Es nežēlīgi izrauju “vīriešu” zemeņu krūmus, atstājot “meitenes” lielajām ogām

Bieži no dārzniekiem var dzirdēt, ka ir sieviešu un vīriešu zemeņu krūmi. Omīte pastāvīgi runā par to, kā viņa nežēlīgi izrauj “zēnus”.

Šajā rakstā mēs centīsimies noskaidrot, uz ko ir balstīts šis dalījums, vai tas ir pareizi un kāpēc vispār jāatšķir krūmi.

Sieviešu un vīriešu zemeņu krūmi

Iedziļinoties botānikā, var secināt, ka vispārpieņemtais dalījums nav gluži pareizs. Patiesībā nav sieviešu vai vīriešu zemeņu krūmu. Šis augs ir biseksuāls – vienam ziedam ir gan pistoles, gan putekšņlapas.

Tomēr tai ir nepieciešama savstarpēja apputeksnēšana. Neskatoties uz to, ka nav zēnu krūmu vai meiteņu krūmu, dažu “indivīdu” īpašības atšķiras.

Fakts ir tāds, ka daži spēj ražot ogas, citi spēj apputeksnēt blakus esošos augus ar kukaiņu palīdzību. Tam ir iemesli.

1.Novirzes krūmu attīstībā.

Tā rezultātā daži augi attīstās vai nu sievišķā, vai vīrišķā tipa. Tas nenotiek ļoti bieži.

2.Stādījumu piesārņojums.

Ir šķirnes, kuras grūti atšķirt no auglīgām. Tomēr tie galvenokārt ražo ūsas. Tieši šie nelieši ir jānovāc no dārza dobes, lai tie neizstumtu kārtīgus, ražīgus krūmus.

Nezāļu kontrole

Tieši nezāļu krūmus dārznieki kļūdaini sauc par “vīriešiem” . Šādi krūmi parādās noteiktos apstākļos.

Ja augļu novākšanas laikā nometīsiet vai palaižat garām gatavu ogu, sēklas izkritīs un sadīgst. Diedzētās sēklās pēc tam notiek “Mendeļa šķelšanās” un parādās krūmi ar dažādām īpašībām.

Fakts ir tāds, ka zemenes ir mākslīgi audzēts augs. Tam nav savvaļas analogu: tas ir pat ne šķirņu, bet sugu hibrīds. Nav pārsteidzoši, ka dīgstošās sēklas var radīt kaut ko dīvainu.

Kāpēc nezāļu krūmi ir bīstami?

Pirmkārt, tie pārmanto sen aizmirstas sugas īpašības, un produktivitāte nav viena no šīm īpašībām.

Otrkārt, ja ļausi tiem savairoties un izspiedīsi labus augļus nesošus krūmus, tad zemeņu dobe neradīs sulīgu ražu, bet tikai mazas, nesaldinātas ogas. Ir nezāļu formas, kas ogas nedod vispār.

Lai novērstu ražas zudumu, dobes regulāri jāatbrīvo no nederīgiem krūmiem. Procedūra ir diezgan vienkārša.

1.Atrodam nezāļu krūmu.

2.Mēs to noņemam kopā ar ūsām un saknēm. Mēs to darām uzmanīgi, pagriežot augu, lai nesabojātu blakus esošos krūmus.

3.Caurumus, kas izveidojās noņemto krūmu vietā, aizpildām ar zemi.

Kā atpazīt neauglīgus krūmus

1.Pavasarī jums jāpievērš uzmanība tam, cik daudz ziedu kātu veidojas uz katra krūma. Tie, kuriem ir visvairāk ziedu kātu, sola ražu.

Tos nepieciešams apzīmēt ar knaģiem un atstāt 1-2 stīgas, lai saglabātu labu krūmu skaitu.

Lasi vēl: Es vasarnīcā izveidoju gliemju “bāru”: rādu, ko es leju un kā es aicinu viesus ar raksturu

2.Tos krūmus, kuriem nav kātiņu un kuriem ir daudz ūsiņu, izvāc no dārza dobes. Tādā veidā mēs izņemsim galvenās nezāles.

3.Kad ogas sāk nogatavoties, mēs rūpīgi uzraugām to attīstību. Ja augļi ir mazi un bez garšas, lapas ir plānas un blāvas, un pats krūms ir pārāk izkliedēts, visticamāk, tas ir nezāle.

Tas ir arī nevēlams viesis plantācijā.

4.Podveska šķirnei raksturīgi tumši sarkani augļi ar dziļi iestādītām sēklām, daudzām rozetēm un dzinumiem. Ir arī labāk tos noņemt.

5.Īsāk sakot, ir vērts noņemt visu, kas neizskatās pēc mūsu iegādātās un iestādītās šķirnes.

6.Ļoti svarīgi: puvušus, bojātus vai pārgatavojušos augļus labāk neatstāt dārzā, bet gan atbrīvoties no tiem.

Tas patiesībā ir viss dalīšanas sieviešu un vīriešu zemeņu krūmos. Lai raža jūs iepriecinātu, jums vienkārši nepieciešams savlaicīgi identificēt neauglīgos krūmus un atbrīvoties no tiem.

Tādā veidā jūs radīsiet vietu auglīgiem augiem.

Kā jūs rūpējaties par savu dārza dobi? Būsim ļoti priecīgi, ja par to pastāstīsiet komentāros un padalīsieties ar vērtīgiem padomiem, kas noderēs citiem dārzniekiem. Novēlam bagātīgu un garšīgu ražu!

Leave a Comment