12 pamācības ievārījuma vārīšanā, lai izdotos ideāls

1. Pārāk šķidrs. Ko darīt?

Visticamāk, izmantoti augļi ar zemu pektīna saturu vai arī pievienots pārāk maz cukura. Taču, ja dažas minūtes ievārījumu pavārīs uz lielas uguns, lai liekais šķidrums iztvaiko, vai arī pievienos mazliet tīra pektīna (to var iegādāties specializētajos veikalos), pārvārītais ievārījums iegūs biezāku konsistenci. Pektīnu pievieno, ievērojot instrukciju, kas rakstīta uz iepakojuma.

Lasi arī: Tikai tādēļ, ka esat viens pats, nenozīmē, ka ar jums ir kaut kas nepareizi

2. Pārāk biezs. Ko darīt?

Ja ievārījums sanācis pārāk biezs, tam pievieno nelielu ūdens daudzumu un vēlreiz uzvāra.

3. Kā iegūt pareizo ievārījuma konsistenci?

Lai pārbaudītu ievārījuma konsistenci, izmanto ledusskapī atdzesētu šķīvīti. Kad ievārījums uzvārīts, uzpilina mazliet ievārījuma uz šķīvīša un atkal to liek ledusskapī. Kad ievārījums atdzisis, ar karoti pārbauda tā konsistenci. Ja blīvums apmierina, lej ievārījumu burkās un aizvāko.

4. Kāpēc augļi uzpeld?

Augļi un ogas satur gaisu, kuram vārīšanās laikā jāiztvaiko. Ļauj ievārījumam katlā atdzist 15 minūtes. Ik pa brīdim apmaisa, lai augļu blīvums izlīdzinātos vienmērīgi. Dzesējot burciņās iepildīto ievārījumu, tās ik pa laikam apgriež otrādi.

5. Vai ābolu biezenim var izmantot ievārījuma cukuru?

Nē, jo biezeņa vietā sanāks stingrs ābolu ievārījums. Ābolu biezeņa pagatavošanai vislabāk derēs parastais baltais cukurbiešu cukurs.

6. Receptē rakstīts, ka ogas kārtām jāapber ar cukuru un jāatstāj uz nakti. Vai tam var izmantot ievārījuma cukuru?

Jā. Ievārījuma cukuru var lietot arī daudzās ievārījuma receptēs, kurās ieteikts parastais baltais cukurs.

7. Receptē teikts, ka ogas ar ūdeni jāvāra noteiktu minūšu skaitu pirms cukura pievienošanas. Vai tas attiecas arī uz ievārījuma cukuru?

Jā. Šajā gadījumā starp ievārījuma un parasto balto cukuru nav atšķirības.

8. Vai ievārījuma cukuru var izmantot nevāramam ievārījumam?

Nē, jo ievārījuma cukuram jāvārās vismaz 2 minūtes, lai pektīns varētu sākt sabiezēt.

9. Ievārījuma cukuram beidzies derīguma termiņš. Vai joprojām to var lietot?

To drīkst izmantot gadu pēc realizācijas termiņa beigām, bet ne ilgāk. Ražotājs nevar garantēt, ka konservanti būs joprojām aktīvi, tāpēc ievārījums būs jāuzglabā ledusskapī vai pagrabā. Laika gaitā pektīns var būt sabojājies, tāpēc tas var ietekmēt ievārījuma konsistenci.

10. Ievārījuma cukurā ir brūni graudiņi. Kas tie ir?

Brūni graudiņi rodas, ja ievārījuma cukurs uzglabāts pārāk ilgi. Tie rodas no citronskābes un cukura reakcijas, taču par to nav jāsatraucas. Tie nemaina ievārījuma cukura īpašības un neparādās gatavajā ievārījumā.

Ievārījumu, kurš pagatavots ar Dansukker ievārījuma cukuru, var uzglabāt normālā istabas temperatūrā vismaz gadu. Tomēr tā krāsa un garša labāk saglabājas, ja ievārījumu uzglabā tumšā, vēsā vietā. Ievārījums bez konservantiem vai nevārītais ievārījums jāuzglabā saldētavā.

Lasi arī: Laimīgi cilvēki ievēro šos 4 rituālus!

11. Kāpēc sīrups/ievārījums ir sarūdzis?

Tā notiek, ja ievārījumam pievienots pārāk maz cukura, ja burciņas nav labi izmazgātas un izkarsētas, ja ievārījumu neuzglabā vēsumā vai arī kāds no augļiem bijis bojāts. Tāpēc, gatavojot ievārījumu, pirms tam augļi un ogas rūpīgi jāpāršķiro, tie jānomazgā. Viena sabojājusies oga var būt kā darvas karote medus mucā un sabojāt ievārījumu. Rūgšanu var izraisīt arī slikti mazgātas burkas vai trauki, arī nepietiekama putu nosmelšana.

12. Kāpēc sīrups/ievārījums ir sapelējis?

Ievārījumam pievienots pārāk maz cukura vai pievienoti sapelējuši, bojāti vai netīri augļi. Pelējums rodas arī no slikti sterilizētām burkām vai arī ievārījuma uzglabāšanas siltos un mitros apstākļos. Kad ievārījums gatavs, svarīgi, lai tas nekavējoties tiktu sapildīts burkās līdz pašai augšai.

!!! Nelietojiet uzturā sabojājušos konservus, jo tie var saturēt toksīnus.

Avots:

Leave a Comment