VISTA – pasaulē lielākās automehāniķu sacensības

Jūnija beigās Kuritibā, Brazīlijā notika pasaulē lielāko automehāniķu sacensību noslēguma kārta. Šogad Volvo starptautiskās servisa apmācību balvas (VISTA) sacensībās piedalījās 19 700 Volvo Trucks un Volvo Buses starptautiskā tīkla dalībnieki. Pēc aizraujošās noslēguma kārtas, kurā spēkiem mērojās 40 labākās komandas no visas pasaules, par uzvarētāju kļuva VIIES RATAS no Igaunijas.

“Augsti kvalificēti un motivēti remontdarbnīcu tehniķi ir viens no svarīgākajiem mūsu servisu un klientu panākumu faktoriem. Tāpēc mēs neatlaidīgi – veicam būtiskus ieguldījumus darbinieku apmācībā un kompetences pilnveidē. VISTA ir tikai aisberga redzamā daļa, kas reizi divos gados sniedz mūsu remontdarbnīcu tehniķiem iespēju pārbaudīt un pierādīt savas zināšanas, sacenšoties ar kolēģiem no visas pasaules. Sacensībās galvenā uzmanība tiek pievērsta ar ikdienas darbu saistītām prasmēm un moderno tehnoloģiju kompetencei, kas veicina sadarbību un lepnumu par savu darbu,” saka Klāss Nilsons (Claes Nilsson), Volvo Trucks prezidents.

Latviju VISTA 2017-2018 sacensībās pārstāvēja 12 komandas un katrā komandā varēja piedalīties ne vairāk kā četri dalībnieki. “No Latvijas kopskaitā piedalījās 43 dalībnieki, pārstāvot Rīgas, Daugavpils, Valmieras un Ventspils servisa centrus. Pusfinālā, kas notika 11. aprīlī Gēteborgā no Baltijas jūras reģiona, piedalījās 18 komandas no Polijas, Ukrainas, Lietuvas, Igaunijas un Latvijas. No Latvijas dalībai pusfinālā bija kvalificējušās trīs komandas no Rīgas servisa centra – kopumā 12 darbinieki. Cīņa starp komandām bija sīva, jo katrā no stacijām tika doti dažādi uzdevumi un izpildei tika atvēlētas tikai 25 minūtes. No visām 18 komandām uz finālu Kurtibā no Baltijas jūras reģiona devās tikai divas komandas – diemžēl, Latvija nebija starp tām, toties labākā no mūsu komandām pusfinālā izcīnīja 5. vietu,” stāsta Volvo Group Trucks tehniskais treneris Normunds Neimanis.

Pirmās VISTA sacensības notika jau 1957. gadā. Kopš tā laika kravas automašīnu mehāniķi ir kļuvuši par autotransporta tehniķiem, dators ir kļuvis par neatņemamu servisa darbarīku un profesijā pašos pamatos ir notikušas būtiskas pārmaiņas. Mūsdienu kravas automašīnas ir tehniski sarežģītas mašīnas, kuru apkalpošanai ir nepieciešama plašāka un daudzveidīgāka kompetence nekā līdz šim. Mūsdienu tehniķiem ir jāprot veikt gan mehānisku, gan ar datoriem saistītu darbu. Tajā pašā laikā ļoti asās konkurences rezultātā transporta nozarē klienti izvirza arvien augstākas prasības, kas attiecas uz transportlīdzekļu darbspējas laiku.

“Principā kravas automašīnai vienmēr vajadzētu būt gatavai atrasties kustībā, kas praksē nozīmē, ka tehniķiem ir jāveic sarežģītas apkopes saskaņā ar labi izplānotu grafiku un jābūt spējīgiem noteikt, analizēt un novērst problēmas pēc iespējas ātrāk. Garas rindas uz apkopi un remontu, kā arī situācijas, kad nav pieejamas nepieciešamās detaļas vai darbs netiek izpildīts kā pienākas jau pirmajā servisa apmeklējumā, mūsdienās vairs nav pieņemamas,” stāsta Mārtins Meriks (Martin Merrick), mazumtirdzniecības attīstības vecākais viceprezidents.

Šī gada VISTA devīze “Visa pamatā ir veiktspēja” precīzi raksturo šo sacensību būtību: lai klienti varētu darboties ar maksimālu efektivitāti, tas pats ir jādara mūsu tehniķiem.

“Tieši tāds ir mūsu mērķis – panākt, lai mūsu klientu transportlīdzekļus apkalpotu vislabākie tehniķi pasaulē. Ar VISTA palīdzību mēs vēlamies vērst uzmanību uz svarīgo darbu, ko katru dienu veic mūsu izplatītāji un servisi, un atalgot viņus par to. Tajā pašā laikā mēs vēlamies piesaistīt jaunus talantus šai interesantajai un daudzveidīgajai profesijai, kam ir paredzama spoža nākotne,” saka Anna Rogbranta (Anna Rogbrant), VISTA projekta vadītāja.

Fakti par VISTA

• Saīsinājums veidots no “Volvo International Service Training Awards” (Volvo starptautiskā servisa apmācību balva).

• Prasmju konkurss, kurā var piedalīties Volvo Trucks un Volvo Buses servisu darbinieki no visas pasaules.

• Notiek reizi divos gados kopš 1957. gada.

• Šī gada sacensībās piedalījās 19 700 dalībnieki no visas pasaules.

• Pusfinālam Gēteborgā kvalificējās 240 komandas četru dalībnieku sastāvā.

• Kuritibā notiekošajā finālā piedalījās 40 komandas.

• Par šī gada sacensību uzvarētāju kļuva VIIES RATAS komanda no Igaunijas

Uzvarētāju komandas dalībnieki:

Meelis Šmeiman (vadītājs)

Madis Reinpõld (galvenais tehniķis)

Maksim Golenkov (tehniķis)

Lauri Raamat (galvenais tehniķis)

Maksim Toots (Tehniskais treneris)

Leave a Comment