IKEA pārdošanas apjomi samazinās par 5 %

IKEA gada pārdošanas apjomi samazinājās par 5 % pēc tam, kad Zviedrijas budžeta preču mazumtirgotājs samazināja cenas, cenšoties piesaistīt vairāk pircēju un saglabāt savu daļu sarūkošajā mājas mēbeļu tirgū, taču nākamgad sagaida atveseļošanos.

Ingka Group, kurai pieder lielākā daļa IKEA veikalu visā pasaulē, paziņoja par 39,6 miljardu eiro (43,3 miljardu ASV dolāru) apgrozījumu finanšu gadā, kas beidzās 31. augustā.

“Visos mūsu tirgos mēs gandrīz vienlaicīgi piedzīvojām ekonomikas un mājokļa mēbeļu nozares lejupslīdi,” teica Ingka Group izpilddirektors Jespers Brodins, “Godīgi sakot, kopš 2008. gada mēs neko līdzīgu neesam piedzīvojuši.”

Redzot veikalu apmeklējumu un pārdoto preču daudzuma samazināšanos, IKEA nolēma samazināt cenas, kas palielināja apmeklētību un pārdoto preču apjomu, sacīja Brodins. Ingka Group paziņoja, ka tā ieguldījusi vairāk nekā 2,1 miljardu eiro cenu samazināšanā visos tirgos, un tās daļa pasaules mājokļa mēbeļu tirgū saglabājusies stabila – 5,7 %.

IKEA ir guvusi labumu no tā, ka mājsaimniecības samazināja cenas, jo globālā nekustamā īpašuma tirgus lejupslīde mazināja uzticību, teica Ingka Group mazumtirdzniecības vadītājs Tolga Oncu.

Attiecībā uz 2025. gadu IKEA sagaida pārdošanas apjoma pieaugumu, jo zemākas procentu likmes mudina vairāk cilvēku pārcelties uz mājokli, kas parasti veicina gultu, dīvānu un grāmatu plauktu iegādi.

Veikalu apmeklējumu skaits šogad palielinājās par 3,3 % līdz 727 miljoniem, kas ir lēnāks nekā 7,4 % pieaugums 2023. gadā, un jaunu veikalu atvēršana samazinājās no 60 līdz 41 veikalam. Ingka 2025. finanšu gadā plāno 58 jaunas veikalu vietas visā pasaulē. Uzņēmuma tiešsaistē veikto pārdošanas darījumu īpatsvars palielinājās līdz 28 %, salīdzinot ar 26 % 2023. gadā.

Inter IKEA Group, kurai pieder IKEA zīmols un kura ražo produktus, ziņoja, ka gada apgrozījums ir 45,1 miljards eiro (49,3 miljardi ASV dolāru) visos franšīzes ņēmējos, no kuriem lielākā ir Ingka Group. Tas bija par 5,3 % mazāk nekā 2023. gadā, galvenokārt cenu samazinājuma dēļ, jo samazinājās tādu izejmateriālu kā koksne izmaksas.

Inter IKEA izpilddirektors Jons Abrahamsons Rings sacīja, ka 2025. finanšu gadā, kas sākās 1. septembrī, plānots vēl vairāk cenu samazinājumu, taču, visticamāk, ne tik būtisku.

Leave a Comment