Cirtu savaldīšana, matus taisnojot: iespējas mājās un salonā

Friziera amata meistare Judīte Cielava uzsver, ka matu taisnošanai mājās ne vienmēr vajadzīgas speciālas lokšķēres vai taisnotāji. Cirtas var lieliski izstiept arī ar apaļo matu suku un fēnu, t.s. panniņu lietojot tikai matu galiem, ja tie neizdodas pietiekami taisni.

Karstums bojā matu struktūru, sausinot un padarot tos trauslākus, tāpēc Judīte Cielava iesaka ievērot vismaz trīs nosacījumus. Pirmkārt, matiem nepieciešama pareiza aprūpe gan pirms, gan pēc taisnošanas – jālieto matu aizsarglīdzekļi pret karstumu, lai matā esošā ūdens vietā iztvaikotu uzklātais līdzeklis. Otrkārt, t.s. panniņas temperatūra nedrīkst būt augstāka par +180 °C, ja mati nav bojāti, sausi vai ļoti smalki. Treškārt, fēnu vai taisnotāju drīkst lietot ne biežāk kā reizi divās nedēļās.

Ja ar taisnotāju matus stiepj visā garumā, tiem jābūt gandrīz sausiem. Katra šķipsna nostiepjama tikai vienreiz, nobraucot pa to viegli un ātri, tāpēc matus labāk sadalīt mazās šķipsnās.

Pēc mājas procedūras mati saglabājas taisni līdz pirmajai mazgāšanas reizei, turklāt frizūra nav aizsargāta mitrā laikā.

Ķīmiskā taisnošana salonos ir daudz noturīgāka – efekts saglabājas 3–4 mēnešus, kamēr mati ataug. Šī metode matus vizuāli atjauno (tie ir spīdīgi un taisni), bet nesaudzē, jo taisnošana būtībā ir pielīdzināma ilgviļņiem: vienā gadījumā ķīmiskās substances izmanto, lai matus iztaisnotu, otrā – lai sacirtotu.

Taisnošanas līdzekļa vērtīgā sastāvdaļa ir no aitu vilnas sintezētais keratīns – mata struktūras olbaltumviela. Procedūras laikā ar to tiek papildināts matos jau esošais keratīns. Diemžēl bez ķīmiskām vielām to matiem piesaistīt nevar… Sastāvā iekļauti arī ārstnieciski un kopjoši komponenti (kviešu proteīni, ēteriskās eļļas, speciāli vitamīnu kompleksi utt.), kas mazina, bet neizslēdz ķīmisko preparātu nevēlamo iedarbību.

Lai keratīnu matos nostiprinātu, izmanto t.s. taisnošanas panniņu. Karstuma ietekmē tas kristalizējas un daļēji nonāk gan mata struktūrā, gan apvijas ap stiebru. Mati kļūst piesātinātāki, smagāki, un ilgāk saglabājas iztaisnojuma efekts.

Ja matus apstrādā ar karstumu vai ķīmiskām vielām, tostarp krāsojot, tiem nepieciešama rūpīgāka kopšana, barošana un papildu mitrināšana, ko var veikt ar matu maskām, dažādām procedūrām. Tāpat mati ikdienā jāsargā no pārāk augstas temperatūras (piemēram, pirts), ultravioletā starojuma, jūras sāls un hlora iedarbības.

Avots: 

aLA

COMMENTS

Leave a Comment