Vai vēlaties neparastus pelmeņus? Padalīsimies ar pikantu un garšīgu Āzijas stila pelmeņu recepti no pavisam pieejamām sastāvdaļām
ir populārs ēdiens daudzās Āzijas valstīs, un katrā reģionā tiem ir savas unikālas variācijas. Tie parasti sastāv no plānas mīklas, kas pildīta ar dažādiem pildījumiem, piemēram, maltu gaļu, dārzeņiem, jūras veltēm vai tofu. Tos var pagatavot dažādos veidos – vārīt, tvaicēt, cept vai apcept pannā.
Āzijas pelmeņi ir ne tikai garšīgi, bet arī interesants ēdiens, ko var gatavot mājās kopā ar ģimeni un draugiem! Visa garša un krāsa ir super mērcē! Un jūs varat ēst tos atsevišķi no zupas. Un kurš teica, ka tie ir bezgaršīgi, un der tikai pasniegšanai ar boršču?
Soli pa solim sagatavošanas instrukcija:
Vāra kartupeļus, līdz tie ir gatavi. Lai tas notiktu pēc iespējas ātrāk, mēs to notīrīsim un sagriežam mazos gabaliņos, vēlams 2-3 cm biezās šķēlēs. Kartupeļus sasmalcina ar smalcinātāju, līdz nepaliek lieli kunkuļi. Ja nav smalcinātāja izberž caur sietu.
Izsijāt miltus. Pievienojiet tai apmēram pusi tējkarotes sāls un samaisiet. Pievienojiet kartupeļus miltiem. Samaisiet ar dakšiņu (tā ir ērtāk) un pēc tam pakāpeniski pievienojiet mīklai aukstu ūdeni un mīciet to ar rokām. Mīklai jābūt nedaudz cietai, ne pārāk mīkstai. Pēc mīcīšanas uzreiz var sākt veidot klimpas, negaidot, kamēr mīkla “nāks pie prāta”.
Darba virsmu – galdu vai dēli – apkaisa ar miltiem un liek uz tās izmīcīto mīklu. Mēs to sagriežam vertikālās sloksnēs, katra aptuveni 2 cm plata. Mīkla nedaudz pielips pie rokām, bet tas ir labi. Katru strēmeli izrullē desiņā – ne ļoti plānā, apmēram 1,5 cm diametrā. Liek loksnes rindā vienu pēc otras un sagriež apmēram 2×2 cm lielos kvadrātveida gabaliņos. Lai tie nesaliptu, gabaliņus viegli apviļā miltos.
Katru sarullējam desas formas saišķī. Liksim ūdeni katliņā uz uguns. Liek klimpas verdošā sālītā ūdenī. Samaisiet tos, lai tie neliptu kopā.
Uz maksimālās uguns pagaidiet, līdz uzvārās, tad iestatiet uguni uz vidēju un vāriet pelmeņus līdz gatavi (vidēji apmēram piecas minūtes, ja tie ir tik lieli kā mūsu attēlā).
Kad tie ir gatavi, pannā jāielej glāze auksta ūdens. Tādā veidā pelmeņi nesalips kopā. Ar putu karoti tos izņemam atsevišķā bļodā. Atliek tikai pievienot tiem Āzijas aromātu!
Uz maksimālās temperatūras ieslēdziet plīti un novietojiet uz tās pannu ar eļļu, kurai vajadzētu uzkarst. Sarīvētajiem burkāniem pievienojiet nedaudz sāls un viegli piespiediet tos ar rokām. Sasmalciniet ķiplokus uz smalkas rīves tieši klimpās. Pielāgojiet daudzumu paši – varbūt jums nepietiks ar veselu galvu, vai arī pietiks ar pāris daiviņām.
Klimpām pievieno piparus (melnos un sarkanos) un burkānus. Sasmalciniet zaļumus – mēģiniet padarīt tos pēc iespējas mazākus. Garšvielas un burkānus applaucē ar karstu eļļu no pannas. Kāds dievišķs aromāts izplatījās pa virtuvi! Visi mājinieki droši vien jau ir atnākuši skriet skatīties, ko mamma (vai tētis) uzbur.
Pēdējais pieskāriens ir bļodiņai pievienot sojas mērci un nedaudz rīsu etiķa – pēc garšas. ja nav rīsu etiķa derēs arī parastais. Lūk, mūsu Āzijas pelmeņi ir gatavi! Mērce viņiem piešķīra skaistu zeltaini brūnu krāsu.
Sastāvdaļas apmēram 500 g smagai mīklai:
milti – 0,5 kg
trīs vidēji kartupeļi
sojas mērce – apmēram 50 ml
ķiploki – apmēram 1 galva
melnie un sarkanie pipari, sāls – pēc garšas
zaļumi, piemēram, sīpoli un puravi
burkāni, rīvēti korejiešu gaumē – 150-200 g
rīsu etiķis (var arī parasto)
augu eļļa cepšanai
Pasniegšanai var likt vienā lielā traukā vai pasniegt porcijās – uz katra šķīvja. Vari izrotāt ar sasmalcinātiem zaļumiem, dillēm vai pētersīļu zariņiem – būs skaisti un ēstgribu rosinoši! Smaržīgi, garšīgi un ļoti vienkārši pelmeņi ir ideāli piemēroti pirmajiem ēdieniem un kā atsevišķa delikatese. Vai tiešām nav ļoti viegli sagatavot? Šī ir tā neparasta, ļoti garšīgā… “vārītā maize”, ko šodien gatavojām.