Ģimenes uzņēmums “ZAKA VC” ir ieinteresēts investēt ievērojamu daļu no sava 30 miljonu eiro fonda Baltijas start-up uzņēmumos

Čehu-slovāku ģimenes uzņēmums “ZAKA VC”, kurš aktīvi darbojas Baltijas reģionā, turpina veikt vērienīgas investīcijas daudzsološos start-up uzņēmumos Latvijā, Igaunijā un Lietuvā, portālu informēja Komunikācijas konsultante Indra Ēķe-Začeste.

Neilgā laikā posmā “ZAKA VC” ir investējis četros Baltijas jaunuzņēmumos un turpina apgūt šo reģionu un tā inovatīvo start-up ekosistēmu. Tāpēc Baltijas reģions, kurā tiek panākti ievērojami sasniegumi, kas spējuši ietekmēt pasauli, tiek dēvēts par “vienradžu zemi”.

Pēdējo divu gadu laikā no investīcijām atvēlētajiem 30 miljoniem eiro “ZAKA VC” ir ieguldījis vairāk nekā 5 miljonus 32 dažādos start-up jaunuzņēmumos 20 valstīs un, pārklājot piecus kontinentus, kļuvis par vienu no aktīvākajiem riska kapitāla uzņēmumiem Eiropā.

“Baltijā, bet jo īpaši Igaunijā, ir ļoti attīstīta start-up ekosistēma. Mēs esam gandarīti par interesantiem un aizraujošiem ieguldījumiem tādos vietējos jaunuzņēmumos kā Alpha3D, Miros.ai, Rendin, Supliful un Startup Wise Guys. Ir ļoti labi redzams, ka start-up ekosistēma Baltijā ir krietnu soli priekšā Centrālās un Austumeiropas jaunuzņēmumu videi. Esam novērojuši, ka vietējie “biznesa eņģeļi” arvien biežāk sniedz atbalstu jaunuzņēmumiem un to dibinātājiem, kas tikko uzsākuši savu darbību. Riska kapitāla nozare ir attīstījusies un tā darbojas dažādos reģionos, lai atbalstītu uzņēmumu un to dibinātāju turpmāko izaugsmi. Ņemot vērā salīdzinoši nelielo Baltijas valstu mērogu un to, ka koncentrēšanās tikai uz šo reģionu nav ekonomiski izdevīga, jaunie uzņēmēji jau no pirmās dienas vēlas piedāvāt savus pakalpojumus plašākā mērogā. Tieši tāpēc mēs ticam Baltijas start-up ekosistēmai un vēlamies būt daļa no tās,” skaidro Andrejs Petrus (Andrej Petrus), “ZAKA VC” investīciju komitejas vadītājs.

Kopumā 2022. gadā “ZAKA VC” Baltijas jaunuzņēmumos ir veicis investīcijas 800 000 eiro apmērā un atbalstījis tādus uzņēmumus, kā:

• Alpha3D (Igaunija) – šī platforma, izmantojot AI, ļauj pārveidot uzņemtos 2D attēlus digitālos 3D risinājumos (https://www.alpha3d.io/);

• Rendin (Igaunija) – vietne atvieglo un padara ērtākus nomas pakalpojumus, kā arī papildu drošībai veic klientu iepriekšējās darbības pārbaudes, piedāvā īpašuma apdrošināšanu un nodrošina digitālos līgumus (https://rendin.ee);

• Supliful (Latvija) – pakalpojums sniedz iespēju bez riska, ātri un vienkārši izveidot savu privāto zīmolu vai e-veikalu (https://supliful.com);

• Miros (iepriekš pazīstams kā FIND.Fashion, Igaunija) – atspoguļo pircēju vēlmes un izceļ tos produktus, kuri tiem interesē visvairāk. Jauna, inovatīva pieeja, iepērkoties tiešsaistē (https://www.find.fashion).

“ZAKA VC” izpilddirektore Natālija Mikusova (Natalia Mikusova) stāsta: “Uzņēmums Baltijas reģionu redz kā īpaši daudzsološu, jo tajā apvienojas lieliskas inovācijas, ir attīstīta start-up kultūra un pieredzes bagāti uzņēmumu dibinātāji. Mēs ar apbrīnu vērojam to, cik skaidra un gaiša ir Baltijas uzņēmēju domāšana. Uzņēmēji apzinās, ka, domājot par produktu vai pakalpojumu, ir nepieciešams pastāvīgi koncentrēties arī uz uzņēmuma izaugsmi un tirgus apguvi, kā arī nepieciešamo finanšu līdzekļu piesaisti.”

“ZAKA VC” ir ģimenes uzņēmums un to dibinājuši divi veiksmīgi uzņēmēji ar bagātu pieredzi dažādās nozarēs: mārketingā (bezsaistes un tiešsaistes), komunikācijā un sabiedriskajās attiecībās, inovāciju vadībā un tirgus izpētē, nekustamajos īpašumos, enerģētikā un komunālajos pakalpojumos, tūrismā un viesmīlības nozarē, e-komercijā, mazumtirdzniecībā un finanšu nozarē. Uzņēmuma dibinātāju pieredze apvienojumā ar vairāk nekā 2 600 darbinieku zināšanām no 65 kompānijām, kuras viņi ir dibinājuši vai līdzdibinājuši savas uzņēmējdabības laikā, sniedz jaunuzņēmumiem iespēju saņemt konsultācijas no profesionāļiem ar vairāku gadu pieredzi attiecīgajās nozarēs, kā arī iegūt interesantus, vērtīgus partnerus un palīdzību projektu testēšanā un attīstīšanā. “ZAKA VC” vienmēr tiecas pēc savstarpējās sadarbības, kad runa ir par jaunu start-up piesaisti savam portfolio.

Par ZAKA VC

ZAKA VC ir čehu-slovāku ģimenes riska kapitāla uzņēmums, kas radies, apvienojoties Zálešák un Kasper ģimenēm. Uzņēmums fokusējas uz investīcijām agrīnā stadijā esošos un ātri augošos tehnoloģiju start-up uzņēmumos Eiropā, primāri DACH reģionā (Vācija, Austrija, Šveice), Baltijas valstīs un Centrālajā un Austrumeiropā. Uzņēmums investē arī start-up uzņēmumos Apvienotajā Karalistē un ASV. Investīcijām kopumā plānots investēt 30 miljonus eiro, summu apgūstot pakāpeniski, ar vidējo investīciju apjomu 2,5 miljoni eiro gadā. ZAKA VC šobrīd ir veikusi vairāk nekā 30 investīcijas piecos kontinentos, no kurām 22 tika noslēgtas 2022. gadā, vēl vairākas investīcijas ir noslēguma stadijā.

Leave a Comment