Viegli aizkari virtuvei

aizkari_13-664x1028

Vasarā jebkurā mājoklī saikne ar āra telpu kļūst daudz svarīgāka nekā citos gadalaikos, jo brīvo laiku biežāk pavadām uz balkona, terases vai piemājas dārzā.

Līdz ar to logu noformējumu siltajā sezonā vēlams veidot pēc iespējas vienkāršāku un tā, lai skats pa logu būtu maksimāli atvērts.

 

Kādu materiālu izvēlēties

Vasarā labāk atteikties no bagātīgiem drapējumiem, krokām un sarežģītiem vairāku kārtu pārklājumiem. Piemērotāki būs viegli, gaisīga auduma aizkari, jo tos ērtāk atspraust vai atsiet, izmantojot dekoratīvas lentes un āķus. Izvēloties audumus, priekšroka jādod tādiem materiāliem, ko viegli tīrīt, mazgāt un gludināt. Ja izvēlas dabīgo šķiedru audumus, der atcerēties, ka tie tāpat kā koks saulē žūst un saraujas, bet, iestājoties mitrākam laikam, izstiepjas. Piemēram, linu audums mazgājot saraujas apmēram par 10% uz metru, poliesters – aptuveni par 0,5%, bet poliestera audums, kas komplektēts ar 25% linu auduma – par 1%. Pēc speciālistu domām, izdevīgi ir kokvilnas un linu audumi, kas dažādās attiecībās miksēti ar sintētisko šķiedru. Ērti kopjami būs arī jaunās paaudzes poliestera audumi, kas pēc izskata atgādina kokvilnu, linu un zīdu, bet neburzās un mazgājot mazāk saraujas.

Ja logs tiek bieži virināts vai arī logu stiklojums ir kombinēts ar durvīm, pa kurām notiek intensīva kustība iekšā/ārā, arī aizkaru stangu konstrukcijai jābūt ērtai, lai aizkarus būtu parocīgi atvērt un aizvērt.

Kurš tonis īstais

Visupirms jāņem vērā, vai telpa atrodas ēkas saulainajā vai ēnas pusē – jo ēnaināks logs, jo gaišāki vajadzīgi aizkari.

Izvēloties krāsu, der ievērot dažus pavisam vienkāršus saskaņošanas likumus. Piemēram, ja vēlas telpu padarīt saulaināku un gaišāku, aizkari jāizvēlas par vismaz divām trim nokrāsām gaišāki nekā tapetes vai sienu krāsojums. Ja, tieši otrādi, telpu vēlas nedaudz noēnot, izvēlas tumšākus aizkarus.

Ja sienas klāj aktīvas, spilgtas tapetes ar košiem ornamentiem, aizkariem jābūt atturīgiem, vienkrāsainiem, jo tiem telpas aktīvais fons tikai jāpapildina, nevis jāsacenšas ar to.

Var arī tā

Tie, kam patīk eksperimentēt un vienlaikus ietaupīt, var izmantot arī dažādus atraktīvus logu aizklāšanas paņēmienus.

Piemēram, piestiprināt āķi visos četros loga stūros un uz tiem uzkarināt attiecīga auduma gabalu, kura stūros iestrādāti speciāli riņķi, kas nopērkami aizkaru salonos. Ar šādu aizkaru var dažādi variēt atklātās loga plaknes, pēc izvēles atlokot kādu no aizkara malām, turklāt to iespējams arī ātri uzkarināt un noņemt.

Vasaras mājām var lietot arī dalītos aizkarus ar nelielu, krokotu maliņu loga augšpusē un šauru stienīti loga vidū, uz kura uzver dekoratīvu aizkariņu. Šāds loga noformējums piestāvēs guļbūvēm, lauku stila mājām un romantiskiem namiņiem. Lai gan – ja izmanto modernus audumus, efekts var būt arī ļoti mūsdienīgs.

Aizkaru iespējams karināt ne tikai ar āķiem, cilpām vai speciāli iestrādātu lenti aizkara augšmalā. Aizkara augšpusē var piešūt arī sasietas auduma lentītes, kas logam piešķirs romantisku izskatu.

Atraktīvu, bet vienkāršu un lētu aizkariņu var iegūt, sašujot kopā vairākus krāsās saskaņotus auduma gabalus, piemēram, trauku dvieļus.

Aksesuāri

Aizkaru atsiešanai, atlocīšanai un veidošanai var izmantot dažādus dekoratīvus āķus, lentes un gumijas. Lai sienā nevajadzētu urbt caurumus āķiem, laba iespēja ir speciālie aizkaru magnēti, kas pieejami dažādās formās, krāsās un izmēros.

Avots:

aLA

Leave a Comment