7 galvenie maldīgie priekšstati par veselīgu dzīvesveidu: kāpēc olbaltumvielas un intensīva presītes trenēšana nepalīdzēs

Kā parādīja sporta zīmola 4F veiktā aptauja, trešdaļa latviešu (33,6%) nodarbošanos ar sportu uzskata par atpūtu un iespēju atjaunot garīgo spēku. “Tas ir brīnišķīgi! Tomēr pat ja jums ir vairāku gadu treniņu pieredze, bet īpaši, ja esat jauniņais sporta zālē, jums, iespējams, ir radušies nepareizi priekšstati par to, kā pareizi trenēties un kāds rezultāts gaidāms. Es varu nosaukt kā minimums 7 nepareizus priekšstatus, kas ir īpaši izplatīti iesācēju vidū”, stāsta Edijs Cīrulis, treneris ar daudzu gadu pieredzi.

1. mīts. Ja muskuļi nesāp, ir jātrenējas aktīvāk! “Dažreiz ir pat pretēji: ja ar regulāru un pat pieaugošu slodzi muskuļi pārstāj sāpēt, tā var būt zīme, ka muskuļi kļuvuši attīstītāki, ir uzlabojusies to izturība un plastiskums. Fizisko spēju uzlabošana var ilgt gadiem, un tā ir ļoti individuāla. Sākotnēji var šķist, ka sāpes muskuļos ir treniņa kvalitātes zīme, bet tā ne pa visam nav. Pie vainas var būt nepareizi izpildīti vingrinājumi,” – stāsta treneris, piebilstot, ka svarīga ir arī pieredze: dažos sporta veidos atlēti vairākas dienas pēc kārtas piedalās sacensībās vai intensīvi trenējas, un viņu sagatavotība ļauj tikt galā ar slodzi, ātri atjaunojoties, jo ilgtermiņa perspektīvā pareiza treniņu metodika palielina muskuļu spēju pretoties traumām un mikro traumām.

2. mīts. Priekš trenēšanās labāks ir ēdiens ar paaugstinātu olbaltumvielu saturu. Uztura jautājumā svarīgs ir balanss: no pārāk daudz uzņemtām olbaltumvielām palielinās vēders, taču sabalansēts uzturs dod daudz labāku rezultātu. “Viss ir ļoti vienkārši: jebkuras vielas izslēgšana no uztura vai arī pārāk liels tās patēriņš noved pie slikta rezultāta un Vese***as problēmām. Ar produktiem, kuriem ir paaugstināts olbaltumvielu saturs, ko daži ražotāji pozicionē kā sportistiem paredzētus, ir jābūt uzmanīgiem, jo tie satur ne tikai paaugstinātu olbaltumvielu daudzumu, bet vairums gadījumu arī cukura,” skaidro sporta zīmola 4F vēstnieks.

3. mīts. Pēc treniņa labāk neēst. Pēc E. Cīruļa domām, tas kaut kādā ziņā ir pretēji veselīgam olbaltumvielu patēriņam: “Ir pieņemts domāt, ka badošanās pēc treniņa palīdz notievēt. Sekojot tēzei, parasti tā domā sievietes, kurām augums ir ļoti svarīgs. Badoties drīkst tikai tie, kuriem nav žēl savas Vese***as: ja cilvēks neuzņem pietiekami daudz uzturvielas, muskuļi lēnāk atjaunojas, un līdz ar to mazinās vēlme apmeklēt nākošos treniņus”. Patiesībā pēc treniņa “esam parādā” savam ķermenim par labi padarītu darbu, un, uzņemot veselīgu pārtiku, mums ir jāatgūst spēki. Arī tad, ja mērķis ir notievēt, maltīti nedrīkst atcelt, tikai uzmanīgi jāseko līdzi tam, ko un cik lielā daudzumā ēd.

4. mīts. Jo vairāk svīstu, jo vairāk tievēju. “Šis, protams, ir vēl viens mīts”, komentē treneris, “ka, ja pēc treniņa intensīvi nesvīsti, tas nav bijis efektīvs. Svīšana ir ķermeņa termoregulācijas process, kas ir atkarīgs no katra individuālajām īpašībām un apkārtējās vides. To ietekmē gaisa temperatūra, mitrums, apģērbs un citi faktori, un svīšana liecina par ķermeņa pārkaršanu. Tauki neizdalās līdz ar sviedriem. Tāpēc arī tas, ka dažas dāmas ietinas pārtikas plēvē, smērē sildošos krēmus, ģērbjas biezāk, lai svīstu vairāk, ir pilnīgas muļķības”. Kāpēc pēc šāda treniņa svaros parādās mazāks svars? “Tāpēc, ka ķermenis zaudē šķidrumu, nevis taukus. Svars atgriezīsies, tāpēc nav vērts pakļaut organismu tādam stresam, jo tas radīs vairāk kaitējuma nekā labuma,” skaidro Edijs.

5. mīts. Jo ilgāk es trenēšos, jo ātrāk sasniegšu rezultātu. Treniņiem, uzturam un atpūtai ir jābūt balansā – tieši tā rīkojas profesionāli sportisti. Pārlieku liela slodze noved pie pārslodzes, kura organismu ietekmē tik pat negatīvi kā fizisko aktivitāšu trūkums. Lai būtu pārliecināts par treniņu režīmu, vislabāk konsultēties ar treneri.

6. mīts. Jo aktīvāk trenēšu presīti, jo ātrāk tā parādīsies. “Bieži vien jaunie sportisti treniņos lūdz vairāk vingrinājumus presītei, lai ātrāk parādītos ”kubiciņi”, tomēr to parādīšanās procesu ietekmē ne tikai šīs muskuļu grupas attīstība, bet arī zemādas tauku daudzums. Nevajadzētu domāt, ka zemādas tauku daudzums samazināsies tieši vēdera rajonā – viss ķermenis tievē, un samazināt aprises tikai vēdera preses zonā nav iespējams,” stāsta sporta zīmola 4F vēstnieks.

7. mīts. Darbs ar svariem palielina ķermeņa masu. Par šo it īpaši pārdzīvo sievietes, taču treneris paskaidro, ka viss nav tik vienkārši. “Jā un nē: visam pamatā ir treniņa intensitāte – svara apjoms un atkārtojumu skaits. Treniņš ar lielu svaru un atkārtojumu skaitu līdz 12 palielina muskuļu masu. Ar mazāku svaru, bet lielāku atkārtojumu skaitu attīstās citas organisma īpašības. Šajā gadījumā liela nozīme ir uzturam”.

OTCF

Uzņēmuma OTCF pamatā ir aizraušanās ar sportu. Mēs esam specializējušies sporta apģērbu un aksesuāru izstrādē, ražošanā un pārdošanā gan profesionāliem sportistiem, gan sporta entuziastiem. Mūsu klāsts aptver zīmolus 4F, „4F Junior”, „Outhorn” un „4Faces”, kas veido sporta apģērbu veikalu tīklu. Mēs apvienojam pasaules klases tehnoloģijas, stilu un modi. Pašlaik Latvijā darbojas pieci 4F veikali, kas atrodas „Rīga Plaza”, „Domina Shopping”, „Origo”, “Akropole” un „Valleta”. Polijā atrodas gandrīz 180 firmas tirdzniecības vietu, turklāt zīmols 4F ir pārstāvēts vairāk nekā 300 sporta apģērbu mazumtirdzniecības veikalu 33 valstīs. Zīmola 4F īpašnieka OTCF piecgadu attīstības plānā ir paredzēta pakāpeniska klātbūtnes palielināšana jaunos tirgos un vairāku vienzīmola veikalu atvēršana Centrāleiropā un Austrumeiropā. 4F ražojumu augsto kvalitāti ir atzinīgi novērtējušas vairāku valstu Olimpiskās komitejas, arī Latvijas Olimpiskā komiteja, kas ar OTCF noslēdza līgumu par īpašas kolekcijas izveidi Latvijas sportistiem, kuri 2018. gadā piedalījās ziemas olimpiskajās spēlēs Phjončhanā.

Leave a Comment