Iekštelpu gaisa kvalitāte – neredzams izaicinājums mājās un darbā

Domājot par gaisa kvalitātes problēmām, mēs mēdzam iztēloties lielpilsētu smogu vai ielas, piesārņotas ar izplūdes gāzēm. Tomēr tieši iekštelpu gaisa kvalitātei ir būtiska nozīme, jo mūsdienās 90% no sava laika mēs pavadām telpās. Rūpējoties par cilvēku labklājību, grīdas segumu ražotājs Tarkett piedāvā risinājumu kā tikt galā ar šo neredzamo izaicinājumu, kas ietekmē cilvēku veselību un darba spējas.

Smalko, neredzamo daļiņu, ko sauc arī par cietajām daļiņām jeb smalkajiem putekļiem, klātbūtne un izmērs ir noteicošais gaisa kvalitātes faktors un ir saistīts ar potenciālām Vese***as problēmām. Pasaules Vese***as organizācija izstrādāja skaidras rekomendācijas par gaisa kvalitāti, uzsverot, ka smalko putekļu izmērs būtiski ietekmē to spēju izsaukt Vese***as problēmas – jo mazākas šīs daļiņas, jo tās ir bīstamākas Vese***ai. Ieelpojamās daļiņas ar aerodinamisko diametru līdz 10 mikrometriem spēj caur rīkli iekļūt plaušās, negatīvi ietekmējot elpošanas un sirds–As**svadu sistēmu.

Šīs smalkās daļiņas nav iespējams pamanīt ar neapbruņotu aci un tās nerada pamanāmu aromātu. Tāpēc no skata tīrai istabai var būt nopietnas problēmas ar gaisa kvalitāti.

Kā cietās daļiņas (smalkie pūtekļi) iekļūst ķermenī:

1. Cietā daļiņa iekļūst mūsu elpošanas sistēmā (plaušās) caur degunu un kaklu.

2. Lielās cietās daļiņas tiek izvadītas no organisma klepošanas, šķaudīšanas un rīšanas laikā.

3. Daudz smalkākas cietās daļiņas var aizkavēties plaušās. Tās var pārvietoties pa alveolām, izraisot plaušu un sirds problēmas, kā arī ienes kaitīgas ķīmiskās vielas As**srites sistēmā.

Meklējot risinājumu, Tarkett eksperti radīja inovāciju – DESSO AirMaster® , t.i. grīdas segumi, kas samazina smalko putekļu daudzumu telpā.

Izmēģinājumi pierādīja DESSO AirMaster® efektivitāti

Lai pierādītu DESSO AirMaster unikālu gaisa filtrācijas efektivitāti, Vācijas testēšanas institūta «GUI» neatkarīgajā laboratorijā, kas specializējas uz gaisa kvalitātes analīzi telpā un uz ielas, tika veikta virkne izmēģinājumu.

Pēc 15 atkārtotu testu, kuru ietvaros tika mērīta DESSO AirMaster seguma spēja satvert putekļus, secināts, ka:

• DESSO AirMaster 8 reizes efektīvāk satver un notur smalkos putekļus, nekā gludi grīdas segumi un 4 reizes efektīvāks par standarta paklāju segumiem.

• Ar DESSO AirMaster cieto daļiņu koncentrācija samazinās būtiski ātrāk, salīdzinot ar gludiem segumiem.

• Ar gludo grīdas segumu cieto daļiņu koncentrācija saglabājas daudz augstākā līmenī nekā maksimālais koncentrācijas lielums DESSO AirMaster gadījumā.

Vairāki atkārtoti testi apstiprina zinātnisko rezultātu pamatotību, jo tie netika iegūti vienreizējā izmēģinājuma ietvaros. Dažu testu laikā segums DESSO AirMaster izrādījās 20 reizes efektīvāks pēc smalko putekļu satveršanas un noturēšanas rādītājiem salīdzinājumā ar gludajiem grīdas segumiem.

Balstoties uz izmēģinājumu rezultātiem DESSO AirMaster ir pirmais produkts pasaulē, kura kvalitāti apstiprina logotips GUI Gold.

Kā tas ir iespējams?

DESSO AirMaster® palielināts profils:

Par Tarkett:

Tarkett ir pasaules mēroga līderis inovatīvu grīdas segumu un sporta virsmu risinājumu tirgū. Piedāvājot plašu produktu klāstu, t.sk. vinila, linoleja, paklāju, koka, lamināta u.c. grīdas segumus, 12,5 tūkst. Tarkett darbinieku apkalpo klientus vairāk nekā 100 valstīs visā pasaulē, piedāvājot Tarkett, Desso, Johnsonite, Tandus, Centiva, FieldTurf, Beynon zīmolu produktus. Katru dienu tiek pārdots 1,3 milj. kvadrātmetru grīdas segumu Slim**cām, skolām, mājām, viesnīcām, veikaliem un iekštelpu sporta laukumiem. Rūpējoties par apkārtējo vidi un sociālo atbildību, Tarkett īsteno vērienīgu ilgtspējīgas attīstības stratēģiju saskaņā ar Cradle to Cradle® un cikliskas ekonomikas principiem ar mērķi veicināt cilvēku veselību un labklājību.

Leave a Comment