Viņi gribēja mūs iznīcināt ar badu, bet tagad viņi cenšas mūs iznīcināt ar tumsu un aukstumu, tā izteicās Zelenskis

Šodien Ukraina atzīmē 90. gadadienu kopš Holodomora — postošā bada, kurā gāja bojā miljoniem cilvēku. Padomju režīms 20. gadsimta 30. gados izraisīja badu. Ukrainas prezidents Volodimirs Zeļenskis savā runā runāja par to, kā ukraiņi agrāk ir saskārušies ar badu un aukstumu, bet tagad viņi saskaras ar tumsu. Viņš aicināja ukraiņus apvienoties un pārvarēt šos izaicinājumus. Šajā dienā Ukrainā ieradās Polijas, Beļģijas un Lietuvas vadītāji, kuru sirdis bija pilnas ar cerību uz labāku ukraiņu tautas nākotni. Viņi solīja turpināt atbalstīt Ukrainu tās nepieciešamības laikā.

Šodien, Holodomora jeb bada 90. gadadienā, Ukrainas iedzīvotāji tiek aicināti iedegt piemiņas sveces. Padomju diktatora Josifa Staļina mākslīgi izraisītais masveida bads Ukrainā 1932. un 1933. gadā nogalināja vairāk nekā desmit miljonus cilvēku. Padomju varas izraisītais bads bija viena no smagākajām cilvēku izraisītajām katastrofām pasaules vēsturē. Daudzi uzskata, ka Staļina mērķis bija apzināts genocīds pret ukraiņu tautu un ka Holodomors ir pielīdzināms nacistu holokaustam.

Premjers runāja par badu un tā upuriem, norādot, ka arī pēc deviņdesmit gadiem Krievijas režīms joprojām mēģina salauzt ukraiņus ar genocīdu. Bet tas neizdosies. Mēs godinām pagātnes netaisnības un šausmu upurus, drosmīgajai Ukrainas tautai turpinot aizstāvēt savu demokrātiju un brīvību no Krievijas brutālās agresijas. Tikmēr Ukrainas prezidents Volodimirs Zeļenskis paziņojis, ka kādreiz ukraiņus gribējuši iznīcināt ar badu, bet tagad – ar tumsu un aukstumu. Viņš sacīja, ka ukraiņi ir pārdzīvojuši daudz grūtu laiku. Un, neskatoties uz visu, viņi ir saglabājuši savu spēju nepaklausīt un savu brīvības mīlestību. Vācijas kanclere paziņojusi, ka tiks piešķirti 10 miljoni eiro, lai atbalstītu kara traucēto Ukrainas graudu eksportu. Vācijas likumdevēji gatavojas atzīt Holodomoru par “genocīdu”, teikts Vācijas valdošās koalīcijas un opozīcijas kopīgās rezolūcijas teksta projektā.

Šajā dienā Ukrainā ieradās Beļģijas, Lietuvas un Polijas vadītāji. Beļģija ir apsolījusi sniegt Ukrainai palīdzību vairāk nekā 37 miljonu eiro vērtībā, vēsta mediji. Šī dāsnā rīcība noteikti palīdzēs Ukrainai tās vajadzību laikā. Ukrainas prezidents un Beļģijas premjerministrs parakstīja kopīgu deklarāciju par atbalstu Ukrainas virzībai uz dalību Eiropas Savienībā un NATO. Šis atbalsta akts apliecina Ukrainas apņemšanos īstenot tās Eiropas un eiroatlantiskos centienus. Kijevā ieradās arī Lietuvas un Polijas premjerministri. Sestdien Zelenskis oficiāli atklāja iniciatīvu “Graudi no Ukrainas”, lai sniegtu pārtikas palīdzību nabadzīgajām Āfrikas valstīm. Pasākums notika starptautiskā graudu eksporta samita laikā Kijevā, un tajā piedalījās Beļģijas, Polijas un Lietuvas premjerministri, kā arī Ungārijas prezidents. Līdz šim Ukrainā ir atjaunotas trīs ceturtdaļas mobilo sakaru tīkla. Kijevā ceturtā daļa iedzīvotāju joprojām ir bez elektrības. Paredzams, ka vairākas Eiropas Savienības valstis piešķirs Ukrainai ievērojamus līdzekļus, lai finansētu Ukrainas graudu piegādi tiem, kam tas ir nepieciešams. pasaules valstis. Par spīti Krievijas apšaudēm, Ukrainā nenogurstoši turpinās darbs, lai atjaunotu elektrību, ūdeni un mobilo telefonu pakalpojumus. Līdz šim Ukrainā ir atjaunotas trīs ceturtdaļas mobilo sakaru tīkla. Kijevā ceturtā daļa iedzīvotāju joprojām ir bez elektrības.

Leave a Comment