Laiks mainīt riepas! Kas jāzina par riepu maiņu un uzglabāšanu

Lai parūpētos par vasaras un ziemas riepu drošību, veiktspēju un ilgmūžību, jāņem vērā vairāki galvenie faktori, kas saistīti ar automašīnas riepu sezonālo maiņu.

Autovadītājiem Latvijā ar 2024. gada 1. oktobri jāņem vērā, ka ziemas sezonā atļauts braukt tikai ar īpaši marķētām riepām, kas paredzētas aukstiem laikapstākļiem jeb tā dēvēto “kalna un sniegpārsliņas” simbolu. Latvijā ziemas riepas ir obligātas no 1. decembra līdz 1. martam.

Riepu maiņas laiks

Pieredzējuši auto speciālisti iesaka riepu maiņai, ja vien iespējams, ņemt vērā temperatūras slieksni. Ideāls laiks, kad pāriet uz ziemas riepām, ir tad, kad temperatūra pastāvīgi pazeminās zem +7°C. Šajā brīdī vasaras vai īpaši nepielāgotās vissezonas riepas kļūst mazāk efektīvas: to gumija aukstā laikā sacietē, samazinot saķeri.

Tāpat nevajag gaidīt pirmo sniegu – savlaicīga pāreja uz ziemas riepām nodrošina gatavību slideniem ceļiem un pēkšņām laikapstākļu izmaiņām.

Savukārt pavasarī, ja temperatūra pastāvīgi paaugstinās virs +7°C un noteikumi to atļauj, ir laiks pāriet atpakaļ uz vasaras riepām. Ziemas riepas ātrāk nodilst uz siltiem ceļiem, jo to gumijas maisījums ir mīkstāks!

Ziemas, vasaras un vissezonas riepas

Ziemas riepas (ar 3PMSF jeb “kalna un sniegpārsliņas simbolu) ir paredzētas sniega, ledus un aukstuma apstākļiem. Tām ir dziļāks protektors un mīkstāka gumija, lai saglabātu elastību un saķeri aukstā temperatūrā.

Vasaras riepas ir optimizētas sausiem un slapjiem apstākļiem siltākos laikapstākļos un nodrošina labāku saķeri, bremzēšanu un vadāmību vasarā. Tomēr tās zaudē efektivitāti aukstā laikā, jo gumija sacietē.

Vissezonas riepas ir ērtas, taču tās ir kompromiss starp vasaras un ziemas riepām. Tās ir mazāk efektīvas nekā ziemas riepas uz sniega un ledus, bet var pietiekami labi darboties maigos ziemas apstākļos. Un atcerieties, ka Latvijā ziemā vissezonas riepas tikai ar simbolu M+S vairs nav atļautas!

Riepu izmēri un specifikācijas

Ražotāja ieteikumi. Vienmēr ievērojiet riepu izmērus un specifikācijas, ko ieteicis automašīnas ražotājs. Sīkāku informāciju meklējiet īpašnieka rokasgrāmatā vai informatīvajā uzlīmē vadītāja sānu durvju iekšpusē.

 Ātruma un slodzes rādītāji. Pārliecinieties, ka ziemas riepām ir atbilstošs ātruma rādītājs (ziemas riepām bieži vien ir zemāks) un kravnesības rādītājs (spēja nest svaru), kas atbilst jūsu transportlīdzekļa specifikācijām.

Riepu stāvoklis. Pārbaudiet riepu stāvokli – pirms riepu maiņas pārbaudiet, vai vasaras un ziemas riepām nav bojājumu, plaisu vai nevienmērīga nodiluma.

Protektora dziļums. Lai nodrošinātu optimālu saķeri ar sniegu un ledu, daudzās Eiropas valstīs minimālais pieļaujamais riepu protektora dziļums ir 1,6 mm, bet ziemas riepām arī Latvijā – vismaz 4 mm protektora dziļums. Riepas ar nepietiekamu protektora dziļumu ir jānomaina.

Pārbaudiet spiedienu riepās! Temperatūras izmaiņām mainās spiediens riepās, tāpēc pēc sezonas maiņas vienmēr pārbaudiet un regulējiet spiedienu, ievērojot ražotāja norādījumus.

Kāpēc ieteicama riepu rotācija

Iksezonas riepu maiņas laikā apsveriet iespēju rotēt riepas (no priekšpuses uz aizmuguri un otrādi), lai nodrošinātu vienmērīgu nodilumu, īpaši, ja izmantojat vienu un to pašu riepu komplektu vairākas sezonas.

Atzīmējiet riepu novietojumu: ja nākamajā sezonā atkārtoti izmantojat vienu un to pašu riepu komplektu, marķējiet tās (piemēram, “PK” priekšējai kreisajai riepai), lai nodrošinātu, ka tās tiek novietotas tajā pašā pozīcijā, vai pēc vajadzības tās rotējiet.

Izlīdzināšanas un balansēšanas pārbaude: pēc riepu nomaiņas ir ieteicams pārbaudīt riteņu regulējumu un līdzsvaru, lai nodrošinātu vienmērīgu braukšanu un novērstu priekšlaicīgu riepu nodilumu.

Ārpussezonas riepu uzglabāšana

Notīriet riepas. Pirms riepu uzglabāšanas nomazgājiet tās, lai atbrīvotos no netīrumiem, ceļa sāls un citiem gružiem. Tas novērš koroziju un saglabā riepu stāvokli.

Uzglabājiet vēsā un sausā vietā. Riepas jāuzglabā vēsā, sausā vietā , prom no saules gaismas un ekstremālām temperatūrām. Izvairieties no uzglabāšanas garāžās, kur ir tieša saule vai siltuma avotu tuvumā.

Izmantojiet riepu maisus vai pārvalkus. Lai izvairītos no skābekļa un ozona iedarbības, kas laika gaitā var sabojāt gumiju, uzglabājiet riepas riepu maisos vai hermētiskos vākos.

Ievērojot šos padomus, jūs saglabāsiet vislabāko drošību uz ceļa, pagarināsiet savu riepu kalpošanas laiku un nodrošināsiet nevainojamu braukšanas pieredzi visa gada garumā!

Leave a Comment