Mača ir vairāk nekā tikai latte — Japāņu tējas eksperti dalās, kā baudīt šo unikālo tēju

Mača ir vairāk nekā tikai latte — Japāņu tējas eksperti dalās, kā baudīt šo unikālo tēju

Mača – spilgti zaļā, samtenīgā pulverveida zaļā tēja.

Pēdējos gados kļuvusi īpaši populāra visā pasaulē, bieži vien redzama modernajos latte, desertos un smūtijos. Taču Japānā, kur šai tējai ir gadsimtiem sena tradīcija, mača ir daudz kas vairāk nekā tikai trendīgs dzēriens – tā ir kultūras rituāls, garšas pieredze un meditācijas forma.

Japāņu tējas eksperti uzsver, ka mača ir jābauda apzināti un ar cieņu pret tās izcelsmi. Lūk, dažas no viņu atziņām un ieteikumiem, kā izbaudīt šo unikālo tēju:

Izvēlies kvalitatīvu maču

Mača tiek iedalīta divās galvenajās kategorijās: ceremoniālā līmeņa un kulinārijas līmeņa. Ceremoniālā mača ir visaugstākās kvalitātes — izgatavota no pirmajām, jaunākajām tējas lapiņām, tai ir maiga, saldena garša un koši zaļa krāsa. Tā vislabāk piemērota dzeršanai tīrā veidā.

Lasi vēl: Manas omītes gurķīši, kuri ir pagatavoti ar slepenās sastāvdaļas palīdzību

Kulinārijas līmeņa mača ir stiprāka, nedaudz rūgtāka, un piemērota pievienošanai desertiem, kokteiļiem un kulinārijā.

Apgūsti tradicionālo pagatavošanu

Lai pilnvērtīgi izbaudītu maču, japāņu tējas meistari iesaka to pagatavot tradicionālajā veidā:

Izsijā 1–2 tējkarotes mačas pulvera bļodiņā

Pievieno apmēram 60–70 ml 80°C siltu ūdeni (ne verdošu!)

Ar bambusa slotiņu enerģiski maisi Z-veida kustībās, līdz veidojas zīdainas putas

Šādi pagatavota tēja tiek saukta par “usucha” – vieglo maču. Ir arī stiprāka versija – “koicha”, ko lieto tējas ceremonijās, izmantojot vairāk pulvera un mazāk ūdens.

Baudi apzināti

Tējas ceremonija Japānā nav tikai par dzērienu – tā ir pieredze, kur katrs solis tiek veikts ar uzmanību un klātbūtni.

Pat ja neveic pilnvērtīgu ceremoniju, mājās var ieviest nelielu rituālu: pagatavo maču mierā, sēdies ērtā vietā, pievērs uzmanību krāsai, aromātam un garšai.

Eksperimentē ar jauniem veidiem

Lai gan tīrā mača dzeršana ir vistradicionālākā, eksperti uzskata, ka modernās interpretācijas – kā, piemēram, mača latte ar augu pienu, mača saldējums, vai mača šokolāde – ir lielisks veids, kā iepazīstināt ar tēju jaunu auditoriju.

Vienīgais ieteikums: izvēlies kvalitatīvu maču un nepārspīlē ar cukuru, lai saglabātu tējas dabīgo garšu.

Uzglabā pareizi

Mača ir ļoti jutīga pret gaismu, mitrumu un karstumu. Lai tā saglabātu savu svaigo garšu un spilgto krāsu:

Uzglabā slēgtā traukā, vēsā, sausā vietā (vēlams – ledusskapī)

Izlieto dažu mēnešu laikā pēc atvēršanas

Secinājums: Mača ir daudzpusīga, bagāta tēja ar dziļām kultūras saknēm. Neatkarīgi no tā, vai to baudīsi tīrā veidā vai kā modernu latte, svarīgākais ir novērtēt tās izcelsmi, kvalitāti un procesu. Tas nav tikai dzēriens – tā ir pieredze.