Atkarību izraisošas vielas var būt zīme, ka pusaudzim nepieciešama vecāku palīdzība. Šādā gadījumā vecākiem ir jāiejaucas un jāpalīdz pusaudzim saņemt nepieciešamo palīdzību.

Kurš jaunietis ir izaudzis bez alus vai cigarešu baudas? Taču, kā izvērtēt, vai jauniešu eksperimentēšana ar apreibinošām vielām ir tikai izziņas process, bet kur sākas problēmas? Par ko vecākiem būtu jāuztraucas, kad runa ir par vielu lietošanu, bet kam vajadzētu būt mierīgam, saka Dr. Mammamuntetiem.lv stāsta Bērnu klīniskās universitātes Slim**cas psihiatrs un narkologs Ļevs Poļuņins.

Atrast pareizo līdzsvaru jaunieša vielu lietošanai var būt sarežģīti, atzīst speciālisti. Medicīniskās aprūpes riski ir pastāvīgi. No medicīniskā viedokļa jebkura apreibinošo vielu lietošana ir kaitīga, īpaši, ja tās ir nelikumīgas. Tad pastāv ļoti reāls risks, ka tās ir nezināmas vielas. Ļevs Poluņins ieskicē briesmas, ko rada nezināmu, nelegālu vielu lietošana. Tiem var būt nopietnas sekas Vese***ai. Juridiskie riski ir milzīgs ienaidnieks.

Otrs jautājums ir juridiskais: ja persona ir nepilngadīga, nedrīkst lietot alkoholu vai nikotīnu saturošus produktus, līdz ar to, ja kāds pusaudzis nonāks Pol***jas redzeslokā, sekas jau būs bijušas. Apsveriet! Vai viela, ko pusaudzis lieto, ir legāla vai nelegāla? Ja viela ir kontrolējamo vielu sarakstā, un to nav atļauts pārdot vai lietot, tad juridiskās un medicīniskās sekas var būt daudz smagākas. Ikviens izmanto vārdus, lai izteiktu savas domas un jūtas. Bet kad jāuztraucas par savu bērnu? Novērtējot pusaudža vielu lietošanu, jāņem vērā divi svarīgi faktori: viņu pašreizējā situācija un ilgtermiņa izredzes.

Vai pusaudzis ir kritisks pret vielu lietošanu? Vai pusaudzis ir noguris no vielu lietošanas briesmām? Vecākiem būtu jāuztraucas, ja pusaudzis ir nekritisks – nesaprot, ka ir slikti, redz vai iztēlojas tikai labo, kas saistīts ar vielu lietošanu. Piemēram, smēķējot, kaitējumu var būt grūti pamanīt, jo parasti nav tūlītēja kaitējuma Vese***ai. Taču, ja pusaudzis ir kritisks pret smēķēšanu, viņš varēs saskatīt arī smēķēšanas negatīvos aspektus. Dažiem pusaudžiem lēmuma pieņemšana par savu nākotni var būt grūts process – vai viņi vēlas kļūt par smēķētājiem visa mūža garumā, vai arī viņi vēlas atmest smēķēšanu un dzīvot ilgu, veselīgu dzīvi? Kā minēts šajā rakstā, pusaudža vecums ir kritisks laiks visu atkarību izraisošo vielu lietošanai, daļēji centrālās nervu sistēmas attīstības dēļ.

Ja pusaudzis ir kritisks, viņš apzinās, ka vielu lietošana ir kaitīga, tai ir noteiktas sekas, un meklēs iespējas pārtraukt lietošanu pats vai piekritīs meklēt palīdzību. Vai pusaudža prāts kādreiz ir satraukts? Ja pusaudzim pamanāt depresijas vai trauksmes pazīmes, ir svarīgi rīkoties. Tas ir kā brīdinājuma gaisma, kas ir jāuztver nopietni. Šis stāvoklis var būt narkotiku lietošanas rezultāts, vai arī tas var būt šīs personas īpašība. Viņiem var būt nosliece uz to. Jau tagad pastāv risks, ka vielu lietošana var kļūt par atkarību.

Leave a Comment