Īstās lapenes… kokā. Kā būvēt māju kokā?

Koku vainagā iebūvēta mājiņa sniedz ideālu kontaktu ar dabu, atpūta šeit psiholoģiski nomierina, rosina romantikai un iedvesmo jauniem darbiem. Pasaulē populāras kļuvušas pat viesnīcas kokos.

Lielā daļā māju pagalmu aug kāds pamatīgāks koks. Lai sagādātu jaunajai paaudzei prieku, bieži gādīgi vecāki tur uzceļ miniatūrus miteklīšus, kas pazīstami ar vārdu “štābiņi”. Bet kāpēc gan koka tuvumu nebaudīt pašiem pieaugušajiem? Iekārtojot lapeni kokā (vai kokos), arī dārzs kļūs daudz interesantāks.

Lasi arī: Kā pavadīt atvaļinājumu, ņemot vērā Zodiaka zīmi

Jau pats vārds “lapene” norāda uz to, ka būvei jāatrodas lapotnē. Vēsturē norādīts, ka šādas ekoloģiskas būves atpūtai esot iecienījuši gan Romas imperatori, gan Anglijas karalienes. Kāds varētu būt iemesls? Vispirms aizvēsturiska tradīcija, jo senākās meža ciltis dzīvoja kokos. Turklāt koks ir dzīva būtne ar savu nervu sistēmu un smaržu valodu. Koka izdalītā dzīvības enerģija cilvēku tonizē, nostiprina imūnsistēmu un psiholoģiski nomierina. Ne velti arī mūsdienu cilvēka dzīvesveidā daudz darīts, lai pietuvinātos lapotnes atmosfērai: dārzā ir apstādījumi, pergolas, mājas tiek apaudzētas ar vīteņaugiem, iecienīti ir koka galdi un krēsli, kā arī šūpoles. Bērniem parkos piedāvā modernus rotaļu “štābiņus” ar miniatūrām mājiņām, tiltiņiem, nošļūcamām renēm un virvju tīkliem, ko var uzskatīt par attāliem koku māju aprīkojuma radiniekiem. Ja vēlas gūt priekšstatu par to, kā pasaulē veido koku mājas, pietiek ierakstīt vārdu “tree houses”, rūpīgi aplūkot fotogaleriju un pārdomāt, kā izveidot vēl labāku un skaistāku…

Turpini lasīt nākošajā lapā…

Leave a Comment