Gaisīga, neticami garda kūka, kas kūst mutē. Divi dažādi krēmi, jāņogās mērcēts biskvīts, vaniļas un šokolādes aromāts padara šo desertu neaizmirstamu. Šī recepte ir lieliski piemērota svētku galdam
Svētku kūkas ir neatņemama dažādu svinību sastāvdaļa visā pasaulē, simbolizējot prieku, labklājību un kopā būšanu. Tās tiek ceptas un dekorētas dažādiem īpašiem gadījumiem – dzimšanas dienām, kāzām, jubilejām, Ziemassvētkiem, Lieldienām un citiem svētkiem.
Kūku tradīcija aizsākās jau Senajā Ēģiptē un Grieķijā, kur tika gatavoti saldie maizes izstrādājumi ar medu un riekstiem. Senajā Romā dzimšanas dienās un kāzās tika pasniegti saldie maizes plāceņi ar žāvētiem augļiem un riekstiem. Mēs uzcītīgi turpinām šo tradīciju un gatavojam varenas un aizvien jaunas kūku receptes. Tādēļ saglabājiet arī šo! Precīzas sastāvdaļas atradīsi raksta beigās.
Pagatavošanas:
Gatavosim biskvītu. Sakuļ olas dziļā bļodā, pievieno šķipsniņu sāls. Sakuļ ar mikseri. Tad pa daļām pievieno balto cukuru un vaniļas cukuru. Iegūtajā maisījumā visu laiku sijā miltus un kakao. Viegli samaisiet ar lāpstiņu. Liek 22-24 cm diametrā Cep 10 minūtes 170℃.
Gatavosim pirmo krēmu. Katliņā liek 200 g saldā krējuma, pievieno 1 olu, cukuru, vaniļas cukuru un cieti. Samaisa ar putojamo slotiņu un liek uz vidējas uguns. Maisa, līdz parādās pirmie burbuļi.
Tad noņem no plīts, pārliek bļodā, ietin pārtikas plēvē un ļauj atdzist līdz istabas temperatūrai. Izmantojot mikseri, sakuļ mīkstu sviestu. Pamazām pievieno atdzesēto krēmu, nepārtraukti maisot maisījumu. Krēms ir gatavs.
Pagatavosim otro olu krēmu. Nelielā katliņā ielej 35 ml karsta ūdens un pievieno 140 g cukura. Liek uz vidējas uguns. Maisa līdz vārīšanās temperatūrai. Kad sīrups uzvārās, nemaisiet. Ja nepieciešams, ļoti uzmanīgi ievadiet krāsvielu. Sīrupam vajadzētu ievērojami sabiezēt.
Olu baltumus ielej dziļā bļodā, pievieno šķipsniņu sāls un sakuļ ar mikseri, līdz veidojas stingras putas. Tad pievieno citrona sulu un vēlreiz labi sakuļ. Turpina kult baltumus, uzmanīgi ielej karsto sīrupu. Sakuļ līdz istabas temperatūrai. Krēms ir gatavs.
Kūkas salikšana. Biskvītu sagriež gareniski 3 daļās. Uz kūkas apakšējās kārtas liek 1,5 ēd.k. l. jāņogas (var arī avenes, mellenes, iršus – jebko ko sirds kāro), pārlej ar sviesta krēmu.
Pārklājiet ar otro biskvīta kārtu un atkārtojiet darbības. Trešo kūkas kārtu un malas ieziež ar olu baltuma krēmu. Pārlejiet atlikušo olu baltuma krēmu konditorejas maisiņā un izrotājiet kūku pēc vēlēšanās.
Lasi vēl: Orģinālā recepte pelmeņiem Āzijas stilā – aromātiski, pikanti un visai neierasti
Sastāvdaļas:
Biskvītam:
vistas olas – 5 gab.
cukurs – 230 g
milti – 150 g
kakao – 30 g
sāls – šķipsniņa
vaniļas cukurs – 1 tējk.
Krēmam:
skābs krējums – 200 g
cukurs – 75 g
ciete – 20 g
vistas ola – 1 gab.
vaniļas cukurs – ½ tējk.
sviests – 100 g
Olu baltuma krēmam:
olu baltumi – 2 gab. olām
sāls – šķipsniņa
cukurs – 140 g
ūdens – 35 ml
krāsviela (ja vēlas)
citronu sula – 1 tējk.
Pildījumam:
saldētas jāņogas – 1 glāze, bet ka jau minēju ogas pilnīgi pēc jūsu izvēles
Es ņemu jāņogas, jo tās ir skābas un rada labu kontrastu, bet ja vēlas saldāku kūku tad var ņemt lielogu mellenes, zemenes utt. Labu apetīti!