Viegla mājās gatavotu marinētu gurķu recepte.
Mūsu vienkāršā marinēto gurķu recepte ļaus tev ātri un viegli pagatavot kraukšķīgus, saldi-skābenus gurķīšus burciņās. Nepieciešami daži gurķi, rupjā sāls, cukurs, dilles, baltvīna etiķis un garšvielas kā kurkuma, sinepju sēklas un seleriju sēklas.
Gurķu sālīšana un notecināšana palīdz atbrīvoties no liekā ūdens, padarot tos kraukšķīgākus un garšīgākus.
Marinādes pagatavošana aizņem mazāk nekā 5 minūtes, un gurķus var baudīt jau pēc 24 stundām (lai gan garša būs izteiksmīgāka, ja ļaus tiem ievilkties dažas dienas).
Lieto tos uz sviestmaizēm, burgeros, uzkodu platēs, sagriez un pievieno kartupeļu salātiem vai vienkārši ēd tieši no burkas!
Etiķa marinējums pret fermentētiem gurķiem
Ir divi galvenie veidi, kā marinēt gurķus mājās: etiķa marinējums un lacto-fermentācija.
Etiķa marinējums (kā šajā receptē) izmanto skābu šķīdumu ar etiķi, lai samazinātu pH līmeni un pasargātu produktus no bojāšanās. Šie marinējumi ir saldeni, sāļi, skābeni un gatavi jau dažu stundu vai dienu laikā.
Lasi vēl: Neizmetiet sīpolu mizas, jo no tām var pagatavot supermēslojumu, kas glābs jūsu ražu
Fermentēšana notiek sālsūdenī bez etiķa. Šajā procesā dabiski veidojas pienskābe, kas saglabā produktus. Tas aizņem vairāk laika (no dažām dienām līdz vairākām nedēļām), taču rezultāts bieži ir ar sarežģītāku garšu.
Kuri gurķi ir vispiemērotākie šai receptei?
Šajā receptē izmantosim angļu gurķus – tiem ir plāna miziņa, maz sēklu un kraukšķīga konsistence. Lieliski der arī bumbuļainie Kirbijas (marinējamie) gurķi.
Izvairies no parastajiem dārza gurķiem ar biezu mizu un daudz sēklām – tie nav tik kraukšķīgi un nav ideāli marinēšanai.
Sastāvdaļas:
2 angļu gurķi, plāni sagriezti (apm. 3 mm biezumā)
1 ēdamkarote + 2 tējkarotes rupjās sāls
1 ½ tases svaigu diļļu (apmēram 1 saišķis)
3 tases baltvīna etiķa
1 ½ tases cukura
4 mazi sarkanie čili vai 1/4 tējkarotes čili pārslu (pēc izvēles)
½ tējkarotes sinepju sēklu
½ tējkarotes seleriju sēklu
1/8 tējkarotes maltas kurkumas
Pagatavošana:
Sasāli gurķus un ļauj tiem nostāvēties:
Ievieto sagrieztos gurķus sietā virs lielas bļodas. Apkaisi ar 1 ēdamkaroti sāls un labi samaisi. Ļauj stāvēt istabas temperatūrā 1 stundu vai ledusskapī līdz 3 stundām.
Noskalo un iepildi burkās ar dillēm:
Noskalo gurķus zem auksta ūdens un ļauj tiem notecēt. Saspaidi gurķus un dilles cieši divās tīrās 1 litra burkās, kārtojot slāņos.
Pagatavo marinādi:
Vidējā katliņā sajauc etiķi, cukuru, atlikušās 2 tējkarotes sāls, čili (pēc izvēles), sinepju sēklas, seleriju sēklas un kurkumu. Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, maisot, līdz cukurs izkūst.
Pārlej burkās, atdzesē un ievieto ledusskapī:
Izmantojot šķidruma mērglāzi, pārlej karsto marinādi pār gurķiem, lai tie būtu pilnībā pārsegti. Aizskrūvē vāciņus, ļauj atdzist līdz istabas temperatūrai un ievieto ledusskapī uz vismaz 24 stundām pirms lietošanas.
Uzglabāšana:
Tā kā šie gurķi nav sterilizēti ar karsto ūdens peldi, tie nav uzglabājami istabas temperatūrā – glabā tos ledusskapī līdz 1 mēnesim.
Variācijas:
Sālējuma proporcijas nemaini, taču vari eksperimentēt ar šādām izmaiņām:
Gurķus sagriez nevis ripiņās, bet gareniskās šķēlēs vai pusmēnestiņos
Izmanto ābolu etiķi baltvīna etiķa vietā
Pievieno burkām plāni sagrieztu baltā vai saldā sīpola ceturtdaļu
Izmēģini citus dārzeņus, piemēram, burkānus, fenheli, pērļu sīpolus, zaļās pupiņas vai ziedkāpostus (pupiņas un ziedkāpostus pirms marinēšanas blanšē)