Kabaču groziņi: recepte neticami gardiem groziņiem no kabačiem

Kabači, iespējams, ir vispopulārākais diētiskais dārzenis. No tā gatavotie ēdieni ir ne tikai garšīgi, bet arī neticami veselīgi, viegli ēdieni, kas piemērots ikvienam, kurš vēro savu figūru un vēlas atbrīvoties no liekajiem kilogramiem.

Kabačus var sautēt, vārīt, cept cepeškrāsnī, grilēt, uz oglēm, cept, marinēt, saldēt. Tāpēc nav iespējams saskaitīt visus ēdienus, ko var pagatavot no kabačiem.

Bet ko darīt, ja vēlaties ne tikai labumus, bet arī spilgtu garšu un neparastu noformējumu?

Kabači ir viena no vecākajām kultūraugiem, kas cilvēkiem ir zināmi un audzēti jau vairākus tūkstošus gadu. To izcelsme ir saistīta ar Centrālameriku un Dienvidameriku, kur kabači tika audzēti un izmantoti jau senajos laikos. Šeit ir detalizēts skats uz kabaču izcelsmi un vēsturi:

Izcelsme un agrīnā vēsture

Senā Meksika un Peru: Kabači pieder pie Cucurbitaceae dzimtas, kurā ietilpst arī ķirbji, gurķi un melones. Vēsturiski kabači tika audzēti un izmantoti jau seno Meksikas un Peru iedzīvotāju vidū. Arheoloģiskie izrakumi liecina, ka kabači bija zināmi un audzēti vismaz pirms 7000 līdz 8000 gadiem. Sākotnēji tos audzēja galvenokārt to sēklu un eļļas dēļ, nevis mīkstuma izmantošanai.

Agrīnā kultivācija: Kabaču audzēšana un kultivācija sākās ar to savvaļas priekšgājējiem, kuri bija rūgti un neēdami. Tomēr ar selektīvu audzēšanu senie lauksaimnieki izveidoja kabaču šķirnes, kas bija garšīgas un noderīgas uzturā. Šis process norisinājās gadsimtiem ilgi, līdz tika iegūtas dažādas kabaču formas un šķirnes, kuras mēs pazīstam šodien.

Izplatīšanās pasaulē

Kolumbu laikmeta ceļojumi: Kabači kopā ar citiem Jaunās pasaules augiem tika ievesti Eiropā pēc Kolumba ceļojumiem uz Ameriku 15. gadsimtā. Eiropieši ātri novērtēja kabaču uzturvērtību un kulinārās īpašības, un tos sāka audzēt visā kontinentā.

Lasi vēl: Kāpēc gurķi kļuva kā spuldzītes – nav ērti tos marinēt? Dīvainā forma neietekmē garšu, bet tas ir svarīgs signāls

Eiropa un Āzija: No Eiropas kabači izplatījās uz citām pasaules daļām, tostarp uz Āziju un Āfriku. Īpaši Itālijā kabači kļuva par populāru sastāvdaļu daudzos tradicionālos ēdienos. Itāļi veica arī turpmākas kabaču selekcijas, radot dažādas šķirnes un hibrīdus, kas piemēroti dažādiem klimatiskajiem apstākļiem.

Mūsdienu kabaču audzēšana

Dažādas šķirnes: Mūsdienās kabači ir pieejami daudzās šķirnēs un variācijās, no kuriem populārākie ir zaļie, dzeltenie un pat balti kabači. Tos audzē visā pasaulē, un tie ir īpaši populāri Vidusjūras reģionā, kur tie ir neatņemama daļa no vietējās virtuves.

Uzturvērtība un izmantošana: Kabači ir bagāti ar vitamīniem, minerālvielām un šķiedrvielām, padarot tos par vērtīgu uztura sastāvdaļu. Tie ir zemu kaloriju dārzeņi, kas padara tos par lielisku izvēli veselīgām diētām. Kabači var tikt izmantoti dažādos veidos – svaigi salātos, cepti, grilēti, sautēti, zupās un pat desertos.

Sezonālais dārzenis: Kabači ir sezonāls dārzenis, kas vislabāk aug vasaras mēnešos, taču ar mūsdienu tehnoloģijām un siltumnīcām tos var audzēt un iegūt arī citos gada laikos. Tas padara kabačus par pieejamu un populāru dārzeni visā pasaulē visu gadu.

Kabaču uzkoda

Kabaču groziņi ar tomātiem un šķiņķi ir tieši tāds gadījums. Šis ir visievērojamākais ēdiens, kas gatavots no diētiskā dārzeņa, kādu esmu redzējusi. Ir kabaču sezonas kulminācija, nepalaid garām iespēju pacienāt savus mīļos!

Sastāvdaļas

1-2 kabači

100 g šķiņķa

100 g cietā siera

100 g ķiršu tomātu

3 olas

15 g sviesta

4 ēd.k. skābais krējums

paprikas pulveris un malti čili pipari pēc garšas

sāls pēc garšas

Šķir nākoša lapu un lasi kā pagatavot kabaču groziņus soli pa solim….

Leave a Comment