Vitamīnu kokteilis ar kviešu zelmeni un zaļumiem

Spēcīgs enerģijas lādiņš ir kviešu zelmenis – kviešu graudu zaļie dzinumi, kuros ir daudz vitamīnu, minerālvielu, hlorofila un enzīmu. Bioloģiski audzētus neapstrādātus kviešu graudus var nopirkt ekoveikaliņos vai no zemnieku saimniecībām. Tos diennakti izmērcē aukstā ūdenī, notecina lieko ūdeni, apsedz ar marlīti un diedzē siltā vietā. Ieteicams reizi diennaktī sēklas noskalot. Marlītei, ar ko sēklas apklātas, visu laiku jābūt nedaudz mitrai. Pēc pāris dienām parādīsies mazi asniņi. Tad uz šķīvja, paplātes vai mazā kastītē 2–3 cm biezā kārtā ieber tīru augsni bez minerālmēsliem. Uzber izdiedzētās sēklas un mazliet piespiež. Pirmajā diennaktī uzklāj plēvi, pēc tam atsedz un noliek uz palodzes. Ik pa laikam aplaista. Pēc nedēļas būs izauguši 7–10 cm gari dzinumi, ko var izmantot kokteiļiem.

Nogriež mazu buntīti maigo kviešu dzinumu, smalkāk sakapā un liek blenderī. Uzlej 100 ml silta ūdens un kuļ 3–4 minūtes. Izkāš caur smalku sietiņu vai marlīti un dzer no rīta. Ja dzēriens šķiet pārāk stiprs, var atšķaidīt ar ūdeni, pievienot nedaudz citrona sulas vai dzert kopā ar dārzeņu (burkānu, seleriju, biešu) sulu. Kokteilis stiprina imunitāti, jo kviešu zelmenī ir vairāk C vitamīna nekā apelsīnos un daudz vairāk A vitamīna nekā burkānos.

Kad dabā parādās pirmie zaļumi (piemēram, gārsas un pieneņu lapiņas, virza), arī tos var pievienot kviešu zelmeņa kokteilim.

Līdzīgā veidā vitamīnus var iegūt no priežu skujām. Tīrā vietā sagriež priežu zarus, nolasa tiem skujas un izmaļ gaļas mašīnā. Uzlej siltu ūdeni, samaisa un izkāš caur marlīti. Sākumā lieto atšķaidītu, bet koncentrāciju pakāpeniski var palielināt.

 

Avots: 

aLA

Leave a Comment