4 pamatnoteikumi tomātu audzēšanai

Stādot un audzējot tomātus, jāievēro četri pamatnoteikumi, lai tomāti izaugtu lieli un gardi.

Stādiet tomātus tur, kur tie var saņemt maksimāli daudz saules gaismas.

Katru nedēļu katram krūmam dodiet 250 līdz 500 ml mitruma. Galu galā tomātu veido 90 procenti ūdens.

Dodiet tiem iespēju pilnībā nogatavoties uz krūma. Jo vairāk tomāts būs saistīts ar krūmu, jo labāka būs tā garša. Tomātu garšu un aromātu nosaka cukura un skābes satura līdzsvars.

Mēslojiet krūmus agrīnā attīstības stadijā un pēc tam pārtrauciet mēslošanu, līdz ir izveidojušās olnīcas. Pārmērīgs slāpekļa mēslojums palēnina olnīcu veidošanos. Kad olnīcas ir izveidojušās, augi gūs labumu no mēslošanas. Šķirnes, kurām ir bagātīga ziedēšana, dārzkopji uzskata par labas ražas atslēgu.

Taču bieži vien cerības nav pamatotas, daudzi ziedi nokrīt, nedodot olnīcu. Vissvarīgākais ir tas, ka augļu veidošanās lielā mērā ir atkarīga no putekšņu kvalitātes un pilnvērtīgas apputeksnēšanas. Lai palīdzētu augam, tiek izmantota mehāniskā papildu apputeksnēšana. Šī metode ir visdabiskākā un pieejamākā. Tā ir auga kratīšana ar stublāju vai tieši ziedošu ziedkopu 2 – 3 reizes nedēļā dienas pirmajā pusē.

Lasi vēl: Ja ievērosiet noteikumus, sulīgi zaļas dilles augs visu vasaru

Turklāt jāzina, ka tomāti pārstāj palikt sarkani, kad laiks kļūst pārāk karsts. Tas ir tāpēc, ka taf, kad ir pārāk karsts, sarkanā pigmenta veidošanās pēdējā fāze ir nomākta.

Ja augļus noņemat nenogatavojušos, tad to derīguma termiņš pagarinās vidēji par divām dienām, bet kvalitāte, diemžēl, krasi pasliktinās. Brūni zaļi tomāti ir 2 – 3 reizes nabadzīgāki ar vitamīniem, cukuru, aminoskābēm, mākslīgi nogatavinot, tie nekad neuzkrāj derīgās vielas tādā pašā daudzumā kā uz mātes auga.

Leave a Comment