Eksperts: Vai viedtālruņa iebūvētā atmiņa var izmainīt pasauli

Mūsdienās informācijas apjoms, kas tiek uzglabāts viedtālruņos, aizvien palielinās, tāpēc būtiska nozīme tiek piešķirta ne vien to veiktspējai, bet arī iebūvētajai atmiņai. Dienvidkorejas tehnoloģiju milzis “Samsung” nule kā prezentēja četrus jaunus viedtālruņu modeļus. Jaudīgākais no tiem jeb “Galaxy S10+” var lepoties ar līdz šim lielāko iebūvēto atmiņu mobilo telefonu vēsturē – 1TB jeb 1024GB, kas varētu būtiski mainīt viedtālruņu lietošanas paradumus, uzskata BITES Loģistikas un ierīču nodaļas vadītājs Roberts Birnbaums.

Ražotājs ir parūpējies arī par papildu bonusu īpaši aktīviem viedtālruņu lietotājiem – “Galaxy S10+” ir paredzēta iespēja pievienot papildu atmiņas karti līdz pat 512GB apmērā, kas atmiņas ietilpības ziņā padara šo ierīci par absolūtu tirgus līderi. Bet, vai pasaule ir gatava viedtālrunim ar tik lielu atmiņu?

Aprēķināts, ka ar 1TB atmiņas kartē var ierakstīt aptuveni 1 miljonu standarta izšķirtspējas digitālu attēlu vai 340 HD kvalitātes mākslas filmas. Salīdzināšanai var minēt, ka pasaulē pirmā viedtālruņa prototipa “IBM Simon Personal Communicator”, kas tika prezentēts 1994.gadā, iebūvētās atmiņas ietilpība bija 1 miljonu reižu mazāka – 1MB. Pirmo “Samsung” viedtālruņu iebūvētās atmiņas ietilpība bija 128MB, savukārt “Apple” viedtālruņu segmentā iestartēja ar ierīcēm, kuru iebūvētās atmiņas apjoms bija 4G.

“Ja ar 1MB pietiek, lai saglabātu ierīcē vienu standarta izmēra fotogrāfiju un vairākas īsziņas, ar 128MB var paveikt nedaudz vairāk. Taču mūsdienu vidējam aritmētiskajam lietotājam ar to nepietiek. Iemesls? Attīstoties tehnoloģijām, mūsu mobilo sakaru lietošanas paradumi mainās. Piemēram, viedtālrunis ir faktiski aizstājis fotoaparātu. Tajā aizvien biežāk tiek lejupielādēts video saturs – filmas, mūzikas klipi, reportāžas utt. Savukārt telefonsarunas un īsziņas nereti tiek aizstātas ar audio, foto un pat video paziņojumiem,” skaidro R.Birnbaums.

Lai nodrošinātu lietotājiem iespēju iegūt ar viedtālruņa palīdzību augstākās kvalitātes audio, foto un video failus, ierīču funkcionalitāte, piemēram, kameru kvalitāte, tiek nepārtraukti uzlabota. Tas būtiski palielina šo failu “svaru”, noslogojot viedtālruņa atmiņu. Tāpēc viedtālruņu iebūvētā atmiņa tiek nepārtraukti palielināta. Šobrīd tirgū visbiežāk sastopamas ierīces, kuru iebūvētās atmiņas ietilpība 64GB un 128GB.

Atsevišķu ražotāju, piemēram, “Apple” un “Huawei”, jaunākie modeļi pieejami arī ar 256GB un 512GB iebūvēto atmiņu. Tie līdz šim bija arī “Samsung” viedtālruņu iebūvētās atmiņas “griesti”. Taču ar “Galaxy S10+” šis ražotājs ir uzsācis jaunu digitālo ēru, kas varētu būtiski ietekmēt viedtālruņu lietošanas paradumus. Proti, palielinoties ārējai atmiņai, šīs ierīces varētu kļūt par primārajiem datu nesējiem un galveno kanālu digitālā satura baudīšanai, tā vēl vairāk pārņemot datoru un televizoru funkcijas, uzskata BITES pārstāvis.

“Lai arī BITĒ pieprasītāko viedtālruņu vidū ir ierīces ar 64GB iebūvēto atmiņu, esam novērojuši, ka mūsu klienti nereti iegādājas savām ierīcēm ārējās atmiņas kartes, kas liek domāt, ka ar šo datu apjomu viņiem ikdienā nepietiek. Tāpēc “Samsung” lēmums radīt viedtālruni ar 1TB iebūvēto atmiņu ir ļoti tālredzīgs. Esmu pārliecināts, ka aktīvie lietotāji, piemēram, uzņēmēji un ceļotāji, kuri lielu daļu datu glabā tā dēvētajos mākoņu serveros, novērtēs iespējas, ko sniedz “Galaxy S10+” iebūvētā atmiņa, bet citi ražotāji jau itin drīz sekos šim “Samsung” piemēram,” norāda R.Birnbaums.

Viņš arī atklāj interesantu faktu saistībā ar ārējās atmiņas kartēm. Proti, to ietilpība, līdzīgi kā viedtālruņu iebūvētās atmiņas ietilpība gadu gaitā ir ievērojami mainījusies. Mainījušās ir arī to cenas. Piemēram, ja 2003.gadā ārējās atmiņas karte micro SDHC ar ietilpību 128MB maksāja veselu bagātību – aptuveni 50 EUR, šodien par šādu cenu var iegādāties ārējās atmiņas karti ar ietilpību 256GB vai pat viedtālruni ar iebūvēto atmiņu 8GB.

Tāpat BITES pārstāvis piebilst, ka rekordlielā iebūvētā atmiņa nav vienīgā jaunā “Galaxy S10+” priekšrocība. Šo viedtālruni raksturo arī ļoti augstas kvalitātes trīs lēcu kamera, bezgalīgs 6,4 collu QHD kvalitātes super AMOLED ekrāns, jaudīgs Exynos 9820 procesors, kā arī bezvadu uzlādes funkcija un ultraskaņas pirkstu nospiedumu lasītājs. Minētās funkcijas iestrādātas arī “Galaxy S10”.

BITES interneta veikalā jaunais “Galaxy S10+” iepriekšpārdošanā pieejams 3 krāsās – baltā, melnā un zaļā. Pārdošanas cena viedtālrunim ar 128GB iebūvēto atmiņu ir 1008 EUR, ar 512GB iebūvēto atmiņu – 1260 EUR, bet 1TB iebūvēto atmiņu – 1590 EUR.

Tāpat BITES interneta veikalā iepriekšpārdošanā iespējams iegādāties vienkāršotas “Galaxy S10+” versijas – “Galaxy S10” un “Galaxy S10e”. Pārdošanas cena “Galaxy S10” ar 128GB iebūvēto atmiņu ir 906 EUR, bet ar 512GB iebūvēto atmiņu – 1260 EUR. Savukārt “Galaxy S10e” pārdošanas cena ir 762 EUR.

Plānots, ka iepriekšpārdošanā no 20.februāra līdz 7.martam iegādātās ierīces varēs saņemt no 8.marta.

Plašāka informācija par “Galaxy S10+” iegādes iespējām BITĒ pieejama šeit: https://www.bite.lv/lv/telefoni/samsung-galaxy-s10-plus

Plašāka informācija par “Galaxy S10” iegādes iespējām BITĒ pieejama šeit: https://www.bite.lv/lv/telefoni/samsung-galaxy-s10

Savukārt plašāka informācija par “Galaxy S10e” iegādes iespējām BITĒ pieejama šeit: https://www.bite.lv/lv/telefoni/samsung-galaxy-s10e

Par BITI:

BITE jau vairāk nekā desmit gadus nodrošina Latvijas iedzīvotājiem mūsdienīgus, inovatīvus, viņu vajadzībām atbilstošus mobilo sakaru pakalpojumus. Tīkla infrastruktūras un pakalpojumu attīstībā uzņēmums ik gadu investē aptuveni 10% apgrozījuma. Šobrīd BITEI visā Latvijā ir vairāk nekā 800 bāzes stacijas un 37 klientu apkalpošanas centri. Jaudīgais BITES 4G internets ir pieejams jau 99% valsts iedzīvotāju.

Leave a Comment