Īstais brīdis izvēlēties labāko un gardāko vīnogu šķirni savam dārzam

“Īstais brīdis izvēlēties labāko un gardāko vīnogu šķirni. To vislabāk izdarīt pie kāda no audzētājiem, kuriem ir demonstrāciju dārzi,” mudina vīnogu audzētājs Gatis Kužums no Bauskas novada.

Uz klaja lauka vīnogas ienākušās agrāk nekā dārzā. Taču dažas īpaši nereaģē uz laika apstākļiem. Pērkot vīnogu stādu, ieteicams iegādāties šķirnes ar atšķirīgu ienākšanās laiku.

Šogad uz vīnogām ķekaros manāma īstā miltrasa. Odziņas izskatās kā ar miltiem apbirušas, vēlāk plaisā. Viens no iemesliem varētu būt laikus ap ķekariem neizlauztās lapas. Lai mazinātu šo ligu, tagad vispirms izlauž lapas ap ķekariem. Ogas miglo ar sodas šķīdumu – tas padara sārmainu vidi, kas netīk Sli**bas ierosinātājiem.

Sodas ūdeni gatavo vienprocentīgā koncentrācijā – uz vienu litru ūdens ņem 10 g sodas. Uz spaini (10 l) ūdens vajadzēs 100 g sodas. Miglo pamatīgi, lai sodūdens tiek uz visām ogām un lapām. Tas pat ir labi, ja pilēs uz augsnes.

* Lapas un dzinumus no Sli**bas skartajiem augiem savāc un sadedzina. Kompostā tos neliek!

Ja šogad bijusi īstā miltrasa, tā būs arī nākamgad, tādēļ pavasarī būs jāveic profilaktisks miglojums (ar līdzekli Topāzs).

No ķekariem izlasa iebojātās un mazās ogas. Bojātās var inficēt arī blakusesošās ogas. Mazās ogas parasti nogatavojas agrāk par lielajām. Tām nav sēklu. Attīrītajā ķekarā labāk briedīs lielās ogas.

* Ogas ķekaros izgriež ar šķērēm, kam spici gali.

Salna vīnogām neskādē. Pēc tās ogas pat būs saldākas. Ja tuvojas sals, ķekarus var nogriezt ar visiem dzinumiem un ielikt ūdens spainī. Tad ogas ilgāk saglabāsies svaigas.

* Vīnogas ilgāk būs ēdamas, ja tiks uzglabātas ledusskapī.

Patlaban apcērp vīnogu galotnes, pazarītes, īsina dzinumus, lai labāk nobriest un nokoksnējas galvenie auga dzinumi. Tad vīnoga labāk pārziemos.

Vēlu rudenī ap augu uzber apmēram sauju kālija hlorīda. Hlors, kas var apdedzināt auga saknes, līdz pavasarim pagūs izreaģēt.

Avots:

Leave a Comment