Ziemā apēdam 178 tonnas mandarīnu

Lai arī mandarīni, apelsīni un citi tiem radniecīgi augļi pie mums klimatisko apstākļu dēļ neaug, Latvijā ziemas sezonā pircēji apēd gandrīz 284 tonnas dažādu citrusaugļu, liecina nacionālā pārtikas mazumtirdzniecības tīkla ELVI dati. Vispopulārākie ir mandarīni – trīs ziemas mēnešos veikalu tīklā ELVI vidēji tiek pārdotas 178 tonnas mandarīnu, taču iecienīti ir arī citi citrusi, turklāt vienā reizē pircēji iegādājas vidēji 3kg dažādu citrusaugļu!

“Citrusaugļi ir spilgti, aromātiski un veselīgi, tādēļ šie svešzemju augļi ir kļuvuši par vienu no Latvijas ziemas simboliem. Analizējot ELVI pārdošanas datus, jāsecina, ka šo augļu popularitātes sezonu iesāk mandarīni, kas nogatavojas ātrāk, tāpēc veikalos plaši pieejami jau novembra beigās un decembrī. Decembra mēnesī vien vidēji tiek pārdotas 144 tonnas mandarīnu. Savukārt pēc Jaunā gada popularitātes virsotnē nonāk apelsīni,” stāsta SIA ELVI Latvija komercdirektore Laila Vārtukapteine. 2018.gada dati liecina, ka janvārī un februārī katru mēnesi tika pārdotas vidēji 25 tonnas apelsīnu, esošie dati par 2019.gada sākumu apstiprina – līdzīga tendence būs vērojama arī šogad.

Interesanti, ka, analizējot kopējo pārdoto augļu daudzumu kilogramos, trešo vietu populārāko citrusaugļu topā ieņem pomelo, kas Latvijā nopērkami salīdzinoši nesen. Tie ir lieli, un, pat iegādājoties vienu pomelo, tiek nopirkts apmēram kilograms augļu. Trīs ziemas mēnešos ELVI tīklā pārdod vidēji 24 000 pomelo. Savukārt, ja pēta pircēju skaitu, kas ir izvēlējušies iegādāties konkrētos augļus, pomelo pozīcijas krietni apsteidz citroni. Citronus savā iepirkumu grozā pircēji liek trīs reizes biežāk, nekā pomelo, turklāt citroni ir vienīgie citrusaugļu, kuru pārdošanas rādītāji visos ziemas mēnešos ir līdzīgi – mēnesī vidēji tiek pārdotas 7 tonnas citronu.

Leave a Comment