Pavasaris ir īstais laiks, lai baudītu vieglas un atsvaidzinošas zupas, kas bagātas ar sezonāliem dārzeņiem un zaļumiem. Šīs zupas ir ne tikai garšīgas, bet arī veselīgas un bagātas ar vitamīniem un minerālvielām, kas ir īpaši svarīgi pēc ziemas.
Mēs piedāvājam četras ideālas pavasara zupas, kuras baudīt pavasarī.
Skābeņu zupa
Šī ir klasiska pavasara zupa, kas gatavota no svaigām skābenēm. Tās skābenā garša lieliski atsvaidzina un piešķir enerģiju. Zupa bieži tiek pasniegta ar vārītu olu un skābo krējumu.
Sastāvdaļas
1 kg kartupeļu
300 g skābenes
1 kg vistas (iespējama arī cita gaļa)
1 burkāns
1 sīpols
5 olas
500 ml mājās gatavotu tomātu
1 ēd.k. cukurs
Augu eļļa cepšanai
Sāls un pipari pēc garšas
Pētersīļi, loki un dilles
Pagatavošana
Vispirms vistu sagriež gabaliņos, liek katliņā, pielej ūdeni un sāc gatavot buljonu zupai. Kad tas vārās, neaizmirstiet noņemt putas. Kopumā buljona pagatavošana prasīs 60 minūtes.
Kamēr vārās buljons, pagatavo sautējumu. Lai to izdarītu, smalki sagrieziet sīpolu un sarīvējiet burkānus uz rupjās rīves. Pannā ielej pāris ēdamkarotes augu eļļas, tad šeit apcep sīpolu, līdz tas kļūst mīksts. Tad pievieno burkānus un apcep. Un neaizmirstiet maisīt, lai dārzeņi nepiedegtu un vienmērīgi apceptos.
Ja jums nav mājās audzētu tomātu, varat atšķaidīt 2–3 ēdamkarotes tomātu pastas 500 ml verdoša ūdens. Varat arī aizstāt ar 500 gramiem svaigu tomātu (maltu). Jebkurā gadījumā pievienojiet pannā tomātu, samaisiet un vāriet uz lēnas uguns 10 minūtes, lai atbrīvotos no liekā šķidruma. Pipari, sāls, pievieno cukuru.
Olas cieti novāra (10 minūtes), atdzesē un sagriež kubiņos. Kartupeļus sagriež vidējos kubiņos, tad pievieno buljonam un vāra 15 minūtes.
Kamēr kartupeļi vārās, smalki sakapā skābenes, dilles un zaļos sīpolus.
Kad kartupeļi izvārījušies, pievieno pannā jau sagatavoto cepamo maisījumu un samaisa. Vispirms pievieno skābenes, tad vārītas olas, tad atlikušos zaļumus. Pievienojiet sāli un piparus pēc garšas. Samaisa un vāra vēl 2 minūtes. Gatavs!
Neaizmirstiet katrā zupas bļodā pievienot karoti skābā krējuma. Lai gan šo skābo zupu var pagatavot jebkurā gadalaikā, pavasarī tas būs īpaši garšīgs.
Norādītais sastāvdaļu daudzums veido 6 litrus zupas. Tādējādi jūs bez problēmām varēsiet pabarot visu ģimeni. Neviens nepaliks izsalcis. Mēģiniet pagatavot zaļo zupu ar skābenēm pēc šīs receptes.
Nātru zupa
Nātru zupa ir vēl viens pavasara favorīts, kas bagāts ar vitamīniem un minerālvielām. Nātru zupai ir viegla, nedaudz pikanta garša, un tā ir lielisks veids, kā izbaudīt pavasara zaļumus.
Sastāvdaļas 2 porcijām
Kartupeļi 2 gab.
Biezs lauku skābais krējums 2 ēd.k.
Sīpols 1 gab
Burkāni 1 gab
Augu eļļa – cepšanai
Liels ķekars nātru (100 g)
Pētersīļi 2-3 zariņi
Dilles 2-3 zariņi
Citronu sula 1 ēd.k.
Sāls, svaigi malti melnie pipari
Pagatavošana
Nomizojiet kartupeļus zupai. Katliņā uzvāra 0,5 l sālsūdens. Pievienojiet kartupeļus un vāriet, līdz gatavs. Saglabājiet novārījumu. Karstos kartupeļus sasmalcina ar skābo krējumu un saliek atpakaļ katlā ar buljonu. Sajauc. Pagatavojiet uz vidējas uguns.
Sīpolu un burkānu nomizo, sagriež plānās strēmelītēs un tad maisot apcep augu eļļā līdz zeltaini brūnai (apmēram 4 minūtes). Pievienojiet katlā ar kartupeļiem.
Nomazgājiet un nosusiniet nātres un zaļumus. Smalki sagriež. Nātres pārlej ar verdošu ūdeni. Pievienojiet zupai kopā ar zaļumiem. Ielejiet citronu sulu, pievienojiet sāli un piparus pēc garšas. Pēc 2 minūtām zupu noņem no uguns un lej bļodiņās.
Zaļo zirnīšu krēmzupa
Šī zupa ir maiga un krēmīga, gatavota no svaigiem vai saldētiem zaļajiem zirnīšiem. Tā ir bagāta ar olbaltumvielām un šķiedrvielām, un tā ir lielisks veids, kā baudīt pavasara dārzeņus.
Sastāvdaļas (2 porcijām)
Svaigi zaļie zirnīši (vai saldēti) – 300 g
Svaigas piparmētras – 3 kāti
Krējums – 50 ml
Ūdens – 0,5 glāzes
Sāls – 2 šķipsniņas
Pagatavošana
Sagatavojiet zaļos zirnīšus zaļo zirņu krēmzupai. Varat izmantot gan svaigus, gan saldētus zirņus, iepriekš tos neatkausējot. Lietojiet tikai veikalā nopērkamo krējumu, kura tauku saturs nepārsniedz 30%.
Noskalojiet zaļos zirnīšus ūdenī un ieberiet katlā. Pievienojiet pāris šķipsniņas sāls, un, ja vēlaties, varat pievienot arī šķipsniņu maltu melno piparu, kaltētu ķiploku un timiānu.
Nomazgājiet divus vai trīs svaigu piparmētru stublājus un pievienojiet tos arī katlā. (Ja jums nav svaigas piparmētras, izmantojiet žāvētas piparmētras.) Pievienojiet ūdeni un vāriet zirņus 5-7 minūtes no vārīšanās brīža.
Lasi vēl: 4 receptes viegli pagatavojamiem kēksiem
Noņemiet katlu no uguns un izņemiet piparmētru kātus.
Uzlieciet uz apakštasītes dažas tējkarotes zirņu – tas nepieciešams zupas rotāšanai. Ielejiet katliņa saturu dziļā traukā un ar iegremdējamo blenderi sasmalciniet līdz gludai, vienmērīgai masai.
Ielejiet zaļo zirņu zupu dziļā bļodā, pievienojiet krējumu. Dekorējiet krēmzupu ar zirņiem un svaigām piparmētru lapiņām. Pasniedziet krēmzupu karstu, ar melnās maizes grauzdiņiem.
Aukstā biešu zupa
Kad pavasaris pāriet vasarā, šī aukstā zupa ir lielisks veids, kā atvēsināties karstā dienā. Tā ir pagatavota no bietēm, gurķiem, dillēm un kefīra, un tai ir atsvaidzinoša un nedaudz skāba garša.
Sastāvdaļas
0,5 kg biešu
2 olas
2 gurķi
700 ml tauku kefīra
3 ēd.k. augu eļļa
4 kartupeļi
1 ķekars loku
1 ķekars dilles
Sāls, pipari pēc garšas
Skābais krējums pasniegšanai
Sagatavošana
Bietes kārtīgi jānomazgā un pēc tam mizās jāvāra līdz mīkstas. Nu, personīgi es to nevis vāru, bet cepu, un pievienoju visu, ko gribu – burkānus, kartupeļus.
Gatavās bietes atdzesē, pēc tam nomizo un sarīvē uz rupjās rīves. Varat arī sagriezt plānās sloksnēs, kā vēlaties. Gurķus arī vajadzētu sagriezt plānās sloksnēs.
Kamēr bietes vārās, varat cept kartupeļus. Lai to izdarītu, vispirms vāriet to ādā, līdz tas ir mīksts, un pēc tam, viegli piespiežot ar dakšiņu, ievietojiet ar augu eļļu ieziestā cepamtraukā.
Apkaisiet kartupeļus ar sāli un apslakiet ar augu eļļu. Labāk cept grila režīmā līdz zeltaini brūni.
Olas novāra cieti. Gatavās olas nedaudz atdzesē, nomizo un pārgriež uz pusēm.
Nomazgājiet zaļumus un sīpolus un smalki sagrieziet. Ērtā traukā sajauc kefīru ar sāli un melnajiem pipariem. Pievienojiet bietes, gurķus un garšaugus. Kārtīgi samaisa un atdzesē līdz pasniegšanai.
Auksto zupu lej bļodiņās, pievieno olu pusītes un dekorē ar zaļumiem. Šo vasaras zupu vislabāk var pasniegt ar ceptiem kartupeļiem un skābo krējumu.