Izdota grāmata “Dizaina stāsti” dizaina pamatu apguvei skolās

Mākslas izglītības centrs TRĪS KRĀSAS izdevis grāmatu “Dizaina stāsti”, kas palīdzēs skolotājiem iepazīstināt skolēnus ar dizainu, iekļaujot mācību procesā dizaina domāšanas metodes.
Grāmata “Dizaina stāsti” ir Latvijā pirmais mācību līdzeklis dizaina pamatu apguvei vispārizglītojošās skolās, mākslas skolās un interešu izglītības iestādēs. Tās saturs veidots, pamatojoties uz Latvijā pēdējos gados radītā laikmetīgā dizaina piemēriem.
Jaunā izdevuma mērķauditorija – skolotāji, kuri vēlas iepazīstināt skolēnus ar dizainu kā plašu un aizraujošu starpdisciplināru nozari. Grāmatā apkopoti Latvijas dizaineru stāsti par divdesmit dizaina piemēriem, sākot no jaunradītiem produktiem – pulksteņiem, gaismas ķermeņiem, apaviem – līdz plašākiem dizaina risinājumiem – veikalu interjeriem, pilsētvides plānojumam un muzeja identitātei. Grāmatā apkopotā informācija ietver dizaina profesionāļu komentārus par darbu radīšanas procesu, tādējādi arī raksturojot laikmetīgā dizaina ainu un sniedzot ieskatu dažādās dizaina disciplīnās.
Katrs stāsts papildināts ar foto attēliem un mācību uzdevumiem, kopā piedāvājot 60 rosinošus, dizaina piemēros balstītus radošus uzdevumus no 9 līdz 16 gadus veciem skolēniem. Izdevuma ievada daļā aprakstīta dizaina apguves skolā nepieciešamība, izklāstīts dizaina process un dizaina domāšanai raksturīgas metodes.
„Dizaina stāstu” autores ir Ilze Kupča un Ilze Vītola, izdevējs Mākslas izglītības centrs TRĪS KRĀSAS. Grāmatas vizuālo tēlu veidojusi dizaina studija H2E, finansiāli atbalstījis Valsts kultūrkapitāla fonds.
Ar mērķi popularizēt dizaina pamatu mācīšanas pieeju arī ārpus Latvijas, grāmatas teksts ir tulkots angļu valodā.
Papildu informācija
Mākslas izglītības centrs TRĪS KRĀSAS ir nevalstiska organizācija ar vairāk nekā 18 gadu pieredzi mākslas izglītībā, kuras darbības mērķis ir sekmēt mākslas izglītības procesus Latvijā. Centrs veic izglītojošo darbību, kas ietver dizaina un mākslas izglītības piedāvājuma attīstīšanu bērniem un skolēniem, profesionālās pilnveides semināru organizēšanu pedagogiem. Centrs darbojas vienlaicīgi kā mākslas skola, izstāžu un semināru vieta.
Ilze Kupča un Ilze Vītola ir Mākslas izglītības centra TRĪS KRĀSAS dibinātājas, vada mākslas un dizaina nodarbības TRĪS KRĀSAS.
Ilze Kupča strādā Latvijas Nacionālā kultūras centrā kā mākslas izglītības eksperte.
Ilze Vītola ir lektore Latvijas Mākslas akadēmijā.
Grāmatu var apskatīt un iegādāties TRĪS KRĀSĀS un www.triskrasas.lv interneta veikalā. Mākslas izglītības centrs TRĪS KRĀSAS atrodas Rīgā, Miera ielā 15/1, pagalma ēkā.

Leave a Comment