Garda kafija ir kas vairāk nekā tikai dzēriens. Tā ir pieredzes gūšana ikdienā, rituāls, saiknes simbols un pat mākslas veids. Bet vai esat kādreiz aizdomājies, ko īsti nozīmē “garda kafija”?
Kāpēc viena tasīte kafijas spēj pamodināt, bet cita atstāj rūgtu pēcgaršu? Kafijas garša patiesībā ir atkarīga no daudziem faktoriem – sākot no kafijas audzēšanas vietas un paradumiem, līdz to grauzdēšanai, malšanai, pagatavošanas metodei un pat ūdens kvalitātei. Šajā rakstā mēs detalizēti aplūkosim visu šo procesu – no kafijas pupiņu izcelsmes līdz pat ideālai kafijas tasītei jūsu rokās.
Kafijas izcelsme: aromāts ir atkarīgs no audzēšanas apstākļiem
Laba kafija ir smalks produkts, kura kvalitāti nosaka apkārtējās vides apstākļi. Svarīgākie mainīgie lielumi: klimats, augsne, augstums virs jūras līmeņa un ģeogrāfiskā atrašanās vieta. Visbiežāk augstas kvalitātes kafijas pupiņas tiek audzētas tā dēvētajā “kafijas joslā” – reģionos ap ekvatoru, piemēram, Etiopijā, Kolumbijā, Brazīlijā, Kenijā un Gvatemalā.
Lielā augstumā audzētas kafijas pupiņas nogatavojas lēnāk, tādējādi ļaujot attīstīties komplicētām garšām – ar lielāku skābumu, augļainu garšu un dažkārt pat vīna vai šokolādes notīm. Turpretī zemākā augstumā audzētām pupiņām piemīt vieglāka garša un vienkāršāks profils. Tāpēc kafija, kas audzēta vienā valstī, var būtiski atšķirties no citas, ja runa ir par garšu.
Kafijas pupiņu veidi: arabika vs. robusta
Komerciālās kafijas pupiņas tiek iedalītas divos veidos: arabika (Coffea arabica) un robusta (coffea canephora). Arabika tiek uzskatīta par augstākās kvalitātes kafiju, kurai piemīt maigāka un komplicētāka garša – bieži vien ar augļu vai ziedu notīm. Tā tiek audzēta lielā augstumā, ir jutīgāka pret slimībām, un tās audzēšanas izmaksas ir dārgākas. Savukārt robusta ir noturīgāka, lētāka un tiek audzēta zemākos augstumos. Tai piemīt spēcīgāka, rūgtāka garša un lielāks kofeīna saturs.
Lai gan robusta bieži tiek uzskatīta par zemākas kvalitātes kafiju, dažiem maisījumiem (īpaši espresso) tā piešķir dziļumu, intensitāti un krēmīgu konsistenci. Mūsdienu kafijas cienītāji arvien biežāk dod priekšroku vienas izcelsmes arabikas kafijai, kas izceļ niansētākas garšas, ja tā tiek pagatavota, izmantojot filtra vai pārlejamās kafijas pagatavošanas metodi. Tomēr robustas kafija ieņem savu vietu kafijas pasaulē – viss ir atkarīgs no jūsu garšas vēlmēm.
Foto (pexels.com)
Apstrādes metodes: tīra vai fermentēta garša?
Pēc novākšanas kafijas pupiņas (patiesībā kafijas ķirši) ir jāapstrādā, lai atdalītu ārējo mīkstumu un iegūtu zaļo pupiņu. Šī apstrāde tiešā veidā ietekmē garšu:
Mazgāšanas (mitrais) process nodrošina tīrāku un spilgtāku garšu. Šādām kafijām bieži vien piemīt augstāks skābuma līmenis, citrusaugļu, ogu vai garšaugu notis.
Dabīgais (sausais) process ietver pupiņu žāvēšanu ar neskartu augļu mīkstumu, tādējādi iegūstot saldāku, intensīvāku garšu, bieži ar nogatavojušos ogu, šokolādes vai pat vīna notīm.
Honey process ir abu šo produktu apvienojums, kas nodrošina abu garšas veidu līdzsvaru.
Dažādos veidos apstrādātām kafijas pupiņām katrai piemīt unikāla “personība”. Izcila kafija sākas ar to, ka izvēlaties apstrādes metodi, kas atbilst jūsu garšas preferencēm.
Grauzdēšana
Grauzdēšana ir izšķirošs posms, kur zaļās kafijas pupiņas pārvēršas aromātiskās, kraukšķīgās un tumšās kafijas pupiņās, kuras mēs pazīstam. Grauzdēšana pastiprina vai dažos gadījumos noslēpj kafijas pupiņu dabiskās garšas.
Viegls grauzdējums saglabā kafijas pupiņu dabiskās īpašības – ideāli piemērots vienas izcelsmes kafijām, kurām raksturīgas smalkas notis.
Vidējs grauzdējums ir universālākais – tas piedāvā sabalansētu garšu, kas piemērota lielākajai daļai cilvēku.
Tumšs grauzdējums piešķir drosmīgu, dūmakainu, rūgtu garšu. Ideāli piemērots tiem, kuri dod priekšroku spēcīgai kafijai, lai gan tas var noslēpt pupiņu sākotnējās īpašības.
Garda kafija ir atkarīga no tā, cik labi grauzdēšanas process atklāj kafijas pupiņu potenciālu. Pat visaugstākās kvalitātes kafijas pupiņas var kļūt rūgtas un nepatīkamas, ja tās tiek pārgrauzdētas vai slikti apstrādātas.
Malšana un svaigums: jo svaigāka, jo labāka
Maluma lielumam jāatbilst pagatavošanas metodei. Pārāk smalks malums (it īpaši, ja tiek izvēlēta filtra pagatavošanas metode) var izraisīt pārmērīgu ekstrakciju un rūgtumu, savukārt pārāk rupjš malums var izraisīt vāju, ūdeņainu kafiju. Svarīgākie punkti, kas jāņem vērā:
Espresso – ļoti smalks malums
French Press – rupjš malums
Filtra/pārlejamā – vidējs malums
Cold brew – ļoti rupjš malums
Arī svaigums ir ļoti svarīgs. Pāris dienu laikā pēc malšanas kafija sāk oksidēties un zaudē aromātu. Ieteicams iegādāties veselas kafijas pupiņas un samalt tās tieši pirms pagatavošanas.
Ūdens kvalitāte – aizmirsts elements
Lai gan aptuveni 98% kafijas sastāv no ūdens, daudzi aizmirst par tā nozīmi. Ūdens minerālvielu saturs, pH līmenis un tīrība tiešā veidā ietekmē garšu. Pārāk ciets ūdens nomāc skābumu un slēpj maigās notis, savukārt pārāk mīksts ūdens var padarīt kafiju pārāk skābu vai vāju. Lai iegūtu patiešām izcilu kafiju, izmantojiet filtrētu vai īpaši līdzsvarotu ūdeni, kas paredzēts dzēriena pagatavošanai.
Pagatavošanas metode: no espresso līdz V60
Pagatavošanas metode ir pēdējais posms, kas var uzlabot vai sabojāt visu kafijas pagatavošanas procesu. Dažādas metodes ir piemērotas dažādām kafijas pupiņām un dažādiem grauzdējuma līmeņiem:
Espresso automāti – ātri pagatavojams, intensīvs, koncentrēts dzēriens; nepieciešams precīzs malums un spiediens.
Filtra kafija (pārlejamā, V60, Chemex) – izceļ smalkas garšas notis, ideāli piemērota viegliem grauzdējumiem.
French Press – blīvāks, eļļaināks un spēcīgāks dzēriens, jo netiek izmantoti filtri.
Aeropress – universāls, iespējams eksperimentēt ar spiedienu un ekstrakciju.
Cold Brew – auksta ekstrakcija, zemāks skābuma līmenis, maiga garša.
Foto (pexels.com)
Ko nozīmē “garda kafija”?
Patiesībā garša ir ļoti subjektīva. Vienam cilvēkam garda kafija nozīmē spēcīgu, bagātīgu espresso, citam – vieglu, augļainu filtrētu kafiju. Taču patiesi gardai kafijai vienmēr piemīt šādas īpašības:
Tā ir svaiga (gan pupiņas, gan malums)
Tā tiek pagatavota pareizi (metode, aprīkojums, ūdens)
Tā atklāj dabiskas, niansētas garšas notis
Tai nepiemīt pārāk apdegušas vai rūgtas garšas (ja vien tā nav apzināta izvēle)
Tai piemīt patīkams aromāts – no pirmās smaržas līdz pēdējam malkam
Tātad, kas ir garda kafija?
Garda kafija ir rūpīgi izvēlēta, audzēta, izmantojot atbildīgas metodes, un apstrādāta. Svarīgs ir katrs solis, sākot no pupiņu izcelsmes līdz pat tasītei jūsu rokās. Ja kafiju uztversiet kā ceļojumu, nevis tikai kā dzērienu, jūs atklāsiet jaunas garšas, pieredzi un ikdienas baudīšanas prieku. Tāpēc eksperimentējiet, nogaršojiet, iepazīstiet kafijas pasauli – un jūs atklāsiet, ko jums patiesi nozīmē “gards”.