Ja asiņo, jārīkojas ātri!

nobrāzums

Par dzīvībai bīstamu asiņošanu liecina nevis asiņu krāsa, kuru pirmās palīdzības sniedzējam, kas nav mediķis, grūti novērtēt, bet gan zaudēto asiņu daudzums, piemēram, ja tās plūst aumaļām vai krājas lielā peļķē.

Sevišķi ātri jācenšas apturēt asiņošanu no lielajiem As**svadiem, jo pa tiem As**is izplūst ļoti strauji. Ja attieksme pret tādiem bojājumiem ir nevērīga, tad tas var beigties bēdīgi.

 

Mazgā ar ūdeni un ziepēm

“Daudziem šķiet, ka nelielas brūces un nobrāzumi nav bīstami, jo asiņošana ir neliela, taču, nonākot saskarē ar augsni, putekļiem, pušumos var iekļūt baktērijas, kas izraisa stingumkrampjus,” skaidro Latvijas Sarkanā Krusta pirmās palīdzības instruktors, ārsta palīgs Edgars Sīmanis. Tieši tādēļ pats galvenais ir netīro brūci iztīrīt, bet pēc tam pārsiet ar marles saiti vai uzlīmēt plāksteri. Vispareizāk to mazgāt ar ūdeni un ziepēm, nevis izmantot ūdeņraža pārskābi. Šis dezinfekcijas līdzeklis var apdedzināt audus, tādēļ brūce lēnāk dzīs un būs lielāka iespēja, ka paliks neglīta rēta. Jods un briljantzaļais šķidrums daudziem cilvēkiem izraisa alerģisku reakciju, turklāt, iekrāsojot brūci koši brūnu vai zaļu, grūti pamanīt iekaisuma pazīmes. Tad jau labāk virspusēju ādas bojājumu dziedēšanai izmantot kādu brūču ziedi.

Lai brūce labāk sadzītu, uz nakti pārsēju vajag noņemt, jo, ķermenim svīstot, zem apsēja veidojas mitra vide. No rīta var uzlikt jaunu. Ja ievainojums ir paliels, bet negribas doties pie ķir­urga, lai to sašūtu, lai nepaliktu rēta, pēc asiņošanas apturēšanas ieteicams to savilkt vai nu ar īpašiem savelkošiem plāksteriem, vai, sagriežot strēmelēs parasto plāksteri, krusteniski pārlīmējot brūcei un virsū uzliekot lielāka izmēra plāksteri.

Visai bieži mēdz asiņot deguns. Lai apturētu šādu asiņošanu, vislabākā rīcība ir apsēsties, noliekt galvu uz priekšu un aizspiest asiņojošo nāsi ar pirkstu. Uz virsdegunes vai pakauša var uzlikt aukstu kompresi. “As**is nevajag norīt, bet gan izspļaut, jo tās kairina kuņģa gļotādu un var izraisīt vemšanu,” pamāca pirmās palīdzības instruktors. Ār*ta palīdzība jāmeklē tad, ja asiņošanu neizdodas apturēt 20 minūšu laikā.

Ja asiņo lūpa, brūces malas jāsaspiež. Pa ceļam uz traumpunktu, kur brūci sašūs, tā jātur saspiesta, ja joprojām asiņo. Ja ne, uz brūces var uzlīmēt plāksteri.

Ja stipri asiņo, uzspiež

Arī niecīgas brūces var stipri asiņot, ja tās atrodas, piemēram, galvā, kaklā vai kādā citā vietā, kur ir daudz As**svadu. Lai apturētu asiņošanu, uz brūces stingri jāuzspiež ar pirkstiem vai plaukstu un jānotur spiediens vismaz 10 sekundes. Ja asiņo roka vai kāja, uz ievainojuma uzliek spiedošu pārsēju. Jāatceras, ka stipri asiņojošu brūci nevajag mazgāt vai turēt zem tekoša ūdens, jo tas kavē As**s recēšanu. “Vispirms atbrīvo brūci no apģērba, tad uzklāj tīru, sausu kompresi, tai virsū salocītu marles saites gabalu, kas platāks par brūci, stingri nosaitē un kāju vai roku paceļ augstāk par ķermeni. Ja nepieciešams, pirmajam pārsējam virsū var likt vēl vienu,” māca Edgars Sīmanis.

Pamats saukt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) brigādi vai vismaz doties uz traumpunktu ir tad, ja asiņošanu, kas sākumā nelikās bīstama, ilgstoši neizdodas apturēt un cietušajam parādās jušanas vai kustību traucējumi. Jau uzlikto spiedošo pārsēju nevajag ņemt nost, to noņems mediķi.

Ja brūcē iedūries sveš­ķermenis, piemēram, stikla gabals, zars vai nazis, to nekādā gadījumā nedrīkst vilkt laukā, jo tad asiņošana var pastiprināties, turklāt tas var nolūzt. Nedrīkst likt arī spiedošo pārsēju, jo tad brūce kļūs vēl lielāka. Lai apturētu asiņošanu, ar rokām var mēģināt nospiest artēriju augšdelma vai cirkšņa rajonā vai apkārtējos audus. Žņaugu, kas gatavots no elastīga materiāla, piemēram, lakatiņa vai šalles, drīkst izmantot tikai ārkārtas gadījumos. Vislabāk vispirms par to konsultēties ar NMPD dispečeri.

Ļoti bīstami ir ievainojumi vietās, kur atrodas lielie As**svadi, piemēram, cirksnī vai kaklā, taču galvenais kritērijs ir zaudēto asiņu daudzums.

“Ja As**is tek ar straumi vai strūklu, ar tām piesūcies apģērbs vai tās redzamas visapkārt, skaidrs, ka lieta ir nopietna. Ja tuvumā nav citu cilvēku, lai nezaudētu laiku, vispirms jāaptur asiņošana un tikai pēc tam jāzvana ātrajai palīdzībai,” brīdina Edgars Sīmanis. Brūcei galvā vai uz ķermeņa spiedošo pārsēju uzlikt nav iespējams, tādēļ labākā palīdzība ir tiešs spiediens uz brūci, turot to nospiestu līdz brīdim, kad ierodas NMPD brigāde. Ja asiņošana nerimstas, brūci piespiež stiprāk, piemēram, ar dūri vai uzliekot virsū kādu drēbes gabalu.

Ja vien nesniedzam palīdzību saviem draugiem vai radiniekiem, jāpadomā arī par savu drošību, jo nepazīstama cilvēka asinīs var slēpties dažādas infekcijas, kas caur bojātu roku ādu var iekļūt mūsu organismā. Vislabāk uzvilkt gumijas cimdus, bet var izlīdzēties arī ar citu ūdensnecaurlaidīga materiāla priekšmetu, piemēram, plastikāta maisiņu, vai lūgt, lai brūci nospiež pats cietušais.

Uzmanību – asiņu piejaukums!

Asiņošana – vienalga, vai tā būtu no gremošanas, elpceļu vai urīnizvadsistēmas, ir draudīgs simptoms, kuru manot, noteikti jādodas pie ģimenes ārsta, lai noskaidrotu iemeslu.

Sarkanas asiņu stīdziņas fēcēs vai uz tualetes papīra visbiežāk liecina par hemoroīdiem. P. Stradiņa klīniskās universitātes Slim**cas Ambulatorās ķir­urģijas centra ķirurģe proktoloģe Inga Melbārde- Gorkuša uzsver, ka taisnās zarnas asiņošana nekādā gadījumā nav uzskatāma par kaut ko normālu. “Pirmkārt, stipra, regulāra asiņošana var izraisīt hemoglobīna līmeņa pazemināšanos, mazasinību. Otrkārt, tā var būt arī vienīgā izpausme kolorektālajam vēzim, kas norit bez citiem simptomiem,” viņa saka. Tādēļ pēc 50 gadu vecuma sasniegšanas ļoti svarīgi ir piedalīties valsts apmaksātajā skrīningā, veicot slēpto asiņu testu.

Arī tad, ja As**is parādās urīnā, to nevajag ignorēt, cerot, ka asiņošana pazudīs pati no sevis. Lai gan hematūrijas – As**s izdalīšanās ar urīnu – iemesls var būt daudzas urīnizvadorgānu Sli**bas, piemēram, nieru un urīnceļu infekcijas, akmeņu Sli**ba vai pat dažu medikamentu lietošana, ļoti svarīgi ir pārliecināties, vai to nav izraisījis ļaundabīgs audzējs. Lai atklātu to sākuma stadijā, jāveic rūpīga izmeklēšana arī tad, ja konstatēts tikai mikroskopisks asiņu piejaukums urīna analīzēs.

DER ZINĀT

 Ja asiņo brūce, kurā iedūries svešķermenis, nedrīkst vilkt to laukā vai uzlikt spiedošo pārsēju. Asiņošanu var mēģināt apturēt, spiežot uz apkārtējiem audiem.

 Tas, ka pēc vēdera vai krūškurvja traumas no mutes plūst As**is, liecina par iekšēju asiņošanu, tādēļ jāsauc ātrā palīdzība.

 Žņaugu drīkst izmantot tikai ārkārtas gadījumos, vislabāk pirms tam konsultējoties ar NMPD dispečeru, nepareizi uzlikts, tas var palielināt As**s zudumu.

Avots:

aLA

Leave a Comment