Ārlietu ministrija brīdinājusi amatpersonas par riskiem ceļot uz Krieviju, ņemot vērā nesenās krimināllietas saistībā ar padomju pieminekļu nojaukšanu.

ĀM brīdinājusi amatpersonas par briesmām, ceļojot ārpus ES un NATO valstīm, ņemot vērā Krievijas Izmeklēšanas komisijas veiktās darbības saistībā ar padomju režīmu slavinošu pieminekļu nojaukšanu.

Ministrija norādīja, ka Krievijas Izmeklēšanas komiteja ir ierosinājusi krimināllietas un izmeklēšanu par Saeimas pieņemto likumu par padomju un nacistu režīmu slavinošu objektu demontāžu. Viņi piebilda, ka arī pašvaldības ir pieņēmušas lēmumus saistībā ar likuma ieviešanu.

Ministrija brīdināja, ka Krievijas Izmeklēšanas komitejas rīcība var radīt riskus lēmumu pieņemšanā iesaistītajām amatpersonām, īpaši privāti ceļojot ārpus Latvijas robežām.

Ministrija aicinājusi lietā iesaistītās amatpersonas izvērtēt nepieciešamība pēc ārvalstu ceļojumiem ārpus ES un NATO dalībvalstīm. Apsverot vizīti kādā valstī, ministrija iesaka ņemt vērā valsts attiecības ar Krieviju un cilvēktiesību aizsardzības līmeni.

Ja jābrauc ārpus Latvijas, Ārlietu ministrija iesaka reģistrēties Konsulārajā reģistrā, iepazīties ar konkrētās valsts brīdinājumu par ceļošanu, kā arī norādīt Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta kontaktinformāciju un Latvijas pārstāvniecību, ja tāda ir valstī, kuru apmeklējat. Ārlietu ministrija var nespēt sniegt konsulāro palīdzību ārkārtas situācijās ārvalstīs, īpaši valstīs, kur nav Latvijas pārstāvniecības.

Ārlietu ministrija oficiāli paziņojusi Krievijai, ka tās mēģinājumi paplašināt kriminālo jurisdikciju pār citu valstu teritoriju ir uzskatāmi par iejaukšanos Latvijas iekšējās lietās, pārkāpjot Apvienoto Nāciju Organizācijas Statūtus.

Latvija ir stingri pret Krievijas rīcību. mēģinājums paplašināt savu nacionālo kriminālo jurisdikciju uz citas valsts teritoriju.

Latvija ir suverēna un neatkarīga valsts, kurai nav saistoša Krievijas likumdošana. Latvijas spertie soļi atbilst Latvijas starptautiskajām saistībām un esošajai starptautiskajai situācija

Leave a Comment