ASV pieprasa tirdzniecības strīdu konsultācijas ar Kanādu par jauno digitālo pakalpojumu nodokli

ASV ir pieprasījusi tirdzniecības strīdu izšķiršanas konsultācijas ar Kanādu par tās jauno digitālo pakalpojumu nodokli, piektdien paziņoja Baidena administrācija, piebilstot, ka šis “diskriminējošais” nodoklis šķiet pretrunā Kanādas Ziemeļamerikas tirdzniecības nolīguma saistībām.

ASV Tirdzniecības pārstāvja birojs paziņojumā norādīja, ka konsultāciju laikā sadarbosies ar Kanādu, lai atrisinātu ASV bažas par jauno nodokli, kas tika ieviests jūnijā. Taču, ja pēc 75 dienām vienošanās netiks panākta, tā var pieprasīt strīdu izšķiršanas komisijas izveidi saskaņā ar ASV, Meksikas un Kanādas tirdzniecības nolīgumu (USMCA).

Konsultāciju pieprasījums ir pirmais solis USMCA strīdu izšķiršanas procesā, kas galu galā varētu novest pie ASV atbildes tarifu noteikšanas importam no Kanādas.

Otavā kāda Kanādas valdības amatpersona sacīja, ka ASV solis nav ne satraucošs, ne pārsteigums. Amatpersona, kura lūdza palikt anonīma, ņemot vērā šā temata jutīgumu, sacīja, ka šis iebildums ir daļa no abu valstu sarunām.

ASV valdība ir vairākkārt iebildusi pret Kanādas plānoto nodokli. Kanādas finanšu ministres Kristijas Frīlendas un tirdzniecības ministres Mērijas Negas biroji uzreiz nebija pieejami komentāriem.

USTR iepriekš bija sagatavojis atbildes maksājumus pret septiņām citām valstīm, kas ieviesušas digitālo pakalpojumu nodokļus (DST) – Austriju, Lielbritāniju, Franciju, Indiju, Itāliju, Turciju un Spāniju -, taču tie ir apturēti, jo turpinās globālas sarunas par nodokļu tiesību pārdalīšanu lieliem starptautiskiem uzņēmumiem. Ar šo pāreju bija paredzēts aizstāt DST, taču šīs sarunas ir iestrēgušas tehnisku detaļu dēļ.

USTR ir konstatējis, ka vienpusējie digitālo pakalpojumu nodokļi, kuru mērķis galvenokārt ir iekasēt ieņēmumus no tādiem ASV tehnoloģiju gigantiem kā Alphabet Google, Apple, Amazon.com un Meta, diskriminē ASV uzņēmumus.

“Amerikas Savienotās Valstis iebilst pret vienpusējiem digitālo pakalpojumu nodokļiem, kas diskriminē ASV uzņēmumus. USTR šodien rīkojas, lai vērstos pret Kanādas diskriminējošo politiku,” paziņojumā norādīja ASV tirdzniecības pārstāve Katrīna Tai.

“Turpinot šīs konsultācijas, mēs turpināsim atbalstīt Valsts kases departamentu ESAO/G20 globālajās nodokļu sarunās, lai panāktu visaptverošu risinājumu DST problēmas risināšanai,” sacīja Tai.

Leave a Comment