Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā norisināsies sarunu cikls “Modes procesi Latvijā 1920.–1930. gados”

Latvijas Modes palāta sadarbībā ar Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeju (Skārņu ielā 10/20, Rīgā) aicina uz sarunu ciklu “Modes procesi Latvijā 1920.-1930. gados”, kas norisināsies projekta “Gadsimts modē Latvijā” ietvaros kā Latvijas valsts simtgades programmas notikums.

Mode ir katras tautas kultūras identitātes svarīga sastāvdaļa, kas aptver daudz vairāk nekā tikai aktuālās sezonas tendences. Mode ir Latvijas vēstures nozīmīgu notikumu spogulis, kas reprezentē kultūras attīstību, ekonomikas progresu, sabiedrības attiecības un uzvedības kanonus. Pašmāju modes radītais ģērbšanās stils ir unikāls nācijas barometrs jaunradei, gaumei, sociālajai Vese***ai un labklājībai.

Latvijas Modes palātas iniciētais izglītojošais cikls “Modes procesi Latvijā” piedāvā iespēju iepazīt Latvijas vēsturi caur konkrētas nozares prizmu. Vairākās sarunās-lekcijās plašai auditorijai tiks izceltas un kopīgi apspriestas ar modi saistītas būtiskas parādības, ko Latvija piedzīvojusi laikposmā no 1918. līdz 2018. gadam. Klausoties aizraujošus stāstījumus un iesaistoties diskusijā, apmeklētāji atklās daudz interesanta par modes jaunradi, ievērojamām personībām un notikumiem Latvijas vēsturē gadsimta garumā.

Cikla pirmā sesija ar nosaukumu “Modes procesi Latvijā 1920.-1930. gados” aptvers tā saukto “zelta laikmetu”, kad Latvijā sievietes lepojās ar pašaustu audumu tērpiem, kurus bija darinājušas Parīzē skolojušās modistes. Kad elegance, manieres, īpaši radīti smalki tērpi, pastaigas pa bulvāriem un sēdēšana kafejnīcās bija teju katras dāmas obligāta kvalitatīvas dzīves sastāvdaļa. Tas bija divdesmit gadus ilgs periods, kurā Latvijas tekstila industrija piedzīvoja ļoti strauju attīstību: faktiski viss apģērba, apavu un aksesuāru ražošanas cikls tika nodrošināts uz vietas, tepat Latvijā.

Arī modes jaunrades jomā no provinces, kura pārņem Parīzes tendences ar vairāku gadu nobīdi, Rīga sāka sevi pieteikt kā modes centrs. Vairāki vietējie modes nami radīja oriģināla dizaina tērpus, kas uzrunāja un piesaistīja uzmanību arī ārpasaulē. Bija izpildījušies faktiski visi priekšnoteikumi, lai Rīga kā modes centrs sevi iezīmētu vismaz Ziemeļvalstu kartē, taču nāca Otrais pasaules karš, okupācijas, un progress tika pārtraukts. Šo iepriekšējo stāvokli ne tekstilrūpniecībā, ne modes industrijā Latvijai joprojām nav izdevies sasniegt.

11. aprīlī plkst. 17.00 ciklu “Modes procesi Latvijā 1920.-1930. gados” Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā atklās saruna-lekcija “Modes ietekmes avoti – radošas personības un mode”, kurā mākslas vēsturniece Edvarda Šmite stāstīs par Latvijas radošo eliti, bohēmu un modi, savukārt Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja Tērpu un aksesuāru krājuma glabātāja Ligita Kalniņa dalīsies pārdomās un vizuāli demonstrēs tēmu “1920.-1930. gadi apģērbu un aksesuāru kolekcijās Latvijā”. Abu pētnieču stāstījumam sekos sarunas, kuras moderēs Latvijas Modes palātas valdes priekšsēdētāja, projekta “Gadsimts modē Latvijā” kuratore Dita Danosa.

Cikla otrā tikšanās plānota 2. maijā plkst. 17.00 un būs veltīta tēmai “Modes notikumi un preses ietekme”. Šoreiz vakara dalībnieku uzmanības centrā nonāks balles, citi izklaides un atpūtas pasākumi, ap kuriem koncentrējās modes dzīve 20.-30. gadu Latvijā un ko regulāri atspoguļoja tā laika preses izdevumi. Jāņa Akuratera muzeja pētniece Maira Valtere iepazīstinās ar šī perioda spilgtākajiem rakstniekiem, viņu literāro sniegumu, kultūras un saviesīgo dzīvi, akcentējot arī noteiktu ietekmi uz modi. Muzeja otra viešņa būs žurnāla “Pastaiga” galvenā redaktore Inita Saulīte-Zandere ar ieskatu tēmā “Modes mediji: saturs un ietekme”.

Noslēdzošā saruna ciklā “Modes jaunrades veidotāji Latvijā” notiks 30. maijā plkst. 17.00. Tajā tiks stāstīts un diskutēts par nozares politikas īstenotājiem – saloniem, modistēm, veikaliem, modes dzīves notikumiem un tērpu valkātājiem. Tikšanos ievadīs Dita Danosa, kura dalīsies savas dzimtas personiskajā pieredzē. Viņas vecvecmammai Olgai Danosai 20. gadsimta 30. gadu beigās piederēja viens no vadošajiem modes saloniem Rīgā – tas atradās pašā pilsētas centrā, Elizabetes un Brīvības ielu stūrī, blakus Piena restorānam. Tieši par Olgu Danosu tika izteikti komplimenti zviedru presē, kur vairākos žurnālos parādījās ātrslidotājam Alfonam Bērziņam par godu darinātā sportiska stila pēcpusdienas kleitiņa, ar piezīmi, ka “zviedru modistes varētu mācīties no latvietēm sacerēt aktuālus modeļus”. Saruna turpināsies ar citu populāru modes namu apskatu, kuru starpā minams gan Plauža salons, gan Hermīne Spainis-Balodis, gan Eglītis utt. Diskusijā piedalīsies Inita Saulīte-Zandere, Ligita Kalniņa u.c.

Latvijas Modes palātas rīkotais sarunu cikls “Modes procesi Latvijā” tiek realizēts projekta “Gadsimts modē Latvijā” ietvaros. Projekta mērķis ir, iesaistot plašu sabiedrību, kopā radīt Latvijai un sev dāvanu – ekspozīciju un notikumu ciklu “Gadsimts modē Latvijā”, kurā tērpu eksponāti, fotogrāfijas un pavadošie teksti reprezentatīvā aptvērumā demonstrētu Latvijas modes jaunradi, apģērba valkāšanas un uzvedības paraugus, būtiskākās personas un notikumus, kurus piedzīvojusi Latvija un tās sabiedrība laika posmā no 1918. līdz 2018. gadam.

Projekta organizatori aicina ikvienu iesaistīties modes vēstures apzināšanā un dalīties ar fotogrāfijām, stāstiem un atmiņām, kas komentē modi un dzīvesstilu Latvijā pēdējos 100 gados, – ar nolūku iegūt pēc iespējas pilnīgāku ainu par modes jaunradi Latvijā gadsimta garumā. Lai informācijas apmaiņas process noritētu vieglāk un raitāk, speciāli šim projektam sociālajā tīklā Facebook ir izveidota domubiedru grupa “Gadsimts modē Latvijā”, kurai var pievienoties katrs interesents, lietojot tēmturi #gadsimtsmodelatvija.

2018. gada maijā tiks īstenota sabiedrības līdzdarbības iniciatīva – modes vēstures eseju konkurss jauniešiem “Mēs – modes pētnieki”, kas būs kā mudinājums jaunākajai paaudzei iztaujāt savus vecvecākus par piedzīvoto ar atsauci uz modes tradīcijām, ģērbšanās un uzvedības paradumiem un normām. Dalībai eseju konkursā būs nepieciešams iesūtīt savas dzimtas, novada vai pilsētas modes fotogrāfiju ar datējumu, personu atšifrējumu un nelielu pavadošo stāstu par attēlā redzamo.

Koprades projekts “Gadsimts modē Latvijā” paredz vairāku secīgu izstāžu norisi, līdztekus organizējot diskusijas, sarunas un modes pastaigas, publikācijas un stāstus plašsaziņas līdzekļos un sociālo mediju platformās. Tuvākie notikumi ir sarunu cikls “Modes procesi Latvijā 1920.-1930. gados” Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (aprīlis-maijs 2018), eseju konkurss jauniešiem “Mēs – modes pētnieki” (maijs 2018), pirmā ceļojošā izstāde “Modes un stila personībās Latvijā 1930. gados”, kura tiks atklāta tirdzniecības centrā “Spice” Rīgā, un tai sekojošā izstāde Liepājā “Modes procesi Latvijā 1920.-1930. gados: tuvplānā Liepāja”, kas būs skatāma koncertzālē “Lielais dzintars” 2018. gada vasarā.

Projekts “Gadsimts modē Latvijā” tiek īstenots Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu. Projekta kuratore ir Dita Danosa, sadarbības partneri – Latvijas Nacionālais mākslas muzejs / Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, žurnāls “Pastaiga”, radio “SWH”, “JCDecaux”, Liepājas pilsētas dome.

Biedrība “Latvijas Modes palāta” ir modes profesionāļu izveidota lielākā un aktīvākā nevalstiskā organizācija Latvijā, kas dibināta 2010. gadā. Tās mērķis ir attīstīt un veicināt Latvijas modes industrijas izaugsmi, organizējot modes skates, diskusijas, prezentācijas, kontaktu biržas, tādējādi sniedzot iespēju Latvijas modes dizaineriem un zīmoliem piedāvāt jaunas kolekcijas plašam klientu segmentam vietēja un starptautiska mēroga, kā arī atbalstīt Latvijas modes patēriņu sabiedrībā.

Uz sarunām Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā aicināts ikviens interesents!

Interesentus lūdzam pieteikties iepriekš, izmantojot Latvijas Modes palātas profilu sociālajā tīmeklī Facebook: “Latvijas Modes palāta / Latvian Fashion Chamber”.
PAR PROJEKTU “GADSIMTS MODĒ LATVIJĀ”

MĒRĶAUDITORIJA:

Vecāko klašu skolēni, studenti, pieaugušie, pensionāri

Pasākuma vieta un laiks:

2018. gada 11.aprīlis – 30.maijs
plkst. 17.00
Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs
Skārņu iela 10/20, Rīga

Ieeja visās lekcijās bez maksas.

Leave a Comment