Buljona kubiņi – ātrs risinājums maltītei. Pētām kubiņu sastāvu un E vielu klātbūtni. TABULA

Vai tiešām buljona kubiņu izmantošana zupu gatavošanā ir nevēlama? Kas ir to sastāvā? AGNESE B. Jelgavā

Agrāk dietologi un uztura speciālisti ieteica izvairīties no buljona kubiņu izmantošanas ēdiena gatavošanā, jo vienīgā dabīgā sastāvdaļa, kas tajos atrodama, lielākoties bija sāls. Turklāt tie saturēja daudz dažādu E vielu, to skaitā garšas pastiprinātājus, kas izjauc organisma līdzsvaru (atslēdz sāta sajūtu smadzenēs, kas normālos apstākļos signalizē – “esmu paēdis”), lieki stimulē garšas kārpiņas. Tie sniedza ēdienam stipru garšu, bet Vese***ai nenāca par labu.

Lasi arī: Pašas pievilcīgākās sievietes, ņemot vērā Zodiaka zīmi

Taču, ja salīdzina pirms 10–15 gadiem nopērkamo buljona kubiņu sastāvu ar mūsdienu veikalu piedāvājumu, sastāvs ir mainījies. Plašajā piedāvājumā var atrast arī draudzīgu sastāvu bez E vielām, jo īpaši – garšas pastiprinātājiem. Izvēlējāmies vienu buljona grupu – vistas gaļas buljonus – un salīdzinājām to sastāvu.

Teju visiem buljona kubiņiem pievienots maltodekstrīns, kas ir dabīgs saldinātājs – rūpnieciski to iegūst no kukurūzas, kviešiem un kartupeļiem. Pozitīvi, ka sastāvā daudz dabisku garšas pastiprinātāju: sīpoli, ķiploki, selerijas sēklas, garšvielas un garšaugi, rauga ekstrakts.

Kā redzams tabulā, visu buljonu kubiņu galvenā sastāvdaļa ir sāls, tā procentuāli ir visvairāk (40–55%). Ja ēdienam pievieno vienu kubiņu uz 3–4 litru tilpumu, sāls būs tieši laikā, bet, ja vairāk, jārēķina, vai netiks pārsniegta ieteicamā dienas norma (vienam cilvēkam tā ir 2–5 grami), jo liels sāls patēriņš paaugstina risku iedzīvoties dažādās sirdskaitēs, pieaug insulta draudi.

Diemžēl buljona kubiņiem pievienota palmu eļļa vai tauki, pavisam bēdīgi, ja tie ir hidrogenēti augu tauki. Kad augu eļļu hidrogenē, tai nepiesātinātās taukskābes, kas sniedz eļļai šķidro agregātstāvokli un diemžēl arī īsu derīguma termiņu, pārvērš transtaukskābēs, tā iegūstot cietu agregātstāvokli, noturību pret karstumu un ļoti ilgu derīguma termiņu. Hidrogenēti augu tauki atstāj nelabvēlīgu iespaidu uz sirds un As**svadu sistēmu, tāpēc uztura speciālisti neiesaka tos lietot.

Lasi arī: Kāds nelabais spēks tu esi, ņemot vērā tavu Zodiaka zīmi

Analizējot buljona kubiņu sastāvu, jāsecina, ka tomēr var atrast gana daudz variantu bez garšas pastiprinātājiem un hidrogenētiem augu taukiem. Ir ražotāji, kas piedāvā arī kubiņus ar ievērojami samazinātu sāls saturu. Tāpēc reizēs, kad ātri gribas pagatavot zupu, nav pieejami garšaugi un garšvielas, buljona kubiņš var būt kā glābiņš, lai padarītu ēdienu aromātisku un gardu. Taču, ja iemācās virtuvē lietot dažādas garšvielas un garšaugus, bez kubiņa var uzburt garšīgākus, smaržīgākus un, galvenais, veselīgākus ēdienus.

 

Avots:

 

Leave a Comment