Edgars Rinkēvičs: Ēnu dienā ir iespēja arī mums pašiem paraudzīties uz diplomāta profesiju jauniešu acīm

2019. gada 13. februārī Ārlietu ministrija piedalījās ikgadējā karjeras izglītības akcijā “Ēnu diena 2018”. Diplomātu gaitām sekoja 31 “ēna” no visas Latvijas.

Ministrijas “ēnas” uzrunāja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs: “Mums ir patiess prieks, ka interese par diplomāta profesiju ir pulcējusi tik daudzus ēnot gribētājus. Ēnu dienā ir iespēja arī mums pašiem paraudzīties uz diplomāta profesiju jauniešu acīm. Varbūt ne vienmēr šis darbs ir aizraujošs un interesants, dažreiz tā ir arī rutīna. Tomēr kopumā diplomāta darbs ir daudzveidīgs un spraigs – tā ir iespēja izdzīvot dažādas situācijas, gan darbā Ārlietu ministrijas centrālajā aparātā, gan aizstāvot Latvijas ārpolitikas intereses, darbojoties vēstniecībās ārvalstīs. Ceru, ka šodien Jūs par to pārliecināsieties.”

Ar diplomāta profesiju un karjeras iespējām Ārlietu ministrijā skolēnus iepazīstināja pieredzējuši diplomāti, kas dalījās diplomātiskā darba pieredzē. Skolēniem bija iespēja uzzināt, kādas zināšanas un prasmes noderīgas diplomāta darbā, kādi izaicinājumi un daudzveidība piemīt diplomāta profesijai, kā arī to, cik būtiski ir saglabāt mieru un spēju racionāli rīkoties krīzes apstākļos. Pieredzējušie diplomāti aicināja jauniešus sekot saviem sapņiem – rīkoties mērķtiecīgi un apzināti ceļā uz savu sapņu profesiju, studējot gan vēsturi, politoloģiju, ekonomiku, gan piesakoties praksē Ārlietu ministrijā.

Šogad skolēniem bija iespēja “ēnot” ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču, parlamentāro sekretāri Zandu Kalniņu-Lukaševicu, valsts sekretāru Andri Pelšu, valsts sekretāra vietnieku – politisko direktoru Jāni Mažeiku, valsts sekretāra vietnieci Eiropas Savienības lietās Solveigu Silkalnu, Plānošanas grupas, Valsts protokola, Konsulārā departamenta, Komunikācijas direkcijas, ES Koordinācijas departamenta, Ārlietu dienesta vēstures un diplomātisko dokumentu nodaļas darbiniekus.

Skolēni sekoja diplomātu darba gaitām – piedalījās dažādās sanāksmēs, palīdzēja izstrādāt dokumentus, tādējādi iepazīstot ārlietu dienesta dinamiku. Tāpat ēnas apmeklēja ikgadējo preses konferenci par konsulārajām aktualitātēm, kas tostarp bija veltīta konsulārai palīdzībai un drošai ceļošanai. Tā kā šogad tiek atzīmēta Latvijas dalības Eiropas Savienībā 15. gadadiena, īpaša uzmanība pievērsta ieguvumiem ceļotājiem, arī jauniešiem, ko nodrošina Eiropas Savienība.

Tāpat ēnu dienas gaitā skolēni tikās ar ārvalstu vēstniekiem, apmeklēja Saeimas un Valsts prezidenta protokolu.

Ārlietu ministrijā ēnu dienas pasākumos piedalījās skolēni no Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas, Jelgavas Valsts ģimnāzijas, Jēkabpils Valsts ģimnāzijas, Kuldīgas Centra vidusskolas, V. Plūdoņa Kuldīgas vidusskolas, E. Kauliņa Lielvārdes vidusskolas, Madonas Valsts ģimnāzijas, Olaines 1. vidusskolas, Rojas vidusskolas, Salaspils 1. vidusskolas, Saldus vidusskolas, Smiltenes vidusskolas, Tukuma 2. vidusskolas, Varakļānu vidusskolas, Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas, Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas, Rīgas Franču liceja, Rīgas Klasiskās ģimnāzijas, Rīgas 64. vidusskolas, Ziemeļvalstu ģimnāzijas, Rīgas Kultūru vidusskolas un RTU Inženierzinātņu vidusskolas.

“Ēnu dienas” mērķis ir iepazīstināt skolēnus ar dažādu profesiju un nozaru prasībām un specifiku, lai jauniešiem palīdzētu izdarīt karjeras izvēli un atbilstoši sagatavotos darba tirgum. Šī ir programma, kas jau 18 gadus sekmīgi iekļauj izglītības procesā karjeras jautājumus, rosinot jauniešus plānot nākotni jau skolas laikā. Veidojot sadarbību starp skolu, sabiedrību un darba vidi, “Ēnu diena” sekmē jauniešu integrāciju sabiedrībā un darba tirgū nākotnē.

Leave a Comment