Tuvojoties gada īsākajai dienai un garākajai naktij, līgotāji domā ne tikai par to, kā pīt ziedu vainagus un pušķot svinību vietu, bet arī par to, ar ko mieloties svētkos. Ēdieni, kurus saulgriežu svinētāji ir īpaši iecienījuši, ir speķa pīrādziņi, dažādi salāti ar majonēzi, gaļas ēdieni un, protams, vairāku veidu sieri. Ko darīt, lai baudītu gardus svētkus, bet nepārēstos un izvairītos no smaguma sajūtas, stāsta uztura speciāliste Guna Rijkure, savukārt ar ieteikumiem, kā rīkoties situācijās, ja tomēr sanācis pārēsties, dalās aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Laila Zālīte.
Lasi arī: UV starojums – bubulis vai nopietns drauds veselībai
Iestiprinies pirms svētkiem
Svētki tāpēc ir svētki, jo tajos varam sevi palutināt un atļauties vairāk nekā ikdienā, taču tāpat pārmērības nav ieteicamas. Pirmais no paņēmieniem, kā var izvairīties no pārēšanās, ir iestiprināties pirms svinēšanas. Nereti nākas mērot tālāku ceļu līdz svinību vietai, līdz ar to, nonākot pie gardi klāta svētku galda, ir vēlme apēst visu. Guna Rijkure iesaka pirms garā ceļa vai brauciena laikā nedaudz uzēst, par uzkodu izvēloties sieru, biezpienu vai kādu dārzeni. Šie produkti mazinās vēlmi apēst visus sātīgos ēdienus, ierodoties līgošanas vietā. Ja pirmssvētku maltīte iekrīt brokastu laikā, vislabāk būtu izvēlēties ēst auzu pārslu putru, biezpienu, kurā iemaisīts, piemēram, banāns, vai arī izdzert glāzi piena, jogurta – ogu smūtija. Būtiski ir pietiekamā daudzumā uzņemt ūdeni. Uztura speciāliste min, ka “bieži mani pacienti pēc saviem novērojumiem ir atzinuši, ka organisms sajauc izsalkumu ar slāpēm, un pēc tam, kad ir izdzerta glāze ūdens, roka vairs nesniedzas pēc neveselīgiem našķiem”.
Turpini lasīt nākamā lapā….