņā vedina bērnus iemācīties un atcerēties vienkāršus drošības un medijpratības pamatnoteikumus, kas jāpatur prātā gan topošajiem, gan esošajiem interneta lietotājiem:

Ko internetā nedrīkst teikt svešiniekam?

Kad saukt palīgā pieaugušo, kam uzticies?

Kas internetā var būt mānīgs?

Kā uzvesties internetā?

Kā internets var palīdzēt?

Šorīt kampaņu atklāja un ievadvārdus teica Valsts Pol***jas priekšnieka vietnieks Artis Velšs: “Mūsdienās internets vairs nav tikai vieta izklaidei, tas ir kļuvis par ikdienas sastāvdaļu ne tikai pieaugušajiem, bet arī bērniem agrā vecumā. Šodien jo īpaši redzam, ka nu arī bērni lielākoties satiekas ne tikai spēļu laukumos, bet arī tīmeklī. Tieši tādēļ ir tik būtiski jau līdz ar pirmajiem soļiem internetā mācīt, kā tajā nepaklupt un kā rīkoties, ja gadījusies ķibele. Pagājušogad kampaņas atklāšanas dienā mēs izteicām cerību, lai “Supervaronim nepazust” iniciatīva no kampaņas kļūtu par kustību, kas turpinās attīstīties un pletīsies plašumā. Man ir patiess prieks, ka šogad esam tik plašā pulkā vienojošies arī ar jauniem partneriem, lai rūpētos gan par bērnu medijpratību, gan drošību internetā. ”

“Kultūras ministrijas veiktais pētījums par bērnu un pusaudžu interneta lietošanas paradumiem atklāja patiesi satraucošu ainu, piemēram, 57% aptaujāto internetu lieto vismaz trīs stundas dienā, lielāko daļu laika velta izklaidei, tostarp sociālajos medijos, kur reģistrējas krietni pirms 13 gadu vecuma, pārkāpjot portālu lietošanas noteikumus. Tikai daži bērni internetā meklē informāciju, kas nepieciešama mācībām vai saistīta ar citām interešu jomām un pārsvarā laiku tīmeklī pavada bez īpaša nolūka. Lai būtu droši, ka bērni nav apdraudēti interneta vidē, kur neviens lielākos viņus nepieskata, medijpratības superspējām ir izšķiroša nozīme. Tieši tādēļ Kultūras ministrija vērsās Valsts policijā un aicināja SuperAnnu un SuperTomu palīgā, lai kopīgiem spēkiem bērniem mācītu medijpratības un kritiskas domāšanas pamatprincipus, kas palīdzēs viņiem justies droši arī interneta vidē,” kampaņas atklāšanas pasākumā uzsvēra kultūras ministre Dace Melbārde.

Drošāka interneta centra vadītāja Maija Katkovska vērsa uzmanību: “Vecāki nereti uzskata, ka bērns mājās “sēžot telefonā vai datorā” ir drošākā vidē, nekā pagalmā ar draugiem, tomēr mūsu Drossinternets.lv ziņojumu līnijas pieredze rāda, ka tieši interneta vide ir tā, kur bērni regulāri nonāk riska situācijās – neapdomīgi dalās ar privātu informāciju, kļūst par vienaudžu pazemošanas upuriem, sazinās ar reālajā dzīvē nepazīstamām personām, paši nezinot, abonē dažādus maksas pakalpojumus un saskaras ar pornogrāfisku vai vardarbīgu interneta saturu. Tādēļ jau kopš brīža, kad bērnam ir piekļuve internetam – viņam jāzina galvenie pamatnoteikumi, lai izvairītos no bīstamām vai nepatīkamām situācijām un būtu gudri un atbildīgi interneta lietotāji. Bērnam nepieciešamās zināšanas un prasmes var iedot mūsu visu – vecāku, pedagogu un atbildīgo institūciju kopīgs, mērķtiecīgs izglītošanas darbs.”

“Ikdienā ar bērniem bieži runājam par fiziskās drošības jautājumiem – kā būt uzmanīgiem un izvairīties no bīstamām situācijām, traumām. Tomēr mūsdienās, kad liela daļa ikdienas gan pieaugušajiem, gan mazajiem norit internetā, rūpēm par bērnu pasargātību jāsniedzas arī virtuālajā pasaulē. Bērni ir atvērti un uz pasauli skatās īpaši optimistiski, labprāt arī internetā daloties ar ikdienā piedzīvoto – piemēram, ģimenes ceļojumiem, kad mājas paliek nepieskatītas, kur un ar ko kopā tiek apmeklēti pulciņi un citu privātu informāciju, kas, nonākot svešās rokās, var novest pie nelaimes. Mūsu kā vecāku, audzinātāju, skolotāju uzdevums ir runāt ar bērniem par drošu uzvedību virtuālajā vidē – primāri bērnu pašu drošībai, sekundāri norādot uz ļaunprātīgu informācijas izmantošanu, kas var radīt drošības draudus un nepatīkamu pieredzi ģimenei. Tādēļ priecājamies, ka Supervaroņi Toms un Anna kopā ar BALTA Optimisma saglabāšanas vienību un Drošsinternets.lv visos Latvijas reģionos ar rotaļām un interaktīvam mācībām šoruden palīdzēs veicināt bērnu medijpratību un drošību internetā,” stāsta Ingus Savickis, BALTA Atlīdzību direktors.

Kampaņas “Supervaroņi internetā” atklāšanā Mārupes vidusskolas 2.c klases audzēkņiem iegūt piecas jaunas superspējas palīdzēja arī kampaņas vēstneši, sabiedrībā zināmas personības un aktīvi vecāki – Māra Upmane-Holšteine, “Mēs ar brāli kolosāli” veidotāji Ieva un Emīls Ķiģeli, Rimi bērniem eksperts Klāvs Smildziņš un Paula Roze.

Kampaņas ietvaros pēc Kultūras ministrijas pasūtījuma ir izveidoti metodiskie ieteikumi pirmsskolai un sākumskolai. Šorīt apmēram 1450 pirmsskolas izglītības iestādes un vispārizglītojošās skolas, kuras īsteno sākumskolas programmu, kā arī apmēram 110 latviešu diasporas nedēļas nogales skolas savos e-pastos saņēma jaunos supervaroņa metodiskos materiālus, ar aicinājumu tos izmantot mācību procesā. Metodiskie materiāli izmantojami kopā ar video, lai ar dažādu klātienes aktivitāšu palīdzību nostiprinātu tajos ietvertos vēstījumus, kā droši justies interneta pasaulē.

Visi kampaņas materiāli ir pieejami Valsts Pol***jas mājas lapā: http://vp.gov.lv/supervaronis/, tos iespējams izdrukāt, pavairot un lietot!

Leave a Comment