Ko darīt, ja stādi uzzied pirms izstādīšanas. Galvenais nesatraukties: agronoms sniedza svarīgu padomu

Ne reizi vien ir gadījies nepieredzējušiem (un dažkārt arī pieredzējušiem) dārzniekiem, ka pāris nedēļas pirms paredzētās stādīšanas zemē stādiem parādās pumpuri, kas ātri pārtop pilnvērtīgos ziedos.

Vai mums vajadzētu satraukties?

Protams, jums nevajadzētu apzināti ļaut stādiem uzziedēt uz loga. Šajā attīstības fāzē tas daudz sliktāk panes pārstādīšanu, prasīs ilgāku laiku, lai pielāgotos jaunajai vietai, turklāt tas krasi samazinās krūma ražu. Bet ko tad, ja ziedēšanu joprojām nevar apturēt?

Kāpēc stādi zied?

Parasti tas notiek divos gadījumos: ja nepareizi izvēlēts sēklu sēšanas laiks stādiem vai ja siltais laiks aizkavējas un stādīšana pastāvīgā vietā tiek atlikta no jums neatkarīgu apstākļu dēļ.

Neviens nav pasargāts no abiem gadījumiem, un tas nozīmē, ka jums precīzi jāzina, ko darīt ar šo nelaikā uzziedējušo papriku, tomātu, gurķu un citu kultūru, kuras mēs bieži audzējam caur stādiem.

Agrīnas ziedēšanas stādu briesmas

No pirmā acu uzmetiena ziedošajiem stādiem nav nekā slikta. Galu galā agri vai vēlu šiem krūmiem tomēr būs jāzied, tad kāpēc gan nesākt to darīt labvēlīgos iekštelpu apstākļos. Diemžēl viss nav tik vienkārši.

Pirmkārt, ziedošie stādi daudz sliktāk panes pārstādīšanu. Visi tās spēki ir vērsti uz olnīcu veidošanos, tāpēc sakņu sistēma tiek apturēta attīstībā.

Lasi vēl: Loterijas laimestu Mēness kalendārs 2024. gada jūnijam: šajās dienās ir lielāka iespēja laimēt!

Augam ir nepieciešams ilgs laiks, lai pielāgotos jauniem apstākļiem, tas saslimst un novājinās. Otrkārt, jūs, iespējams, nevarēsiet sagaidīt citus pumpurus, izņemot tos, kas parādījās pirms pārstādīšanas.

Un visbeidzot, pirmie ziedi parasti rada pirmo, lielāko olnīcu, bet mājās nebūs neviena, kas apputeksnē stādus, un jūs zaudēsiet potenciālo ražu.

Stādu agrīnas ziedēšanas novēršana

Lai samazinātu paprikas, tomātu un citu kaprīzu kultūru stādu savlaicīgas ziedēšanas risku, jums jāievēro vairāki vienkārši, bet efektīvi noteikumi.

Izvēlieties šķirnes, ņemot vērā savu reģionu (agrs un vidēja nogatavošanās dienvidu reģionos, vidēja un vēlīna nogatavošanās ziemeļu reģionos).

Ievērojiet uz iepakojuma norādītos sēšanas datumus.

Pievērsiet uzmanību temperatūras un mitruma līmenim, nepārkarsējiet stādus un nepārpludiniet tos.

Izlasiet stādus laicīgi vai nekavējoties sējiet sēklas atsevišķos lielos podos.

2-3 nedēļas pirms paredzētās stādīšanas sāciet sējeņu sacietēšanu.

Ko darīt ar ziedošiem stādiem

Ja nevarat izvairīties no ziedēšanas, jums ir divas iespējas. Pirmais un vienkāršākais ir ļaut visam ritēt savu gaitu.

Protams, tas var pasliktināt augļu veidošanos, taču, ja nākamajā nedēļā stādīsit stādus zemē, jums nav pārāk jāuztraucas. Bet, ja līdz izkāpšanai vēl ir nenoteikts laiks, labāk izvēlēties otro maršrutu.

Apgrieziet pirmo ziedu, kas atveras, un, ja ir aizmetnis, tad arī to. Centieties nesabojāt zaru un kātu.

Noņemiet stādus no saulainās palodzes.

Samaziniet istabas temperatūru dienā līdz 17-19°C, bet naktī līdz 13-15°C, bet nepakļaujiet stādus caurvējai.

Samaziniet laistīšanas reižu skaitu līdz 2 nedēļām un vispār nebarojiet.

Ja nepieciešams, pārstādiet stādus lielākos podos, lai tie varētu izaudzēt sakņu sistēmu.

Ja jūsu stādi uzzied pirms stādīšanas, nesatraucieties – situāciju var kontrolēt un novērst lielus ražas zudumus.

Leave a Comment