Visi par to aizmirsa: ļoti garšīgi salāti, kas pagatavoti no 3 slepenām sastāvdaļām

Salāti ar siļķi ir viens no tiem ēdieniem, kas saglabājuši savu popularitāti cauri laikiem un paaudzēm.

Tie bija atrodami mūsu vecmāmiņu un pat vecvecmāmiņu galdos, īpaši svētku reizēs vai tad, kad bija vēlme sagatavot kaut ko vienkāršu, bet vienlaikus sātīgu un aromātisku.

Šis ēdiens ir dziļi iesakņojies mūsu kulinārajā kultūrā, jo apvieno tradicionālas sastāvdaļas, kas vienmēr ir bijušas pieejamas mūsu reģionā.

Siļķu salāti ir lieliska izvēle gan ikdienas vakariņām, gan īpašiem gadījumiem. Tie ir samērā viegli pagatavojami, taču to garša ir bagātīga un niansēta.

Siļķes sālītā un bagātīgā garša lieliski sader ar kartupeļu maigumu, gurķu svaigumu, sīpolu pikantumu un zirņu maigumu. Pievienojot sinepes un olīveļļu, rodas īpaši sabalansēta garšu kombinācija, kas piesātina un apmierina jebkuru gardēdi.

Ja vēlaties pagatavot salātus, kas noteikti iepriecinās gan jūs, gan jūsu viesus, izmēģiniet šo vienkāršo, bet lielisko recepti.

Sastāvdaļas

Lai pagatavotu siļķu salātus, nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

Siļķe – 1 gabals (iesakām izvēlēties kvalitatīvu, nedaudz sālītu siļķi, kas nav pārāk trekna).

Kartupeļi – 2 gabali (ieteicams izmantot vidēja lieluma kartupeļus, kas ir piemēroti vārīšanai).

Marinēti gurķi – 5 gabali (šī sastāvdaļa piešķir salātiem patīkamu skābenumu un sulīgumu).

Violetais sīpols – 1 gabals (šis sīpols ir maigāks nekā parastais, un tam ir viegli saldena pēcgarša).

Zaļie zirņi – 120 grami (var izmantot konservētus vai svaigus zirņus, ja tādi ir pieejami).

Graudu sinepes – 2 tējkarotes (tās piešķirs vieglu pikantumu un papildinās siļķes garšu).

Sviests – 3 ēdamkarotes (mazliet sviesta pievieno patīkamu krēmīgumu un bagātīgu garšu).

Dilles un pētersīļi – pēc garšas (šīs zaļās sastāvdaļas ne tikai padara salātus vizuāli pievilcīgākus, bet arī piešķir tiem svaigumu).

Etiķis – 1 tējkarote (vajadzīgs, lai marinētu sīpolus un piešķirtu tiem patīkamu skābumu).

Sāls un cukurs – 1 tējkarote no katra (tiek izmantoti marinādei, lai līdzsvarotu garšas).

Ūdens – nepieciešams sīpolu marinēšanai.

Olīveļļa – pēc garšas (lai nodrošinātu papildus sulīgumu un harmonisku garšu salātos).

Šīs sastāvdaļas kopā veido brīnišķīgu garšu kombināciju, kas ir gan tradicionāla, gan neatkārtojama savā vienkāršībā.

Pagatavošanas process

1. Sīpolu marinēšana

Lai salāti būtu garšīgi un nebūtu pārāk asi, violetais sīpols iepriekš jāsagatavo.

Nomizo sīpolu un sagriez to pusgredzenos. Sagatavotā sīpola gabaliņus ievieto nelielā bļodiņā vai uz šķīvja.

Pievieno 1 tējkaroti sāls, 1 tējkaroti cukura un 1 tējkaroti etiķa. Pārlej ar ūdeni, lai sīpoli būtu pilnībā pārklāti ar šķidrumu.

Atstāj marinēties aptuveni 30 minūtes. Šajā laikā sīpoli kļūs maigāki un zaudēs savu asumu, vienlaikus iegūstot patīkamu saldeni skābenu garšu.

2. Kartupeļu sagatavošana

Kamēr sīpoli marinējas, jāsagatavo kartupeļi. Kartupeļu pievienošana piešķir salātiem maigumu un padara tos sātīgākus.

Kartupeļus rūpīgi nomazgā un liek katlā ar aukstu ūdeni. Uz vidējas uguns vāra kartupeļus ar visu mizu, līdz tie kļūst mīksti (aptuveni 20–25 minūtes).

Kad kartupeļi ir gatavi, tos noņem no uguns, nokāš ūdeni un atstāj atdzist. Pēc atdzišanas nomizo un sagriež mazos kubiņos.

3. Siļķes sagatavošana

Siļķei ir jābūt kvalitatīvai un labi iztīrītai, lai izvairītos no nepatīkamām pārsteigumiem, piemēram, asakām. Siļķe ir galvenā garšas nesēja šajos salātos, tāpēc tai jābūt svaigai un kvalitatīvai.

Siļķi uzmanīgi notīra, izņem visus kaulus un nogriež ādu, ja nepieciešams. Kad siļķe ir tīra, to sagriež mazos, vienādos gabaliņos.

4. Gurķu un zaļumu sagatavošana

Marinētos gurķus var sagriezt mazos kubiņos vai sarīvēt uz rupjās rīves, atkarībā no vēlamās tekstūras. Dilles un pētersīļus nomazgā, nosusina un smalki sagriež. Šīs sastāvdaļas piešķirs salātiem papildus svaigumu un patīkamu aromātu.

Lasi vēl: Ko stādīt ēnā — ēnā izturīgākie dārzeņi un zaļumi

5. Salātu sajaukšana

Kad visas sastāvdaļas ir sagatavotas, var sākt salātu veidošanu.

Lielā bļodā liek sagrieztos kartupeļus, siļķi, gurķus un notecinātos marinētos sīpolus. Pievieno zaļos zirnīšus. Klāt liek graudu sinepes un pievieno sviestu, kas piešķirs salātiem vieglu krēmīgumu.

Visu pārlej ar olīveļļu un viegli samaisa, lai sastāvdaļas vienmērīgi pārklājas ar garšām. Pievieno svaigi sakapātos zaļumus un vēlreiz visu kārtīgi samaisa.

Pasniegšana

Siļķu salātus var pasniegt uzreiz pēc pagatavošanas, bet vēl labāk, ja tie nedaudz pastāv ledusskapī, lai garšas savstarpēji sajaucas. Šie salāti vislabāk sader ar:

– Melno maizi, kas lieliski papildina siļķes un kartupeļu garšu.

– Borodinska maizi, kas piešķir vieglu ķimenes aromātu.

– Vārītiem vai ceptiem dārzeņiem kā piedevu.

Salāti ir lieliski piemēroti gan kā patstāvīgs ēdiens, gan kā piedeva pie citiem tradicionāliem ēdieniem.

Šī vienkāršā, bet bagātīgā recepte pierāda, ka sen zināmās un pārbaudītās vērtības virtuvē nekad nezaudē savu aktualitāti. Izmēģiniet šo recepti un baudiet garšīgu, sātīgu un autentisku maltīti!