Virši – nerviem, lucerna – pret augstu holesterīnu. Iesaka Tereško

Mēdz teikt, ka ārstniecības augi jāsavāc ziedēšanas laikā – līdz Jāņiem, bet skatos, ka pļavās un mežā joprojām daudz kas atrodams. Kādus ārstniecības augus vēl šovasar var paspēt savākt? Asnate Rīgā

Lasi arī: 4 bailes, ka nogalina jūsu izredzes atrast patiesu mīlestību

Fitoterapeits Artūrs Tereško stāsta, ka ir vācamas aveņu, kazeņu, lazdu un bērzu lapas, upes un lauka piparmētras, raudenes, ganu plikstiņi, kliņģerītes ziedi, citronmelisas, vībotnes, dzeltenās kaķpēdiņas, dzelzenes un rudzupuķes ziedi, virceles laksti, maura sūrenes, blusu sūrenes, sunīši, purva vārnkājas (par to visu sīkāk rakstīts fitoterapeita grāmatā “Dieva dārza ārstniecības augi” daļā, kas attiecas uz augustu).

“Tagad pilnos ziedos ir virši. Tiem griež galotnītes, jo tās labi ataug. Ja tās nogriež līdz zemei, ilgi jāgaida, līdz atjaunojas,” viņš pamāca. Tautas medicīnā virša ziedus un lakstus lieto kā nomierinošu līdzekli nervozitātes un bezmiega gadījumā. Virša lakstiem ir antibakteriālas īpašības, tāpēc tos lieto kuņģa iekaisuma, nieru un urīnpūšļa iekaisuma gadījumā, kā arī tad, ja ir saaukstēšanās, klepus un paaugstināta temperatūra. Ja gatavo novārījumu no lakstiem, tas noder tuberkulozes ārstēšanai. Kā miecējošu līdzekli to ar labiem panākumiem lieto dizentērijas un citu veidu enterokolītu gadījumā. Uzlējumu parasti gatavo, ņemot vienu ēdamkaroti lakstu (galotnīšu) un aplejot ar divām glāzēm karsta ūdens. Atstāj ievilkties siltā vietā vai apsedz un pēc pusstundas nokāš. Lieto pa 2/3 glāzes trīs reizes dienā pirms ēšanas. Savukārt virša lakstu pulveri ieteicams lietot ārīgi kapilārās asiņošanas apturēšanai, vienlaikus tas samazina sāpes. Vannas un lakstu apliekamie būs iedarbīgi radikulīta un reimatisku slimību gadījumā.

Pelašķi ir lieliski ārstniecības augi ar ļoti bagātu aktīvo vielu sastāvu un plašu lietošanas diapazonu. Pelašķa lakstu izvilkumu karstā ūdenī lieto traheīta un bronhīta gadījumā, arī kā līdzekli apetītes un gremošanas uzlabošanai, jaunajām māmiņām, lai vairotu piena daudzumu, ginekoloģiskā praksē cikla traucējumu un hipermenorejas mazināšanai, arī deguna un smaganu asiņošanas gadījumā. Pelašķa lakstu novārījums (jāvāra 15 minūtes) palīdz bronhiālās astmas un galvassāpju gadījumā, to izmanto arī nierakmeņu Sli**bas ārstēšanai un profilaksei, ja ir nosliece uz nierakmeņu veidošanos.

Lasi arī: 7 pazīmes, ka jūs esat spēcīga un izsmalcināta personība

“Savukārt lucerna ir populārs lopbarības augs, kas, izrādās, ir ļoti noderīgs arī cilvēkiem,” saka Artūrs Tereško. Viņš stāsta, ka ar mūsdienīgām spektra analīzes metodēm ir konstatēts: lucernas sastāvs ir ārkārtīgi bagātīgs – tas arī nosaka tik plašu bioloģiskās iedarbības loku. Lucernas laksti satur vairāk C vitamīna nekā citrons, tajos ir vēl virkne vitamīnu: B6, B2, B12, E, K, A, U. Piemēram, U vitamīns sargā kuņģi un divpadsmitpirkstu zarnu no čūlas Sli**bas. Lucernā ievērojamā daudzumā atrasti arī organisma normālai vielmaiņai tik vajadzīgie minerāli kalcijs, dzelzs, varš, kālijs, silīcijs, fluors un cinks. Tie nepieciešami labai As**sradei, stipriem kauliem, labai redzei. Ir dati, ka lucernas lietošana aizkavē sirmu matu veidošanos un uzlabo ādas stāvokli. Turklāt lucerna satur bioloģiski aktīvas vielas – organiskās skābes, taukskābes, glicīnus, dipentaeritrītus (samazina holesterīna līmeni), augā atrod tādas retas vielas kā steroīdus, ēteriskās eļļas, alkaloīdus, asparagīnu, kumestrolu, fitoestrogēnus, fruktozi, melonskābi, Mir*stīnskābi, saponīnus, stigmosterolu, fenolkarbonskābes, triakontanolu, aminoskābes, antociānus, karbohidrātus.

Kompleksi darbojoties, šīs vielas organismā pazemina holesterīna līmeni un aizkavē aterosklerozes veidošanos, diabēta slimniekiem samazina cukura līmeni asinīs, efektīvi mazina gan iekšējo, gan ārējo iekaisumu, palīdzot kuņģa čūlas, arī reimatisma izraisīto locītavu un muskuļu iekaisuma gadījumā, palīdz aizmirst par aizcietējumiem un sāpēm vēderā, kas radušās zarnu koliku un gremošanas mazspējas dēļ.

Lasi arī: Kāpēc mēs turpinām pieņemt lēmumus, kas nav mūsu labā?

“Sausu lucernas pulveri, pievienojot ēdienam, var lietot līdz pat simt gramiem dienā. Var gatavot smūtijus, kokteiļus un visu, kas tik ienāk prātā. Kaut arī tas ir pārtikas produkts, tomēr sākumā tas jālieto uzmanīgi, mazākā daudzumā, lai organisms nesāktu brīnīties,” pamāca ārsts.

Lucernas sulu ieteicams lietot tad, ja ir mazasinība, novājinātiem cilvēkiem – pēc operācijām, smagām slimībām. Sulu lieto pa 30 gramiem trīs reizes dienā ēšanas laikā.

Ļoti vērtīgas ir diedzētās lucernas sēklas, iespējams, pat vērtīgākas par sulu. Parastā deva ir 50 grami dienā kā uzkoda pirms pamatēdiena.

Avots:

Leave a Comment