Sešas idejas kā var izmantot ananāsu mizas


No atkritumiem līdz vērtīgam pielietojumam: atklājiet ananāsu mizas uzturvērtības noslēpumus un to pielietojumu virtuvē

Ananāsu mizā, tāpat kā citu augļu mizās, ir koncentrēts daudzums vitamīnu, minerālvielu, šķiedrvielu un citu mikroelementu. Lai gan ne visas mizas var tieši lietot uzturā, dažas no tām ir vērtīgi saglabāt, lai izmantotu kulinārijā.

Un tas neaprobežojas tikai ar kompostēšanu – ananāsu miza var kļūt par sastāvdaļu mērcēm, dzērieniem un citiem mājās gatavotiem produktiem, kas jūsu ēdieniem piešķirs unikālu garšu. Šajā rakstā uzzināsiet, kā izmantot ananāsu mizu ēdiena gatavošanā.

Kā izmantot ananāsu mizu?

Oriģināli veidi, kurus, iespējams, vēl neesat izmēģinājis. Pretēji izplatītam uzskatam, augļu mizas ne vienmēr ir tikai atkritumi. Saskaņā ar Ibero-American Journal of Academic Production and Educational Management pētījumu, šo atliekvielu pārstrāde ne tikai mazina pārtikas atkritumu piesārņojumu, bet arī ļauj radīt produktus ar pievienoto vērtību.


Daudzu augļu mizas, piemēram, apelsīnu un citronu, tiek izmantotas tīrīšanas līdzekļu izgatavošanai, bet spēcīgi smaržojošas mizas – gaisa atsvaidzinātāju radīšanai. Kompostēšana ir vēl viens populārs veids, kā izmantot organiskos atkritumus, nodrošinot augiem barības vielas. Daži cilvēki pat atšķaida augļu mizas ar ūdeni un izmanto šo šķīdumu augu laistīšanai.

Taču ananāsu miza īpaši izceļas ar savām iespējām pārtikas produktu radīšanā

Šeit ir seši veidi, kā to izmantot:

-Želejas un ievārījumi: Ananāsu mizu var izmantot, lai pagatavotu garšīgus desertu pildījumus.
-Stiprie dzērieni: Miza kopā ar mīkstumu tiek pārstrādāta, lai izveidotu maigas garšas dzērienus
Tepache: Fermentēts dzēriens no ananāsu mizas un mīkstuma ar vieglu, atsvaidzinošu garšu un putojošu tekstūru.
Uzlējumi: Pateicoties ananāsu mizas uzturvielām, tā tiek izmantota uzlējumu pagatavošanai, kas labvēlīgi mūs ietekmē
Raudzēts dzēriens: Sasmalcināta ananāsu miza, sajaukta ar ūdeni un cukuru, veido dzērienu, kas pēc macerācijas, fermentācijas un filtrēšanas iegūst unikālu garšu. Bezalkoholiskais dzēriens: Ananāsu mizu var uzvārīt ar ūdeni un kanēli, ļaujot dzērienam ievilkties 30 minūtes. Pēc izkāšanas to var pasniegt ar ledu un, ja vēlaties, pievienot minerālūdeni.


Ananāsu mizas dārzkopībā

Tās nav tikai pārtikas sastāvdaļa – bet var kļūt par vērtīgu resursu jūsu dārzā. Ananāsu mizas palīdzot uzlabot augsni, veicinot augu augšanu.

1. Komposts

Tās satur organiskās vielas, kas bagātina augsni ar barības vielām. Tās ir skābas, tāpēc tās būtu jāliek kopā ar citām sastāvdaļām – ar lapām vai zāli.

Lasi vēl: Daudzām mājsaimniecēm problēmas sagādā ilgā bietīšu gatavošanās – piedāvāju 3 risinājumus kā ar to tik galā

2. Mēslojums

Ananāsu mizas var izmantot kā mulču. Tās  sadalās lēnām, izdalot barības vielas, kas ir noderīgas augiem. Skābums var palīdzēt augsnei, kas nepieciešama skābi mīlošiem augiem – hortenzijām vai mellenēm.

3. Kaitēkļu atbaidīšanai

To mizas fermentācijas rezultātā izdalītās vielas var darboties kā līdzeklis pret kaitēkļiem, skudrām vai laputīm. Šķidrumu izsmidzina uz sev vēlamajiem augiem, tādejādi pasargājot no nelūgtiem kaitēkļiem.

Ananāsu mizas var būt ne tikai garšīga sastāvdaļa virtuvē, bet arī vērtīgs resurss dārzkopībā, izmantojiet tās un jūs palīdzēsiet augiem augt  spēcīgiem!

Leave a Comment