Depresija tiek atcelta: kā pārvarēt ziemas melanholiju

Sākoties ziemai, daudzi cilvēki kļūst apātiski un nevēlas neko darīt. Kā ar to cīnīties?

Tautā šāds stāvoklis tiek saukts par “melnajiem”, psihologi to sauc par sezonas afektīviem traucējumi, un attiecina uz medicīnisku saslimšanu, kas prasa gan ārstēšanu, gan profilaksi.
Sezonālā depresija vairāk ietekmē sievietes. Pirmie simptomi parādās vasaras beigās un var ilgt līdz pavasara vidum, kļūstot daudz izteiktāki visīsākajās ziemas sienās.

Lasīt arī: Vai ir vērts mēģināt pāraudzināt savu vīru?

Ziemas apātija: iemesli

Galvenais ziemas depresijas cēlonis ir dienasgaismas stundu samazināšanās. Zinātnieki ir atklājuši, ka serotonīna – neirotransmitera, kas uzlabo sevis svarīguma sajūtu (bieži dēvē par hormona baudu), ir ievērojami augstāks vasarā nekā citos gadalaikos. Tās trūkums izraisa depresiju, paaugstina agresivitāti, var izraisīt alkohola pārmērīgu lietošanu un pašnāvības domas.
Vēl viens iemesls – bioritmu maiņa: no rīta piecelšanās ir pilnīgā tumsā, atgriežoties no darba – arī bieži ir pilnīga tumsa.

Emocionālo traucējumu simptomi

Ar rudens-ziemas depresiju lielākā daļa cilvēku saskaras, taču nevar teikt, ka viņi visi cieta no sezonālās depresijas. Var uzskatīt par šādu traucējumu, ja galvenie simptomi pastāv ilgstoši un traucē parasto dzīvi. Parasti tie ir pastiprināti no rīta, un līdz vakaram to izpausme nolīdzinās.

Galvenie simptomi ir šādi:

• garastāvoklis un aktivitāte ir pazemināta: nekas nav labs, jūs nevēlaties ne ko darīt;
• trauksme dienas laikā, ja tam nav pilnīgu iemeslu;
• miega traucējumi: tas ir sekls, nedod vēlamo atpūtu. Cilvēks sāk mosties agrāk nekā parasti, un pēc tam nevar aizmigt; miegainības stāvoklis dienas laikā;
• nogurums, samazināta intelektuālā aktivitāte, neuzmanība;
• pastāvīga depresijas vai kairinājuma sajūta, sociālā atstumtība – nevēlēšanās sazināties un piedalīties dažos kopīgos jautājumos;
• palielināta ēstgriba, dodot priekšroku saldajiem, ar ogļhidrātiem bagātai pārtikai.

Turpini lasīt nākošajā lapā…

COMMENTS

Leave a Comment